Meer dan helft van het inkomen gaat naar de vaste lasten

Alweer een paar dagen geleden  berichtte het NiBud over de vaste lasten van de Nederlanders. Die lasten nemen een steeds groter deel van het inkomen in beslag. Dat betekent dat al dat geld niet op andere manieren ingezet kan worden.

Wat zijn vaste lasten?

Om een goed beeld te krijgen hoe “erg” dit is, is het van belang om te weten welke posten het Nibud onder vaste lasten schaart. Ze geven in het gelinkte artikel het volgende rijtje:

 • huur of hypotheek
 • gas, elektriciteit en water
 • lokale lasten
 • telefoon, internet en televisie
 • verzekeringen
 • kinderopvang
 • vervoer

De eerste vijf punten zijn voor mij vrij duidelijk. Bij de laatste twee heb vraag ik me af wat er allemaal wordt meegerekend. Bij kinderopvang, is dat dan met of zonder kinderopvangtoeslag? Bij de cijfers over de huur wordt echter uitgegaan van de kosten exclusief huurtoeslag. Ik ga er vanuit dat dat dan voor de kinderopvangtoeslag ook geldt.

En bij vervoer, alleen de kosten van wegenbelasting en verzekering of ook de benzinekosten? Daar zit voor mij dus nog wat onduidelijkheid in.

Uit het stuk wordt wel duidelijk dat het gaat om het percentage van het netto inkomen.

De cijfers

Bij de voorbeeldhuishoudens waar het Nibud naar gekeken heeft bedragen de vaste lasten tussen de 40% en 65% van het netto inkomen. De groep met relatief de laagste vaste lasten is die met een inkomen van 1,5x modaal en een gemiddelde hypotheek. Die met de hoogste lasten is de groep met een modaal inkomen en 1,5x de gemiddelde huur. Op zich niet heel verrassend.

Nog wat cijfers op een rijtje:

 • Modaal netto inkomen is €2.252, 1,5x modaal €3.378
 • Gemiddelde huur is €580, 1,5x gemiddelde huur is €900
 • Gemiddelde hypotheek is €610, 1,5x gemiddelde hypotheek is 915 (beide bruto)

Hoe doen wij het?

Voor deze berekening ga ik uit van alleen mijn inkomen en ook de vaste lasten die ik betaal. Dat zijn ook het gros van de vaste lasten. De inkomsten van vriendinlief worden op dit moment geheel aangewend om een lening voor een  aantal zakelijke investeringen zo snel mogelijk terug te betalen. We leven op dit moment dus eigenlijk alleen op mijn inkomen.

Inkomen

Met welke groep zouden we ons dan moeten vergelijken? Mijn netto salaris bedraagt €3.175, dat is ruim 1,4x het modale inkomen waarmee het Nibud rekent. Op het gebied van inkomen vergelijk ik ons dus met de groep met 1,5x modaal.

Hypotheeklasten

Wat betreft de hypotheeklasten, die bedragen bij ons op dit moment €705 zonder de inleg in de spaarhypotheek en €833 inclusief die inleg. Zie hiervoor ook onze hypotheekpagina. Ik reken met het laatste bedrag. Dit is ruim 1,36x de gemiddelde hypotheek, dus ook voor de hypotheek vergelijk ik ons met 1,5x de gemiddelde hypotheek.

Vergelijkingsgroep

De groep met 1,5 modaal inkomen en 1,5x de gemiddelde hypotheek is volgens het Nibud 53% van zijn inkomen kwijt aan de vaste lasten.

