Joepie, weer meer lenen voor een huis

Het is weer zover. Nadat het tweede inkomen van een gezin lange tijd voor 50% meetelde in de bepaling van maximale hypotheek op basis van het inkomen, en dat percentage dit jaar 60% was, heeft het ministerie van financiën in al haar wijsheid besloten dat dit tweede inkomen volgend jaar voor 70% mag meetellen. Dit betekent dat tweeverdieners volgend jaar met hetzelfde inkomen als nu zich verder in de schulden mogen steken.
En ik verwacht ook dat dit tot nog meer problemen gaat leiden als relaties toch onverhoopt stuklopen. Bij een hypotheek ter hoogte van 1,7 of meer inkomens, is het vaak zelfs voor de meestverdienende niet te betalen om in het huis te blijven wonen. Huizen moeten dus gedwongen de verkoop in.

Dat is een goede manier om de huizenprijzen volgend jaar nog even te kunnen laten stijgen, ondanks dat de lonen niet zeer veel omhoog gaan, maar ik betwijfel of dit nou de goede weg is. Het schijnt trouwens dat men in de toekomst het tweede inkomen volledig te laten meenemen.

10 antwoorden op “Joepie, weer meer lenen voor een huis”

  1. Idd. En dan ook later niet ZEUREN als blijkt dat ze teveel risico hebben genomen.
   En de overheid moet stoppen met BETUTTELEN.
   Maar da's mijn mening 🙂

 1. Ik ben het helemaal met mariimma eens. Maar, daarbij vind ik dat ook de overheid een rol heeft in de mate waarin zij dit faciliteren.
  Persoonlijk vind ik het geen goede ontwikkeling, juist vanwege de argumenten die jij in jouw blog al aanhaalt. De tijd zal het (helaas) uitwijzen…

 2. Het mogelijk maken dat mensen meer kunnen lenen leidt alleen maar tot hogere huizenprijzen en hogere hypotheekleningen. Dit lost helemaal niets op. Een hele verkeerde ontwikkeling.

 3. Zoveel mensen kopen een huis in opwelling, of denken dat zoiets hun relatie redt. Meestal is dat niet zo en moet NHG het verschil ophoesten. Ik vind dat echt niet handig.
  Waarom kiezen meer mensen er niet voor om op 1 salaris te kopen? Zo creeer je een stabielere huizenmarkt. En als privé-personen koop je veel meer vrijheid. Ik koop liever vrijheid dan een huis!

  1. Moet je wel in een regio wonen, waar je op één salaris een acceptabel huis kunt kopen. Niet iedereen kan zomaar in elk gedeelte van het land wonen, daarbij zijn de inkomens in gebieden verder dan de randstad ook weer lager.

   Dus te makkelijk om het alleen aan statusdrang te hangen.

  2. Dat is een beetje kip-ei verhaal vind ik. Omdat je steeds meer van het 2e inkomen mag inzetten voor de hypotheek worden de prijzen hoger en kunnen steeds meer mensen het niet meer af op 1 salaris.

  3. Ik weet niet waar je woont, maar in het midden van het land kost een tussenwoning al rond de € 275.000 (en dan heb je nog niks bijzonders). Verder sta je ongeveer 7-10 jaar op de wachtlijst voor een huurwoning, dus dat is vaak ook geen optie. Hier is het niet zo eenvoudig om een huis te kopen op 1 salaris.

 4. In de Geldgids staat dat eind 2019 alle huizen in alle provincies die onder water stonden weer op het hoogste niveau van 2008 zullen staan. Iedereen boven water, maar wat gaat er gebeuren als de bubbel weer uiteen spat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.