Jongeren bieden al niet eens meer op een huis

Jongeren durven op de huizenmarkt veelal niet boven de vraagprijs te bieden en er is zelfs een groep die al helemaal niet meer biedt uit angst om toch overboden te worden. Dat is althans de strekking van dit artikel.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Viisi bleek dat slechts 1 op de 5 jongeren bereid is om een hoger bedrag te bieden op een huis dan dat zij aan hypotheek kunnen krijgen. Dat lijkt me overigens een best gezonde instelling van die andere 4 op de 5 jongeren. Twee op de 5 bieden al helemaal niet meer volgens hetzelfde onderzoek. Onder jongeren worden in dit geval mensen onder de 35 jaar geschaard.

Is dat erg? Nee en ja zou ik zeggen. Dat jongeren in deze tijden van torenhoge huizenprijzen (in de Randstad) afzien van het kopen van een huis vind ik op zich getuigen van een verstandige financiële keuze. Het probleem is echter dat er, als ze geen huis (kunnen) kopen er ook erg weinig andere mogelijkheden zijn om aan woonruimte te komen.

Kom je op basis van je inkomen in aanmerking voor een sociale huurwoning dan word je vaak achteraan op een lange wachtlijst geplaatst. En van de prijzen die af en toe in de vrije huursector worden gevraagd word je dan ook niet gelukkig, die eten dan eigenlijk een te groot deel van je inkomen op om daarnaast nog een gezonde financiële huishouding te kunnen bestieren.

Is je inkomen te hoog voor de sociale huurwoningen dan is er alleen maar de optie voor vrije huur, met als gevolg dat je een stuk meer betaalt dan dat een hypotheek op eenzelfde soort woning je gekost zou hebben. Een lose-lose situatie dus eigenlijk.

Ik vind het overigens wel leuk eens een onderzoek uitgevoerd door Panelwizard terug te vinden in een nieuwsbericht. Ik doe namelijk zelf ook regelmatig mee aan onderzoeken/enquêtes van hun en krijg daar een klein zakcentje voor. Ik schreef daar pasgeleden nog een berichtje over.  Wil je zelf ook via Panelwizard enquetes invullen en daar een vergoeding meer verdienen dan kun je via deze link aanmelden. Je krijgt dan al gelijk €1 en die krijg ik dan ook.

Eén antwoord op “Jongeren bieden al niet eens meer op een huis”

  1. Mijn vriendin en ik zijn 2 jaar geleden al gestopt met zoeken (we zijn starters). Bezichtigingen met 30 man tegelijk en dan al een bod moeten uitbrengen is niet fijn. En dan hoor je achteraf, dat er een investeerder zonder wezen te kijken de nieuwe eigenaar is geworden.
    De voordelen ervan zijn dat we nu kunnen door sparen en goed kunnen nadenken over onze toekomstplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.