Mijn pensioenen onder de loep

Aan het eind van het vorige jaar heb ik mijn pensioenen onder de loep genomen. Naast het pensioen dat ik spaar via mijn huidige werkgever, ook veruit het grootste pensioen, had ik bij mijn eerste werkgever een jaar pensioen opgebouwd en daarvoor nog in mijn studietijd met een bijbaantje.

Voor deze laatste twee pensioenen had ik uiteindelijk aangevraagd of ik een voorstel kon krijgen voor het overzetten naar mijn huidige fonds. Dat deed ik via mijn huidige pensioenfonds.

Echter, daarmee zou er zo veel verloren gaan van de uitkeringen ten opzichte als wanneer ik niets zou doen dat het me dat niet waard was. Mijn huidige fonds staat er namelijk slechter voor dan die andere twee fondsen.

Daarom heb ik nu besloten om de twee kleine pensioentjes af te kopen. Van het grootste pensioen kreeg ik deze week een voorstel. Bruto staat er een mooi bedrag dat ze me willen uitkeren, netto blijft er een stuk minder van over, maar ik schat in dat er nog steeds ruim €2.500 op mijn rekening wordt gestort.

Wat ga ik dan doen met dat geld? Ik zou het kunnen sparen op de buffer, we zouden er een extra aflossing op de hypotheek van kunnen doen, ik zou het op een privé pensioenrekening (kan ook beleggingsrekening zijn) kunnen storten of ik kan het gaan beleggen en inzetten voor mijn prepensioen.

Ik nijg op dit moment naar het laatste, maar ideeën en argumenten voor het één of tegen het ander zijn nog zeker welkom.

4 antwoorden op “Mijn pensioenen onder de loep”

 1. Ik zou waarschijnlijk kiezen voor een pensioenbeleggingsrekening, bijvoorbeeld bij Brand New Day. Als je nog jaarruimte en reserveringsruimte hebt, dan kan dit. Je kunt dan bijvoorbeeld 4000 euro inleggen, en als je in de belastingschijf van 38,1% zit, dan krijg je volgend jaar 1524 euro terug en heb je dus "netto" ongeveer 2500 euro ingelegd, maar bruto dus 4000 euro die kan groeien.

  1. Dat is inderdaad één van de opties. Jaarruimte en reserveringsruimte heb ik nog wel. Weet jij hoe het zit vanaf welke leeftijd je dit geld dan kunt gebruiken?
   Bij zelf beleggen kan ik het gebruiken als ik eerder stop met werken tot aan mijn aow leeftijd.

 2. Ik heb zelf ook een klein pensioen, opgebouwd bij mijn vorige werkgever (waar ik gelukkig na 5 maanden tot het inzicht kwam dat ik er doodongelukkig werd).

  Ik wil dat pensioen ook af laten kopen, maar het is me niet duidelijk of dat nog mag in 2019. Ik lees verschillende dingen, maar de belangrijkste boodschap lijkt dat de overheid graag wil dat ‘pensioengeld’ ook echt pensioengeld blijft.

  Wat me niet duidelijk is, is of deze nieuwe regels alleen een versoepeling van waardeoverdracht tussen pensioenfondsen betekenen, of ook dat afkopen van kleine pensioenen niet langer mogelijk is.

  Mag een pensioenfonds er ook in 2019 nog altijd voor kiezen om een klein pensioen af te kopen? Ik heb in 2018 al eens een halve poging ondernomen, die door het pensioenfonds niet met gejuich werd ontvangen. Hoe heb jij dit voor elkaar gekregen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.