Meer huizen verkocht voor een hogere prijs

De maandelijkse haleloeja berichten over de huizenmarkt zijn recent weer verschenen. Er werden weer meer huizen verkocht en ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger.

In mei werden net geen 20.000 huizen overgeschreven tegen een gemiddelde verkoopprijs van ruim €259.600. Die prijs stond niet in de nieuwsberichten, maar was eenvoudig bij het cbs te vinden. In mei was er zo een omzet van bijna €5,2 miljard op de huizenmarkt.

Met dit soort getallen zou je denken dat er bijna geen huizen meer te koop staan en dat er ook steeds minder mensen zijn die nog een huis kunnen betalen. Met een salaris (1 verdiener) van 1,5x modaal wordt het al lastig om de gemiddelde huizenprijs aan hypotheek te krijgen.

Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt….

5 antwoorden op “Meer huizen verkocht voor een hogere prijs”

  1. De huizen gaan, in de stad waar wij wonen, als zoete broodjes over de toonbank. En vaak al binnen een paar dagen, zelfs tegen opbod. Het lijkt wel alsof wij niets geleerd hebben van de eerdere crisis. Natuurlijk weet ik dat het erg regionaal bepaald is, en dat in andere regio's het helemaal nog niet zo hard gaat.

    Het kan niet anders – om redenen die jij al aangeeft – dat de wal het schip keert op de woningmarkt. Vraag is alleen hoe lang het nog 'goed' blijft gaan. Ik ben benieuwd…

  2. Men heeft niets geleerd van de vorige crisis. Over kreditering wordt gestimuleerd door alle rente en belastingmaatregelen en sparen wordt afgestraft.

  3. "Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt", joh, we zijn pas net begonnen 😉 Gaat nog wel even door, tenzij de beurs morgen compleet in elkaar stort. In dat geval zullen we over een paar maanden de invloed wel zien. Voorlopig zal het nog wel zo doorgaan.

  4. Huizen zijn in mijn stad ook binnen No time verkocht. Al voor het op funda staat worden de eerste bezichtigen aangevraagd!
    Gouwe tijd om van de randstad naar het platteland te verhuizen en daar de rest van je leven te blijven wonen 😉

  5. Dat komt wel. Ik verwacht over een paar jaar. De eisen voor een hypotheek worden steeds strenger. Je kunt geen geld meer bij de hypotheek lenen om de gewilde woning op te knappen. Over niet al te lange tijd zullen door de vergrijzing steeds meer woningen op de markt komen van ouderen. Meestal hebben zij het onderhoud nog wel op orde, maar zitten er verouderde badkamers, keukens etc in. Of geen cv, of niet/nauwelijks geisoleerd. Die woningen zullen dan veel lager in de markt gezet worden omdat mensen ze anders niet meer willen kopen vanwege de bijkomende renoveringskosten. Het lijkt mij nirt vreemd dat als gevolg van die lagere prijzen, de hele huizenmarkt lager kan worden geprijss. Maar het blijft koffiedik kijken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.