Meer betalen voor een kleinere woning

Particuliere huurders zijn bereid om steeds meer te betalen voor een steeds kleinere woning zo was de strekking in het begin van deze week op een aantal nieussites. Het blijkt dat huurders in de vrije sector steeds meer huur per vierkante meter woonoppervlak betalen. Gemiddeld betalen ze ruim €10,50 per vierkante meter per maand. In de grote steden is dat nog een stuk meer.

Voor een eensgezinwoning van 100 vierkante meter betaal je dan €1.050 per maand aan huur. Dat valt me eerlijk gezegd nog mee. Als je een eengezinswoning koopt, bij ons in de buurt kosten die al snel €250.000, heb je bij een hypotheekrente vn 2 jaar een bruto hypotheeklast van €924. Dan wordt voor 126 euro per maand al je onderhoud uit handen genomen 🙂

Maar goed, de huurprijzen in de vrije sector zijn in een jaar met 6,9% gestegen. Dat betekent dat ze ongeveer gelijke tred houden met de huizenprijzen. Geen hele rare ontwikkeling dus….

6 antwoorden op “Meer betalen voor een kleinere woning”

 1. Ik heb er een beetje dubbel gevoel bij…

  De bereidheid om meer te betalen is denk ik ook een noodzaak voor veel mensen. In hetzelfde artikel staat ook dan 1 op de 8 tegen zijn zin huurt en van deze groep 51% onvoldoende hypotheek kan krijgen.

  Er begint dus steeds meer een tweedeling te komen in de maatschappij van mensen met een flexibel arbeidscontract, niet voldoende gespaard door yolo of starters zonder ouders/vermogen achter zich om een eerste koopwoning te financieren.

  Ondanks (of dankzij) de lage rente wordt wonen steeds duurder ten opzichte van de inflatie en inkomsten stijging, en neemt daardoor een steeds groter deel van onze uitgaven voor zijn rekening.

  Zo komen de yolo's nooit uit de ratrace, maar voor de vastgoed investeerders onder de FIRE aanhangers een goede ontwikkeling.

 2. Ik vind je rekensom niet helemaal kloppen. Die 900 euro bevat ook een aflossing. Qua uitgave scheelt het niet veel. Qua kosten wel iets meer.

  Jean hebt inderdaad geen zorgen over onderhoud (op voorwaarde dat je een fatsoenlijke huisbaas hebt en daar ben je geheel van afhankelijk), maar je eindigt uiteindelijk wel met lege handen.

  1. Eens met Karin! Het aflossingsdeel van de hypotheek zie ik ook als vermogensopbouw. Want je krijgt er een stukje bezit voor terug. Dan is huren duurder dan kopen!

 3. Helemaal mee eens. Als huurder ben je dan wel iets 'goedkoper' uit als je er van uit gaat dat een koophuis meer dan die 126 euro aan onderhoud per maand kost, maar aan het einde van de rit heb je niks van vermogen opgebouwd.

  Dit geldt natuurlijk ook voor mensen met een 'oude' aflossingsvrije hypotheek. Het is toch niet te geloven dat je nog steeds in de kranten leest dat er mensen zijn die schrikken dat ze na 30 jaar nog steeds moeten blijven betalen en dat hun huis nog steeds 0% van hun is? Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor hypotheken en vele mensen die in de problemen zijn gekomen (mede) door hun hypotheek zijn er nog genoeg mensen waarbij het kwartje helaas niet is gevallen.

 4. Vergeet niet dat je bij een hypotheek de keuze hebt om extra af te lossen om zo je "huur" naar beneden te krijgen en bij een huurwoning de kosten alsmaar stijgen.
  Ik huurde 17 jaar geleden in de vrije sector voor 1100 gulden. Nu zijn mijn totale vaste lasten 700 euro ( hierin is de 130 aan de VVE meegenomen voor onderhoud buitenkant, groenvoorziening en opstalverzekering). Ik denk dat wanneer ik deze woning 17 jaar geleden niet had gekocht ik alleen al 700 euro kwijt was geweest voor de huur van de woning destijds. Kopen lijkt dus nog steeds de beste optie te zijn maar het is wel zuur dat jongeren dit niet zonder eigen geld ( lees; vaak ouders) dit kunnen doen.

 5. de prijs die je noemt is (zeker in de stad) vaak een apartement. Dan komen er nog servicekosten bij (waaruit onderhoud wordt betaald, lift en huismeester etc). Reken 100-200 euro per maand.
  En huurwoningen zijn niet vaak beschikbaar, het is echt lastig vinden. Dit gemiddelde is dus over allerlei (langdurige) bestaande situaties en nieuwe huren. Nieuwe huren zullen hoger liggen. Veel hoger. Als je al een huis kunt vinden. Dus dit getal vertelt niet veel over situaties (die heel verschillend kunnen liggen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.