Lineaire of annuïtaire hypotheek, wat is gunstiger?

Deze week last ik op de site van de Financiële Telegraaf een stukje over hypotheken. De strekking was of het gunstiger is om een lineaire hypotheek af te sluiten of een annuïteitenhypotheek. Een leuk stukje, maar ik miste nog wel wat diepgang. Ik probeer het stukje wat verder uit te werken.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hyptheek is de aflossing die je per maand doet elke maand gelijk. Omdat door de aflossing de te betalen rente elke maand minder wordt, wordt het bedrag dat je betaalt ook elke maand lager. Het maximale maandbedrag is dus het eerste maandbedrag dat je betaalt. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek geheel afgelost.

Annuïteiten hypotheek
Bij een annuïteiten hypotheek is het maandbedrag elke maand gelijk. De aflossing is in de eerste maand minimaal en in de laatste maand is de aflossing maximaal. Ook hier is aan het eind van de looptijd de hypotheek geheel afgelost.

Bruto bedragen
Welke hypotheekvorm is dan gunstiger? Wanneer je naar de bruto bedragen kijkt is dat zeker de lineaire hypotheek. Behalve de eerste termijn is de openstaande hypotheek de gehele looptijd lager dan die van de annuïteitenhypotheek. Dat is ook goed te zien in onderstaande grafiek.

Hoe hoger de rente is hoe groter het verschil tussen beide hypotheken is en hoe groter het voordeel van de lineaire hypotheek is. Bij een rente van 0% is er geen verschil.

Als je naar de maandlasten kijkt zie je dat de maandlasten van de lineaire hypotheek hoger beginnen, maar elke maand worden de lasten dus lager, terwijl die van de annuïteitenhypotheek gelijk blijven. Dat zie je hieronder.

Rekenvoorbeeld
Stel je wilt een hypotheek van €250.000 afsluiten en je twijfelt tussen een lineaire of een annuïteiten hypotheek. De rente is 2,2% voor beide hypotheekvormen en de looptijd is 30 jaar. Wat ben je dan uiteindelijk kwijt? Ik reken de hypotheekrenteaftrek even niet mee.

Maandlasten
De maandlasten zijn bij een annuïteitenhypotheek €949,25. De lineaire aflossing is €694,94. Daar komt in de eerste maand dan nog de rente bij van €458,33. In totaal ben je in de eerste maand aan lineaire hypotheek €1.152,78. Dat is fors hoger dan bij de annuíteitenhypotheek.
De eerste keer dat de  maandlasten van de lineaire hypotheek lager zijn dan die van de annuïteitenhypotheek is in maand 161, oftewel na 13 jaar en 5 maanden zijn de maandlasten van de lineaire hypotheek pas lager. Wel heb je op dat moment al ruim €3.500 minder betaald aan rente.

Totale kosten (bruto)
De totale kosten voor de lineaire hypotheek uit dit voorbeeld bedragen €332.729 en die voor de annuïteitenhypotheek €341.730. De lineaire hypotheek is dus uiteindelijk €9.000 goedkoper dan de annuïteitenhypotheek. Dat is 2,6% van het totale bedrag dat je betaalt aan een annuïteitenhypotheek.

Samenvattend
Samenvattend kun je zeggen dat:

 • De lineaire hypotheek goedkoper is over de gehele looptijd dan de annuïteitenhypotheek
 • De aanvankelijke maandlasten fors hoger liggen bij de lineaire hypotheek en dat het best wel een tijd duurt voordat dat verschil is ingehaald
 • Hoe hoger de rente, hoe groter het verschil tussen lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek en hoe snelle je maandlasten dalen bij een lineaire hypotheek.

Of een lineaire hypotheek past bij je eigen situatie kun je alleen maar zelf beslissen, maar als je de initiële hoge maandlasten kunt betalen kun je wat besparen op de totale kosten van je hypotheek.

7 antwoorden op “Lineaire of annuïtaire hypotheek, wat is gunstiger?”

 1. Ben benieuwd: als je bij de annuïteitenhypotheek het geld wat je in het begin 'bespaart' niet zou uitgeven maar beleggen, zou het kunnen dat je dan onder de streep 15 jaar later meer rendement hebben gehaald dan dat je aan hypotheekrente hebt bespaard? Misschien een leuke berekening.

 2. Precies. Het maandlastenvoordeel van annuïteiten laten renderen in box 3. Verder hangt het er vanaf of je (maximaal) extra aflost bij annuïteiten, want dan maak je hem min of meer zelf lineair en behoudt je wat flexibiliteit.

 3. De annuïteitenhypotheek had onze voorkeur om hetgeen wat Sensi hierboven aangeeft. Zodra je namelijk zelf flink aflost, maak je hem eigenlijk zelf lineair, maar behoud je wel de vrijheid om te stoppen met extra inleggen als dat tijdelijk even niet mogelijk is.

 4. achteraf spijt dat we een annuitaire hypotheek hebben ipv linear, maar we durfden t niet aan, die hogere maandlasten.. omdat we ook nog veel kosten verwachtten aan t huis. achteraf konden we t makkelijk opvangen

  1. Wat weerhoudt je er van om elke maand / jaar extra af te lossen om aan het gelijke afgeloste bedrag te komen?

   Een lineaire hypotheek aangaan is alleen nuttig als je geen discipline hebt om zelf extra af te lossen als de mogelijkheden er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.