Minder schulden, hogere hypotheken

Vorige week las ik een nieuwsbericht dat de schulden in Nederland aan het afnemen waren. Dat was gebaseerd op cijfers van het CBS, dat daar zelf ook een persbericht over uitbracht. Daar stonden nog meer interessante cijfers in, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Meer hypotheekschuld

In Nederland nam in het eerste kwartaal van dit jaar de hypotheekschuld toe. Het effect van de verplichting voor nieuwe hypotheken sinds 2013 om af te lossen op je hypotheek weegt nog niet op tegen de hogere nieuwe hypotheken die worden afgesloten door de stijgende huizenprijzen. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de totale hypotheekschuld van alle Nederlanders met €2 miljard tot €714 miljard. Uitgaande van 17 miljoen Nederlanders, is dat dus €42.000 per persoon. Dat is een stuk hoger(ongeveer 75% hoger) dan de staatsschuld per Nederlander, als is die in absolute zin aan het dalen .

En hier zitten dan ook kinderen, huurders, mensen met een hypotheekvrij huis en pasgeborenen in. De schuld per hypotheekhouder is hier dus een veelvoud van.

Maar de schulden dalen

Alle andere schulden dalen, we zijn op die schulden blijkbaar erg goed aan het aflossen of we gaan dat soort schulden minder aan. Het gaat hier om alle schulden behalve woninghypotheken. Denk daarbij onder andere aan studieschulden, persoonlijke leningen en creditcard schulden. Het totale saldo van de schulden nam in het eerste kwartaal met net geen €1 miljard af. Dat zou dus betekenen dat we met zijn allen €3 miljard aan dit soort schulden hebben afbetaald. Dat gaat de de goede kant op….

00

En bij ons?

Zoals jullie kunnen vinden op onze hypotheekpagina is onze hypotheek nu zo’n €139.000 en aangezien wij met zijn vieren zijn in ons gezin is onze hypotheekschuld €34.750 per persoon. Lager dan wanneer je de nationale hypotheekschuld over alle Nederlanders uitsmeert en dus veel lager als je alleen naar huishoudens gaat kijken die daadwerkelijk een koophuis hebben.

Overige schulden hebben we ook niet. Rood staan kunnen we maar maken we geen gebruik van, de creditcard wordt maandelijks automatisch geheel betaald en mijn studieschuld hebben we een jaar of vijf geleden terugbetaald.

8 antwoorden op “Minder schulden, hogere hypotheken”

 1. Ik vind het wel gek om je kinderen mee te rekenen als je uitrekent hoeveel hypotheekschuld jullie per persoon hebben! Of laten jullie ze ook meebetalen en zijn ze mede-eigenaar?

  1. Nee hoor, is niet gek.
   als je wilt vergelijken met de schuld per Nederlander, moet je kinderen ook meerekenen.

   En daar gaat het in deze blog om.

  2. Nee zoals Robbert al zei, ik vergelijk het met de totale hypotheekschuld gedeeld door alle Nederlanders. Dus daar zitten ook de kinderen bij. Dus dan moet ik dat met onze hypotheekschuld ook doen om eerlijk te kunnen vergelijken…

 2. Goed bezig, persoonlijk breng ik de gemiddelde schuld per Nederlander omlaag:-))
  ik heb geen schulden meer. (hypotheek is afgelost)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.