Hypotheekupdate januari

Gisteren verdween de eerste hypotheekafschrijving van mijn betaalrekening. Het was de eerste keer na het overzetten van het aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteiten hypotheek. De eerste keer dus met de hogere maandlasten. Ook werd er deze maand €100 aan omzettingskosten afgeschreven.

Onze bruto hypotheek daalde in totaal met ruim €460. Hiervan is €200 te danken aan de extra aflossing die we deden halverwege januari, een kleine €157 werd afgelost op het net omgezette hypotheekdeel en de rest, een kleine €106, werd afgelost op het andere annuïtaire hypotheekdeel.

Helaas was de inleg voor de spaarhypotheek nog niet verwerkt, dus heb ik het opgebouwde saldo moeten inschatten.

Onze bruto hypotheek dook deze maand onder de €170.000, netto komen we nu uit op zo’n €142.000. In het plaatje (met dank aan de download van Geldnerd) is te zien hoe we er nu voorstaan. Met de (te hoge) WOZ-waarde van €249.000 hebben we een overwaarde van net geen €107.000 netto of €79.000 bruto.

Door de extra aflossing dalen onze hypotheeklasten met €1,01. Al onze extra aflossingen zijn te vinden op onze aflossingenpagina, ons hypotheekoverzicht op de hypotheekpagina.

Hebben jullie de afgelopen maand nog een extra aflossing gedaan?

6 antwoorden op “Hypotheekupdate januari”

 1. Goed dat jullie de aflossingsvrije hypotheek hebben omgezet naar een annuïtaire hypotheek.

  Op 1 januari 2000 euro extra en gisteren nog eens 1500 euro extra afgelost. We komen nu rond 89 000 euro uit. Met de huidige marktprijzen een loan to value van <27%

 2. Bij zelf discipline is omzetten van aflossingsvrij naar annuïteit niet nodig.
  Reken bijvoorbeeld is uit wat de nieuwe annuïteit (rente en aflossing) wordt.
  Ga dit vanaf nu per maand aflossen op je aflossingsvrije hypotheek.
  Resultaat: Jaren eerder klaar!
  Vraag je ook af waarom de bank promoot over te sluiten naar annuïteit en waar deze extra kosten naar toegaan.

 3. Kleine toelichting: het annuïteitbedrag wordt dan het nieuwe maandbedrag voor de aflossingsvrije hypotheek (dus rente en de rest aflossing). De volgende maand hou je hetzelfde annuïteitbedrag aan: gevolg minder rente dus meer aflossing. enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.