Miljoenennota: We gaan er allemaal op vooruit, maar de hoogste inkomens het meest

Het mag geen verrassing zijn dat gisteren de Miljoenennota uitgelekt is en diverse media al over de inhoud ervan berichtten. Dat is in de afgelopen jaren een al bijna even grote traditie geworden als Prinsjesdag zelf.
Waar veel media dan als eerste over berichten zijn de “koopkrachtplaatjes:”. Het AD plaatste dit artikel waarin verschillende percentages genoemd werden. Die percentages staan hieronder genoemd:

 • Inkomen < €35.350 : 0,6%
 • Inkomen €35.350 – €70.700 : 0,6%
 • Inkomen €70.700 – €101.000 : 0,8%
 • Inkomen > €101.000 : 1,1%
Dit gaat overigens over bruto inkomen. Iedereen gaat er dus op vooruit. Maar zowel procentueel als absoluut gaan de hoogste inkomens (boven 2x modaal) er het meest op vooruit. Als ik naar de samenstelling van het demissionaire kabinet kijk zie ik hier een sterke hand van de VVD in en eigenlijk helemaal geen invloed van de PvdA. Of zou dit al de invloed van de onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet zijn?
Maar wat leveren deze percentages nou eigenlijk op aan keiharde euro’s in de portemonnee? Ik zal dat sommetje proberen te maken. Ik ga er daarbij voor het gemak even van uit dat je van een bruto inkomen onder de €70.700 er netto 60% van over houdt en van alle inkomens daarboven 50%.  Zo werkt ons belastingstelsel natuurlijk niet helemaal, maar dat maakt een inschatting wat eenvoudiger.

De inkomensstijging van de groep met de laagste inkomens is maximaal 10 euro per maand, terwijl de hoogste inkomens minimaal 4,5x zoveel per maand over houden. Dat is best een behoorlijk verschil. En ik snap ook best dat hogere inkomens meer er op voouit gaan in absolute zin, maar dat het ook in percentage bijna 2x zo hoog is vind ik persoonlijk wat onnodig.

Als deze percentages uiteindelijk in 2018 uiteindelijk echt gerealiseerd worden, dan wordt het in de belastingaangifte mogelijk (nog) interessant(er) om te schuiven met de inkomens zodat één van de partners een inkomen van boven de €70.700 krijgt op papier. Voor zover je daar nog niet sowieso aanzit natuurlijk..

Een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,6% ten opzichten van een economische groei van 4% vind ik overigens nog wel wat mager…

Wat vinden jullie van de uitgelekte cijfers van de miljoenennota?

12 antwoorden op “Miljoenennota: We gaan er allemaal op vooruit, maar de hoogste inkomens het meest”

 1. Ik begrijp deze keuzes niet zo goed. 10 euro per maand kan voor gezinnen met een laag inkomen een heel verschil maken. 50 euro per maand is voor de topinkomens een nog duurdere fles wijn met maand…..

  (Hoewel er natuurlijk ook heel wat mensen met lage inkomens zijn die van dat tientje gewoon een extra pakje sigaretten kopen. Dan ben je met die wijn beter af…..)

 2. Het voelt idd wat mager en ik snap niet helemaal waarom de hoge inkomens er zoveel meer op vooruit moeten gaan (ook al vallen wij zelf in die categorie).

 3. Je moet een beetje voorzichtig zijn met dit soort berekeningen. In verband met inkomensafhankelijke heffingskortingen is de belastingdruk bij de hogere inkomens veel hoger dan de 50% en bij lage inkomens veel lager dan 40%.

  1. Dat zal best, maar 52% belasting over inkomen blijft 52% toch? Wel is de marginale belastingdruk hoger als je meer gaat verdienen dan voorheen omdat andere zaken dan afgebouwd worden.
   Zo is de marginale belastingdruk het hoogst bij een inkomen tussen 20 en 30 k als ik het goed onthouden heb.. Toeslagen nemen dan heel snel af..

 4. Zolang ik als 'arme' er op voorruit ga vind ik alles best. Als het maar niet minder wordt.
  Dat de meer verdienende er qua koopkracht er meer op vooruit gaan daar heb ik geen moeite mee.
  Alles heeft zijn voor en nadelen.
  Vooruitgang, ook al is deze maar heel klein, stemt mij enorm gelukkig.

 5. Stel ik behoor bij de eerste groep en krijg een koopkracht stijging van € 10,00 per maand , maar de zorgverzekering gaat met € 20,00 p.m. omhoog, betekent dat ik geen koopkrachtstijging maar een koopkracht daling van € 10,00 per maand heb. Dit is dan weer gelijk aan de leugen van Rutte indertijd: iedereen gaat er € 1000,- op vooruit, wat bij mij resulteerde in een daling van € 1000,–. Lang leve de VVD!

 6. De berekening is inderdaad wat te kort door de bocht, maar ik snap je punt. De marginale belastingdruk ligt voor een groot deel van de hogere inkomens op 56% door de afbouw van de heffingskorting.

  Ik weet ook niet wie er bij de inleverenjaren procentueel het meest ingeleverd hebben. Maar gezien de hand van de VVD zal dat voor de hogere inkomens wel meevallen.

  Ik deel wel je zorg dat de economische groei minder en minder terechtkomt bij de mensen die arbeid leveren en meer bij mensen die kapitaal leveren. Voor FO niet heel erg maar voor de economie op termijn dodelijk. Tijd voor belastinghervorming, beter voor economie en milieu.. 😉

 7. -Lieve mensen, in de koopkrachtberekening is al een stijging van de zorgpremie meegenomen…

  -En dat de grootverdieners er mee op vooruit gaan is toch niet zo erg? Met een inkomen van 100k betaal je ruim 40k aan belasting. Met een inkomen van 25k betaal je netto geen belasting. Zonder die grootverdieners zijn er niet eens toeslagen en uitkeringen mogelijk…

  In Nederland heb je het als minima erg goed in vergelijking met andere landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.