Met deeltijdpensioen

Vanaf 1 januari ga ik, M, gebruik maken van ouderschapsverlof. Ik ga (de komende tijd) vier dagen werken. Daarvoor deels gebruiken fan ouderschapsverlof en deels een potje niet verlopend verlof dat ik de afgelopen jaren bij elkaar gespaard heb binnen onze CAO.

Wat is ouderschapsverlof precies? Ik heb niet de wettelijke tekst erbij gepakt, maar het komt er kort op neer dat je een potje onbetaald verlof krijgt bij de geboorte van een kind van 26x je aantal contracturen per week. Als je die uren opneemt wordt je loon verminderd, maar betaalt, in althans de eerste helft van dat potje, je werkgever wel je pensioeninleg door alsof je die uren wel werkt. Wel dien je, in ieder geval bij mijn pensioenfonds, je werknemers deel van de inleg ook volledig te betalen.
Waarom neem ik het nu op? Eigenlijk omdat het nu financieel kan. Toen onze dochter geboren werd, hadden we ons oude appartement nog, dat ook nog eens behoorlijk onder water stond. We hadden twee hypotheken en konden dat maar net aan betalen. Ik kon  met mijn toenmalige leidinggevende wel regelen dat ik een dag thuis kon zijn bij onze dochter, maar alleen als ik op die dat 4 uur thuis werkte en de andere dagen 9 uur maakte. Voor die tijd een goede oplossing, maar nu dochter overdag niet meer slaapt steeds moeilijker om naar eer en geweten aan te voldoen.
Daarom ben ik vorige week eens naar onze HR afdeling gestapt on te vragen naar de mogelijkheden van ouderschapsverlof en het gebruik van het verlofpotje. Dat was goed voor meerdere jaren in te passen. Ook de cijfers zagen er verrassend goed uit. Wanneer ik een halve dag per week ouderschapsverlof opneem en een halve dag verlof, kost me dan netto nog geen €250 per maand. Dat kunnen we intussen prima hebben.
Voorlopig ga ik ervan uit dat ik alleen de helft van het ouderschapsverlof opneem waarbij mijn werkgever nog volledig inlegt voor mijn pensioen. Ik kan dan 130 weken vooruit, oftewel ruim 3 jaar. Dat lukt met het potje verlof ook zo ongeveer. 
Dit voelt een heel klein beetje als met deeltijdpensioen gaan. Of om met gerhard hormann te spreken, met plakbandpensioen. Ik had dit echt niet kunnen doen als we, na de verkoop met verlies van ons appartement niet heel fanatiek aan het aflossen waren geslagen. Daardoor zijn onze lasten nu zo’n 600 euro lager dan toen we het appartement nog hadden.
Daarnaast voelt het ook als een last die van mijn schouders valt. De langere dagen waren op zich wel te doen, maar de 4 uur thuis werken kostte me steeds meer moeite en ik begon bijna op te zien tegen een dag thuis zijn met onze dochter. En dat is iets waar ik van geschrokken ben.
Wel gaat dit betekenen dat de aflos-, investerings-, en spaardoelen aangepast gaan worden. Daarover zal ik op een later moment vast nog wel over bloggen. Maar ik denk dat deze dag vrije tijd per week me meer gaat brengen aan geluk en voldoening dan een jaar eerder stoppen met werken..
Maken jullie gebruik van ouderschapsverlof?

9 antwoorden op “Met deeltijdpensioen”

  1. Goede beslissing. Juist in de fase van kleine kinderen in huis is die extra vrije dag echt super handig.
    En niet alleen uit praktisch oogpunt is het een goed idee, ik denk ook dat je hierdoor uiteindelijk een betere band met je kinderen opbouwt.

  2. Mijn ouderschapsverlof is (helaas) alweer op. Ik werk in deeltijd en ga vanaf maart nog iets minder werken. Dat wij dit zo kunnen doen, komt ook deels door aflossingen (en door een hoger salaris en geen kosten kdv meer). Ik kan je vertellen: het voelt fijn om je je niet meer schuldig te voelen naar je werk toe (en naar je kind toe).

  3. Wij zijn sinds de komst van de kinderen overgestapt naar 2×4 dagen werken (dus beide 80%). Ik ga echt NOOIT meer terug naar 5 dagen. Het is financieel een stap terug, maar emotioneel 3 stappen vooruit!

  4. Fijn dat dat kan bij je werkgever. Ik heb het ouderschapsverlof voor mij en voor mijn man ook helemaal opgebruikt. Toen was er de fiscale regel ouderschapsverlofkorting er nog. Nu werk ik aan huis en is het werken thuis een uitdaging inderdaad.

  5. Zowel mijn man als ik hebben toen de kinderen jonger waren gebruik gemaakt van ons ouderschapsverlof. Dit gaf zo'n stuk rust in ons gezin, daar hadden we graag een wat lager inkomen voor over. Momenteel werken we beiden 4 dagen (ik eigenlijk 3,5) en we hebben er allebei geen behoefte aan om weer terug te gaan naar vijf werkdagen. Liever een vakantie minder en meer thuis met de kinderen dan andersom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.