Hypotheekupdate juli

Door de vakantie komt de hypotheekupdate deze maand wat later dan normaal, maar ik wil hem jullie natuurlijk niet onthouden. Wel schreef ik voor onze vakantie al een stukje over de stand van zaken halverwege het jaar.

Annuïteitenhypotheek 1

Op dit deel van onze hypotheek deden we de grootste extra aflossing. Deze bedroeg €206,21. Samen met de reguliere aflossing uit de annuïteit daalde dit hypotheekdeel met €311,29. De aflossing zorgt voor een daling van de maandlasten met €1,06. Dat is een cent grotere daling dan de bank ons bij de aflossing voorspiegelde. Dit bedrag lossen we volgende maand extra bovenop de €206,21 van deze maand.

Annuïteitenhypotheek 2

We deden voor de vierde keer ook een extra aflossing op dit deel van de hypotheek. We losten €51,60 extra af.  Samen met de reguliere aflossing uit de annuïteit  losten we dus €209,40 af op dit hypotheekdeel. De aflossing zorgt voor een daling van de maandlasten met €0,33. Ook hier was de daling van de lasten een cent hoger dan verwacht. Volgende maand lossen we weer €50 minder af zodat we weer op ons gewone schema zitten. Wel tellen we de besparing aan maandlasten van de aflossing van deze maand er weer bij op.

Wil je meer lezen over de extra aflossingen van deze maand dan kan dat in deze blogpost. Onze hypotheeklasten exclusief de inleg in de spaarhypotheek daalden hiermee onder de €700 per maand dat is dan wel een mooie mijlpaal.

Spaarhypotheek

We legden weer braaf de maandelijkse €133 in, in het spaardepot. Samen met de rente over het spaarsaldo en minus de kosten die de verzekeraar rekent, steeg het spaarsaldo met zo’n €200, hetzelfde bedrag als in juli erbij kwam. Veel preciezer kan ik dat op dit moment nog niet zeggen, aangezien het saldo dat wij te zien krijgen via internetbankieren een maand achter loopt.

Totaal

Alles samen daalde onze bruto hypotheek met €520,40.  Wanneer je ook het spaarsaldo uit ons spaardepot meerekent, daalde onze nettohypotheek met €720,40.

We hebben op dit moment iets meer dan €38.000 afgelost sinds we onze hypotheek afsloten in oktober 2013. Dit is  18,5% van de toenmalige hypotheek. Verder hebben we 13,7% van het totale hypotheekbedrag gespaard in de spaarhypotheek. Samen hebben we nu 32,99% van het originele hypotheekbedrag op één of andere manier afgelost. We naderen dus langzaam maar zeker de drempel dat eenderde van ons huis ook echt van ons is. Dat is mooi grafisch weergegeven in het plaatje bovenaan. Als is met de huidige marktwaarde al meer dan de helft van ons huis van ons..00

5 antwoorden op “Hypotheekupdate juli”

  1. Goed bezig! Waarom lossen jullie beide annuitaire hypotheken af, en niet gewoon degene met de hoogste rente? Is bijstorten op de spaarrekening nog mogelijk, dat levert immers nog meer op.

    1. Nee bijstorten mag niet volgens de voorwaarden van de spaarhypotheek.

      We lossen op beide hypotheekdelen af omdat dat de enige manier is (die ik tot nu toe gevonden heb) om beide delen in 2028 afgelost te krijgen. Als we eerst alleen aflossen op het deel met de hoogste rente worden we daarna beperkt door het maximum dat we boetevrij mogen aflossen op het tweede deel…

    2. Daarnaast levert de 50€ aflossing op het deel met de lagere rente een grotere daling op in de bruto maandlasten dan bij het andere deel. Dat heeft te maken dat het deel met de laagste rente eerder afloopt. De verlaging in aflossing is op dat deel dus groter en dat compenseert het kleinere stapje rentebesparing ruimschoots..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.