Overige vaste lasten

Ik schreef een tijdje terug over onze vaste lasten dit jaar. Intussen zijn de hypotheeklasten wat gedaald, maar grotendeels klopt het overzicht nog wel. Ik houd dus de meeste getallen uit al zag ik dat ik ook wel een typefoutje heb gemaakt in dat bericht. De vaste lasten op een rijtje:

 • Hypotheek: €838
 • Gas, water, licht:  €200
 • Zorgverzekering €275
 • Autoverzekering en wegenbelasting: €110
 • Benzine: €200
 • Kinderopvang: €333
 • Tv, internet en telefoon: €65
 • Bankkosten en overige verzekeringen: €100

Samen is dit €2.121 of bijna 67% van mijn netto inkomen. Dit is fors meer dan de 53% die de vergelijkbare groep . Ik schrik daar eigenlijk best wel van. Volgens het NiBud zitten wij met vaste lasten van meer dan 60% van het inkomen echt wel in de gevarenzone.

Voelen wij ons ook in gevaar?

Nee dat valt eigenlijk wel mee. Naast alleen inkomen uit salaris, hebben we meer inkomsten. Zo ontvangen we maandelijks ook nog €211 aan kinderopvangtoeslag. Ook weet ik niet zeker of ik de benzinekosten had moeten meerekenen. Dan zouden de laste al €411 lager zijn dan ik nu berekend heb. Als ik deze kosten zou verrekenen dan zouden we op een kleine 54% uitkomen.

Daarnaast is onze cashflow nog steeds positief. Maandelijks kunnen we geld opzij zetten op onze spaarrekeningen, sparen we voor onze dochters, beleggen we en lossen we extra af op onze hypotheek. Wat dat betreft herken ik het gevaar waarin we zouden zitten totaal niet.

Kan het beter?

Jazeker, en daarvoor hoeven we niet naar de Hypotheker. Onze hypotheeklasten mogen best nog wel een stuk omlaag. Daar werken we echter aan door maandelijks extra af te lossen.

Ook zouden we best wat vaker de fiets kunnen pakken in plaats van de auto, dat is ook nog een aanzienlijke kostenpost. En voor de rest? Vooral zorgen dat vriendinlief snel haar zakelijke lening heeft afbetaald zodat ook haar inkomen beschikbaar wordt voor “het huishouden”.

Hoe verhouden jullie vaste lasten zich tot je inkomen?

3 antwoorden op “Meer dan helft van het inkomen gaat naar de vaste lasten”

 1. Dat je zegt dat je alleen van jouw inkomen leeft klopt in principe natuurlijk niet. Aflossen van een lening zijn ook lasten en als je dus van jouw inkomen zou leven, zou je die lasten ook van datzelfde inkomen moeten betalen. Je leeft pas van een inkomen als je het andere kan reserveren, dat is hier dus niet het geval.

  Ik leef van ongeveer 50% van mijn inkomen daar ik mijn huis al afgelost heb. Ik heb 1400 inkomen en kan daar de helft van beleggen, dus 700 euro per maand aan vaste en variabele lasten tezamen.

  Ook niet helemaal waar want ik reken mijn eindejaars- en vakantie-uitkering ook niet mee. Die verdeel ik twee keer per jaar over mijn leuke-dingen-potje en de kattenspaarrekening. Op die twee rekeningen spaar ik ook elk 50 euro (zit in de 700 euro lasten) per maand. Maar omdat dat geld ook weer snel(ler) uitgegeven wordt dan mijn pensioenspaarpot, reken ik dat niet als spaargeld.

 2. inkomen wisselt hier dus de percentages ook.. de kosten varieren namelijk niet heel erg. vaste lasten : ongeveer 2x tanken per maand dus 130, hypotheek 933 bruto, geen kinderopvang, verzekeringen (zorg betalen we per jaar.. maar is ongeveer 160 per maand) en 88, internet/tv 70 mobiele telefoons 25, aflossen duo 100, huishoudelijke hulp 160 inleg binck (vrijwillige vaste last :p) 200 gas/energie 85 overblijf 24motorrijtuigenbelasting 35 = 2010. ons inkomen gemiddeld gok ik op ongeveer 3700 van man en mij samen (maar wisselt enorm en van mij als zzper sowieso lastig in te schatten) maar komt dan dus neer op 54%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.