Huizenprijzen tot 9x modaal inkomen: factcheck

Regelmatig lees ik artikelen over de huizenmarkt. Dat doe ik al jaren. Waar er in het begin van dit decennium vooral werd geklaagd over de lage prijzen, vervolgens werd gejubeld dat de huizenprijzen weer stegen en zelfs de records uit 2008 aan het breken waren, wordt er nu vooral weer geklaagd. Niet over de lage prijzen dit keer, maar over de onbetaalbaarheid van veel huizen voor de middeninkomens.

Middeninkomens

Wat zijn nou eigenlijk middeninkomens? Er wordt vaak gestrooid met deze term maar ik weet eigenlijk niet welke inkomens ik daar zo ongeveer bij moet rekenen. We kennen natuurlijk het modale inkomen. Uit de definitie daarvan (wikipedia) haal ik dat dat 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar is. Voor 2013 werd hiervoor een inkomen gekozen dat net onder de premiegrens voor de zorgverzekeringswet viel. Voor 2019 is het modale inkomen vastgesteld op €36.000.

Voor middeninkomens bestaat geen officiële definitie. Ik zie getallen voorbijkomen die best iets variëren. Bijvoorbeeld van €30.000-65.000 bruto inkomen tot €35.000-€70.000 inkomen.

Verder kwam ik onderstaande tekst tegen over het te besteden inkomen:

Als je het netto besteedbare inkomen terug zou rekenen naar bruto inkomen dan zou de range groter zijn dan de twee die ik boven dit plaatje heb benoemd. Voor nu houd ik de range van €30.000-€65.000 aan.

Huizenprijzen

Het lukte me niet om de meest recente cijfers te achterhalen, maar in februari dit jaar las ik dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning voor het eerst boven de €300.000 lag. De stijging lijkt daarna lichtjes te hebben doorgezet, maar ik houd voor nu een bedrag van €302.157 aan dat in het artikel op nu.nl werd genoemd.

9x modaal

Wanneer je dan die huizenprijs deelt op het modale inkomen dan kom je uit op een factor 8,4. Dat is nog geen 9. Dus wat dat betreft klopt het niet. Als je kijkt naar de de range voor middeninkomens dan komt de onderste helft (inkomen van €30.000) uit op een factor boven de 10. En met een inkomen van een klein beetje onder modaal (€33.573) kom je op een factor 9 uit.

Echt klem?

Zitten deze middeninkomens dan ook echt klem op de woningmarkt? Als je uitgaat van een starter met een inkomen van tussen de €30.000 en €65.000 kun je tussen de €137.000 en €336.000  aan hypotheekbedrag lenen. Voor een modaal inkomen ligt dat bedrag op ruim €164.000.

Ik kan me dus heel goed voorstellen dat een grote groep van de middeninkomens moeite heeft met het vinden van een koopwoning, zeker als het met één inkomen moet. Er zal voor velen een tweede inkomen bij moeten om een hypotheek te kunnen krijgen.

2 antwoorden op “Huizenprijzen tot 9x modaal inkomen: factcheck”

  1. Ik heb deze artikelen afgelopen week ook gelezen. Het is inderdaad erg moeilijk om momenteel als starter(s) een woning te kopen. Laat staan wanneer je ook nog een studieschuld hebt, of inderdaad alleenstaand bent. Ik ben erg benieuwd hoe het zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

  2. Inmiddels ben ik geen starter meer en heb al lang een eigen huis. Gelukkig….! Maar de prijzen rijzen de de pan uit. Bij mij in het dorp stond een doodgewoon jaren ’70 rijtjeshuis te koop voor 7,5 ton. Dat is toch niet op te brengen. Wel een groot huis, maar echt niks bijzonders. Er was al een tweedeling tussen Randstad en platteland, maar nu ook tussen starters en de ‘oude woningbezitters’ zoals ikzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.