Nederland spaart bijna niet meer

In een artikel vorige week viel te lezen dat de Nederlanders in 2016 nog maar 3 miljard euro gespaard hadden. Drie jaar geleden spaarden we nog 22 miljard euro per jaar met zijn allen. Dat is dus een teruggang van 19 miljard, oftewel 86%.

Hoe komt het dat we zo veel minder sparen dan een paar jaar terug? Heeft heel Nederland misschien zijn of haar buffer helemaal gevuld, waardoor er geen noodzaak meer is om te sparen? Is heel Nederland die lage spaarrente zat en geven we het geld daarom maar uit met z’n allen? Ligt het toch aan de huizenprijzen en de vele huizen die gekocht worden (en opgeknapt moeten worden) of stegen de noodzakelijk uitgaven de afgelopen jaren veel sneller dan de inkomsten?

Ik denk dat bijna al die redenen voor een deel waar zijn, behalve dat ik niet geloof dat heel Nederland zijn of haar buffer op orde heeft. Wij hebben dat zelf namelijk nog niet, ook al werken we daar wel aan.

Nu denk ik ook wel dat het ons lastig wordt gemaakt om heel spaarzaam te zijn. Dat geldt denk ik niet voor de lezers van ons blog, maar in het algemeen wordt het heel aantrekkelijk gemaakt om geld uit te geven en om geld te lenen.

Naast dat de rentes om te lenen, bijvoorbeeld voor een huis, op dit moment heel laag zijn door het beleid van de ECB, krijg je door datzelfde beleid ook nog maar een heel klein beetje rentevergoeding over je spaargeld.

De Cao-lonen stegen in 2016 gemiddeld met 1,9%. Op dit moment is de inflatie ook in die orde van grootte. Het lijkt er dus op dat daarop niet echt wordt ingeleverd op dit moment.

Ook in het nieuws wordt door economen vaak geroepen dat we meer moeten uitgeven omdat dat zo goed voor de economie is. Maar goed voor de economie hoeft niet te betekenen dat het ook het beste voor je persoonlijke situatie is.

Sparen staat voor mij niet gelijk aan het storten van geld op je spaarrekening. Sparen kan voor mij ook betekenen dat je extra aflost op de hypotheek, geld uitleent via crowdfunding of bijvoorbeeld geld gebruikt om te beleggen.

Er zit wel een verschil tussen deze vormen. Naast dat het risico verschillend is, zijn er ook grote verschillen over hoe eenvoudig je weer over je geld kunt beschikken. Zo kun je over spaargeld, mits niet vastgezet in deposito’s, direct beschikken over het geld dat je daar gestald hebt, en ook beleggingen kun je over het algemeen snel verkopen om over de waarde te beschikken. Die waarde kan dan wel minder zijn, maar dat is het risico van beleggen.

Bij het geld dat je gebruikt om af te lossen op de hypotheek, kun je alleen maar komen op het moment dat je je huis verkoopt, maar dat is in ieder geval nog (iets) flexibeler dan bij crowdfunding. Daar ben je geheel afhankelijk van de terugbetalingen van degene aan wie je geld hebt uitgeleend.

Op welke manieren sparen jullie?

13 antwoorden op “Nederland spaart bijna niet meer”

 1. Het verschil is wel extreem zeg! Ik denk dat het aan 2 dingen ligt:
  – De bizar lage spaarrente (waardoor mensen uitwijken naar zaken als hypotheek aflossen, beleggen en crowdfunding)
  – Het feit dat de crisis weer voorbij is, waardoor mensen waarschijnlijk weer meer geld (durven) uitgeven

 2. Maandelijks aflossen op de aflosvrije hypotheek en daarnaast nog een klein beetje sparen. Buffer aanwezig, maar niet super hoog. Daarnaast nog maandelijks reserveren voor onverwachte en niet regelmatig terugkerende kosten.

 3. Maximale extra aflossing annuitaire hypotheek, buffer tot 12000 (behaald) doel ziektekosten, verzekering en auto: 5000 (ook gehaald) nu spaar ik extra voor de hele hypotheek schuld, dat is totaal nog 28000 dus daar ben ik nog lang niet…

 4. Beetje buffer staat klaar. Daarnaast nog wat spaargeld voor vervanging auto. De rest lossen we af. Als we ons jaardoel bereikt hebben gaan we de rest weer sparen voor de keuken. Dus tja, wij sparen wel op alle manieren. Maar niet vanwege de rente meer 😉

 5. Wij zijn nu bezig met sparen voor vervanging auto (tweede auto deze is al 16 jaar oud maar zolang die het uithoud houden we deze nog even. We hoeven er geen dure auto voor terug dus willen €4000 voor reserveren (zijn we bijna) en buffer moet nog verder omhoog naar €10000. Daarna aflossen weer aflossen op aflossingsvrije hyp of extra bijstorten in spaar hyp. Of misschien doen we toch €5000 reserveren voor auto maar dan duurt het langer voor we kunnen aflossen en we willen de hypotheek verder zien dalen! De auto verhuren we trouwens via snappcar. Een wat nieuwere auto zal misschien beter verhuren en wat meer opbrengen maar deze geef je makkelijk mee omdat het toch niet de nieuwste meer is (maar wel lekker pittig rijdt.

 6. Wij sparen niet officieel want onze buffer is op orde. Geld dat we overhouden storten we in een extra hypotheekaflossing.
  Ik denk dat veel mensen gewoon niet kunnen sparen. Al heb je een baan, de lonen zijn niet zoveel gestegen de afgelopen jaren, de belastingen zijn echter wel sterk gestegen.

 7. Onze eigen buffer is eigenlijk heel klein, bijna alles wordt geinvesteerd. Zijn met een scheef oog nog wel aan het kijken naar een nieuw pandje. Maar dan moeten we nog wel even door "Sparen" 🙂

 8. Wij sparen door maar 50 euro per week uit te geven voor de dagelijkse benodigdheden voor ons gezin (4 pers.) en wat we dus verder overhouden van de inkomsten in de hypotheek te stoppen. We houden de buffer op orde en storten maandelijks geld op de rekening van de kids.

  Leuke blog; ik ga eens verder lezen, ik ontdek je pas net :)… Als je het leuk vindt: Welkom op m'n blog!

 9. We sparen automatisch omdat we net doen alsof we nog de aflossing moeten betalen van 2 jaar geleden. Verschil 200 euro per maand. Dit wordt om de zoveel tijd weggestort naar de hypotheek aflossing. Hypotheek aflossing voor dit jaar, wat begroot is gehaald. Het overige is meegenomen. Zakken waarschijnlijk tot 45.000 euro. Spaargeld de maximale buffer die ik wilde behalen dit jaar ook behaald. Maar ook hier sparen we door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.