Inkomen 2016

Bij mijn bedrijf wordt het salaris altijd op de 15e van de maand gestort, of eerder als de 15e in het weekend valt. Vandaag werd dus het eerste salaris van 2016 gestort. En daarmee werd voor ons ook de dure decembermaand afgesloten. Met nog exact 53 cent op de betaalrekening. 🙂 Heel goed uitgekiend dus.
En dan is het altijd even afwachten hoeveel dat precies is. Nieuwe wetgeving, een periodiek erbij, ik was benieuwd wat het salaris precies zou worden.

Uiteindelijk is er ca. €200 meer gestort dan vorig jaar. Dus dat betekent weer iets meer financiële ruimte. De volgende vraag is dan natuurlijk, wat gaan we daar mee doen. Het grootste gedeelte gaan we sparen. Hoe eerder we onze buffer op peil krijgen, hoe eerder we kunnen beginnen met het wat serieuzere aflossen van de hypotheek. Dus: €150 naar de bufferrekening.

Daarnaast gaan we de maandelijkse aflossing op de aflossingsvrije hypotheek verhogen met €25. Dat wordt dan dus €150 per maand als basisbedrag. Daarnaast gaan we de bespaarde hypotheekrente ook gelijk gebruiken voor de aflossing. Dat hadden we in januari niet gedaan, dus in februari kunnen we 2x de besparing erbij optellen. De aflossing wordt dan ca. €172.

De laatste €25 gaat naar het spaarpotje voor leuke dingen, bijvoorbeeld voor een dagje naar een pretpark, de dierentuin of iets anders.

Hoe doen jullie dat trouwens wanneer je salaris wordt gestort? Ik maak via periodieke overschrijvingen direct het geld dat ik wil sparen over naar de verschillende spaarrekeningen. Deze rekeningen heb ik bij online banken, aangezien ik daar een behoorlijk hogere rente krijg dan bij mijn huisbank. Bij één bank is de spaarrente op dit moment het dubbele van wat ik bij mijn huisbank krijg.

Daarnaast maak ik een groot deel van het geld dat ik voor de vaste lasten gebruik over naar de spaarrekening van mijn huisbank. De meeste vaste lasten worden afgeschreven rond de maandwisseling, dus tegen die tijd heb ik dat geld pas op de spaarrekening nodig. Tot die tijd spaar ik nog een klein beetje rente met dat geld. Meer dan een euro per maand is dat eigenlijk nooit moet ik eerlijk bekennen, maar iets is beter dan niet.

Sparen jullie op dezelfde manier als ik, of hebben jullie nog andere, slimme manieren?

6 antwoorden op “Inkomen 2016”

 1. Dat is een flinke meevaller. Onze loonstrookjes volgend eind volgende week. Voor mij zal het volgens de diverse tools die ik heb geraadpleegd tegen vallen (een paar euro extra), voor mijn vrouw daarentegen verwacht ik een flinke stijging van het netto inkomen. Dit zullen wij dan meteen apart zetten op de buffer, omdat wij niet meer boetevrij kunnen aflossen.

  Wij hebben maandelijks op de 25e (en dag na storting salaris) een aantal periodieke overboekingen klaar staan voor de verschillende spaarpotjes (buffer, onderhoud huis, spaarrekening van onze zoon, zorgkosten, etc). Ook staat er op dezelfde dag een overboeking klaar voor de maximale extra aflossing (op maandbasis) op onze aflossingsvrije hypotheek. Dit is ongeveer ter grootte van het salaris van mijn vrouw en een deel van mijn inkomen.

  De vaste lasten worden dan in de dagen er na (tot uiterlijk de 10e van de volgende maand) afgeschreven. Het saldo is dan laag, maar zowel de 15e als de 20e van de maand erop volgt de respectievelijk de voorlopige teruggaaf en kinderopvangtoeslag (klein bedrag).
  Wat wij dan voor het storten van het volgende salaris over hebben, wordt op 100 euro na overgeboekt naar de bufferrekening.

  1. Dat is ook een mooi systeem. Kinderopvangtoeslag gebruiken ook echt voor de kinderopvang. Die wordt vlak erna weer afgeschreven. En de teruggaaf spaar ik op tot 1x per jaar. Dan hebben we gelijk mooi vakantiegeld.

 2. Ik heb in excel onze begroting staan. Wat het nieuwe salaris van manlief wordt weten wij nog niet. Januari is geen maand waar we uit kunnen gaan van wat het wordt. Nabetaling uren (235 uren) nabetaling salarisverhoging van cao van juli 2015, eenmalige uitkering en verhoging door belastingen.
  Alles wat hoger is dan de begroting wordt op de spaarrekening gezet, de buffer is standaard 10.000. Dan is er nog een rekening voor een andere auto waar we langzaamaan wat geld op gaan zetten.
  Een gedeelte van het geld gaat naar de extra aflossingen. Dit begint normaal gesproken pas rond maart/april te lopen.
  Jaarlijks wil ik 6.000 aflossen op een hypotheekdeel dat bestond uit 30.000 euro. Daar is nog 13.340 van over en dit jaar dus nog 7.340. We mogen 20% aflossen en dat doen we ook.

  1. Leuk dat je mijn blog ook leest. Wij werken ook toe naar een buffer van minimaal €10.000, en tegen de tijd dat we een nieuwe auto nodig denken te hebben zullen we die wat aanvullen.
   Een begroting in excel is helemaal mooi. Dat ga ik denk ik ook eens proberen..

 3. Hoi mijn vrouw en ik zorgen ervoor dat ons volledige salaris op de laatste dag van de maand nog volledig op onze rekening staat. Hiervan betalen we de komende maand alle rekeningen, ook maken wij hiervandaan maandelijks een vast bedrag over op de spaar rekening en een extra aflossing op de Hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.