Nederlanders hebben de minste betalingsproblemen op hun hypotheek

Ondanks dat er vaak gewaarschuwd wordt voor de extreem hoge hypotheekschulden van de Nederlanders, (b)lijkt dit niet in grote mate te leiden tot betalingsproblemen. Sterker nog, Nederlanders hebben de minste betalingsproblemen van alle Europeanen.

Van de mensen met een hypotheek heeft slechts 4% maandelijks moeite om de hypotheek te betalen. In Europa is dit gemiddeld 19%. Zelfs in Duitsland, toch vaak geroemd om de lage maximale hypotheek die je kunt krijgen, ligt het percentage mensen met betalingsproblemen een stuk hoger dan bij ons: 11%.

In het onderzoek, dat is uitgevoerd door ING, wordt aangegeven dat het lage aantal mensen met problemen toch ligt aan de strenge eisen die in Nederland gelden voor de maximale hypotheek. Naast een maximum op basis van de waarde van het huis (loan-to-value (LTV)), gelden er in Nederland ook regels voor de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen (loan-to-income (LTI)). In andere landen zijn die regels er niet of zijn de regels minder streng, waardoor mensen in verhouding tot hun inkomen toch in een duurder huis kunnen wonen, mits ze voldoende spaargeld hebben.

Ik denk dat beide ratio’s nuttig zijn en helpen om grote persoonlijke grote financiële problemen te voorkomen. Maar voor problemen met verschillende oorzaken. Een lage LTV leidt er toe dat in een tijd van sterk dalende huizenprijzen mensen minder snel een onderwaarde op hun huis krijgen. Zeker wanneer dit gezien wordt in combinatie met het tegenwoordig bijna verplichte aflossen voor nieuwe hypotheken.

Een lage LTI geeft mogelijk een beetje lucht wanneer het inkomen in een huishouden daalt. Doordat ten opzichte van het inkomen enige buffer is ingebouwd, kunnen er minder snel betalingsproblemen ontstaan.

7 antwoorden op “Nederlanders hebben de minste betalingsproblemen op hun hypotheek”

  1. Is het niet ook gewoon zo dat Nederlanders minder betalingsproblemen hebben vanwege de HRA? Ofwel, zij worden gesubsidieerd om geld te lenen waardoor banken meer rente vangen? Volgens mij is deze regeling uniek in NL. De LTI en LTV is dat veel minder, je noemt zelf al het voorbeeld van Duitsland.

  2. Mogelijk ook doordat er in NL zoveel mensen met z'n 2-en werken? Ik denk dat er misschien nog wel mensen in de problemen geraken doordat de spaarhypotheek bijv. best hoog kon worden afgesloten, terwijl de rente nu gezakt is. Dan stijgen je maandlasten in een mum van tijd met 100-500 euro (als je niets hebt afgelost)…

    1. Denk ook dat de spaarhypotheek de komende jaren de melkkoe wordt van de grote banken.
      Lage rente, veel nieuwe hypotheken en nog even die spaarhypotheekbezitters uitknijpen die dachten zolang te kunnen genieten van de hoge rentes de laatste jaren van hun hypotheek en hun hypotheekrenteaftrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.