“Hypotheekstress”

Gemiddeld twee keer per jaar heb ik last van zogenaamde hypotheekstress. Dat komt dan niet omdat we op dat moment de hypotheek niet zouden kunnen betalen, maar meer of de hypotheek zoals we hem nu hebben wel voldoet aan onze wensen en doelen. Zo ook de afgelopen periode weer.

Aflossingsblij

Zo besloten we rond de jaarwisseling om onze aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïtaire. Dat bracht met zich mee dat de maandlasten wel met ruim €156 (de aflossing van de eerste annuïteit) omhoog gingen. Aan de andere kant gaf het ons wel de zekerheid dat alle delen van de hypotheek aan het einde van hun looptijd ook daadwerkelijk zijn afgelost en we vanaf dat moment hypotheekvrij zullen zijn (als we in de tussentijd niet verhuizen).

Blok aan ons been

Het enige hypotheekdeel waar we op dit moment niet over te spreken zijn is onze spaarhypotheek. Fiscaal is dat wel de meest optimale hypotheekvorm, maar die van ons is zo inflexibel als een blok beton. Extra inleggen mogen we niet, looptijd verkorten mag niet en oversluiten naar een andere vorm van (bank)spaarhypotheek die wel die flexibiliteit biedt, wordt door onze bank ook niet aangeboden.

Maar wat willen we er dan wel mee? Omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek? Dat willen we dan weer niet. De zekerheid van een geheel afgeloste hypotheek  aan het eind van de looptijd is dan weer verdwenen. Een annuïteiten of lineaire hypotheek dan? Wat betreft maandlasten maakt dat bijna niets uit.

We zijn er nog niet uit, maar dat de spaarhypotheek ons weghoudt bij het doel om in 2028 hypotheekvrij te zijn staat als een paal boven water.

Hebben jullie ook wel eens last van “hypotheekstress”?

 

12 antwoorden op ““Hypotheekstress””

 1. Ik snap deze hypotheekstress niet. Waarom denk je dat de zekerheid om aan het einde van de looptijd alles afgelost te hebben alleen met annuitair kan worden behaald en niet met aflossingsvrij? Waar je bij annuitair zeker van kunt zijn, is dat het niet flexibel is, omdat de bank bepaalt hoeveel je aflost en wanneer. Bij aflossingsvrij bepaal je dat zelf. Bij de meeste banken mag je 10% boetevrij aflossen per jaar en bij veel banken nog (veel) meer. Sommige zelfs onbeperkt. Als je dan zelf een plan maakt en dat uitvoert, is aflossingsvrij een geweldig goede en flexibele optie.

  1. Daar heb je in principe gelijk in. Het vraagt wel om discipline gedurende een langere periode. Bij het omzetten naar een annuïtaire hypotheek is die discipline niet vereist..

 2. Geen stress, wel bekijk ik af en toe de mogelijkheden en of we nog on track zitten.
  Je spaarhypotheek zou ik omzetten naar een annuitaire vorm (naar aflossingsvrij mag niet meer toch?). Zoals je zegt, is het een blok aan je been en de HRA wordt flink minder komende jaren.

  1. Ja die mogen wij nog wel naar aflossingsvrij omzetten. Is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek met gekoppelde spaarverzekering.

 3. Ik had ook last van hypotheekstress door mijn inflexibele bankspaarhypotheek en ben onder andere om die reden verhuisd. Nu heb ik juist een grotendeels aflossingsvrije hypotheek genomen waarbij ik zelf kan bepalen wanneer en hoeveel ik wil aflossen. Mijn bankspaarhypotheek was ook vooral zo voordelig door de hypotheekrenteaftrek maar daar durfde ik door alle kabinetsplannen niet langer op te vertrouwen.

 4. Ik heb geen hypotheekstress, omdat er geen hypotheek meer is. Ik zou eerst gaan kijken wat jullie wensen en doelen zijn. Als je doel is om in 2028 hypotheekvrij te zijn, ga dan kijken wat de mogelijkheden zijn en welke manier het beste bij jullie past! Zoals anderen hierboven ook al aangeven, door het om te zetten naar aflossingsvrij behoud je flexibiliteit. Met annuitair staan de bedragen vast.

 5. Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen aflossingsvrij omzetten. Je kunt bij de meeste banken jaarlijks 10 of 20% boetevrij aflossen. Dat kan vaak ook via een zelf ingestelde maandelijkse automatische afschrijving.
  Wij houden onze aflossingsvrije hypotheek (die zo’n 46% van de woningwaarde is) gewoon aan en lossen af wanneer we willen. (We mogen bij Florius onbeperkt aflossen).

 6. Hier ook florius en onbeperkt kunnen aflossen maar verder vrij inflexibel. Ik heb ‘stress’ in de trend om nu wel of niet 2 delen over te sluiten en hiervoor een aardig bedrag aan boeterente te betalen. Doordat de rente dan voor deze delen daalt van 6,15% naar 1,5% is deze boeterente binnen 4 jaar terug verdiend. De dan nog resterende 16 jaar zijn een mooie besparing en met de minder wordende HRA wordt deze besparing netto nog iets meer in ons voordeel. Ik denk dat ik nu zelf al mn antwoord op de stress heb gegeven :-).

 7. Heel herkenbaar! Toevallig kortgeleden zelf ook onze spaarhypotheek overgesloten naar een bankspaarhypotheek. Een redelijk onorthodoxe keuze tegenwoordig, maar voor ons wel gunstig! Ik heb er op mijn blog zelf ook een artikel over geschreven.

 8. In aanvulling: het betreft bij ons oversluiten naar een andere rentevastperiode (van de 30 jaar hadden we nog 20 jaar te gaan, wordt nu 1 jaar vast), dus we blijven (helaas) wel bij florius. De besparing door dit oversluiten willen we gebruiken om af te lossen op een ander aflossingsvrij hypotheekdeel (4,3% voor 30 jaar). Hierdoor gaan die maandlasten ook omlaag, die we dan ook weer gebruiken om af te lossen. Op deze manier lossen we tegelijkertijd langzaam aan dit deel geheel af zonder hiervoor ook maar iets extra opzij te hoeven zetten (enkel 1x een boeterente betalen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.