Meer verhuurhypotheken afgesloten

Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed hoorde ik op de radio een bericht dat er steeds meer verhuurhypotheken worden afgesloten.

Een verhuurhypotheek is, zoals de naam al zegt, een hypotheek voor een woning die je wilt verhuren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een huis dat je koopt voor kinderen die op kamers gaan, of een huis dat je wilt verhuren voor de extra inkomsten.

Aan een verhuurhypotheek zitten wel strengere voorwaarden dan aan een gewone hypotheek. De rente is hoger, al snel meer dan 1%, en ook dien je meer eigen geld te investeren. Ook wordt niet gekeken naar de martkwaarde van het huis, maar naar de verhuurwaarde. Die is lager dan de martkwaarde.

Van de, vooral Amerikaanse, blogs die ik volg over financiële onafhankelijkheid, zijn er veel schrijvers die ook huizen voor de verhuur hebben. In Nederland is dat volgens mij voor particulieren (nog) minder in trek. Toch lijken nu toch meer mensen van plan om met hun spaargeld meer rendement te maken.

Voor ons is die (nog) een ver van mijn bed show. Wij zijn niet van plan om “in het vastgoed te stappen”. Wel hebben wij in het verleden ons oude onverkochte appartement een jaar verhuurd gehad, en ondanks dat de ervaringen niet heel slecht waren, zouden we dat nu niet nog een keer zo snel doen… Zouden jullie het aandurven om een huis te verhuren?

8 antwoorden op “Meer verhuurhypotheken afgesloten”

  1. Ja en nee. Toen wij in 2010 ons huis niet verkocht kregen, hebben we het een tijdje verhuurd. Dat ging heel goed. Helaas liep de renteperiode af, en gaf de bank er niet langer toestemming voor. We moesten het vervolgens met spoed verkopen, omdat ze het risico van verhuur te groot vonden. Ik baalde daar goed van, omdat de huur meer opbracht dan de hypotheek ons kostte. Ik vond het wel een mooie belegging. En aangezien de huizenprijzen op dat moment nog nauwelijks gestegen waren, liepen we ook nog een grote kans op een restschuld (dat liep gelukkig precies goed, doordat we al wat hadden opgebouwd, maar toch).

    Ik vind dit dus eigenlijk een hele goede ontwikkeling. Het had mij heel wat waard geweest als we het destijds nog een tijdje hadden kunnen verhuren, om het vervolgens op ons eigen moment te verkopen. Of te houden als echte belegging.

  2. Wij dachten voor onze vakantie kennis te maken met nieuwe buren, van een paar huizen verderop. Zij waren hard aan het klussen. Bleek het om een stel te gaan dat het huis had gekocht en klaar aan het maken was voor de particuliere verhuur. Het is al verhuurd voor € 1.000,00 per maand. Ondanks de kosten, en de manier hoe het gefinancierd is, lijkt mij dat toch wel rendabel.

  3. Ik zou het doen voor mijn kinderen. Aan vreemden verhuren zou ik niet snel doen, en als ik het doe zou ik het goed in de gaten houden. Ik heb geen zin in een illegale wietkwekerij in mijn huis met alle risico en schade van dien.

  4. Ik ben sinds 21 augustus bezig geweest met garageboxen. De woningstichting had er enkele in de verkoop. Maar helaas ik moet wachten tot de belastingdienst mijn definitieve aanslag 2014 van de BV heeft goedgekeurd, ondertussen tikt de tijd verder. Om uit mijn vel te springen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.