Nederlanders zijn rijker geworden door hogere huizenprijzen

Goed nieuws in de diverse media gisteren. Wij Nederlanders zijn gemiddeld weer een stuk rijker geworden. Maar liefst €6.000 hebben we er gemiddeld aan vermogen bij gekregen. Maar is het allemaal wel zo positief?

Huizenprijzen

Als je goed naar de cijfers kijkt zie je dat van de €6.000 vermogensstijging er 90% wordt veroorzaakt door de het “vermogen in stenen”. Die ruim vijfduizend euro vermogensstijging lijkt niet veel te zijn, maar dit zijn cijfers over 2017. Toen stegen de huizenprijzen weliswaar, maar nog niet zo hard als in 2018.

Daarnaast is een waardestijging voornamelijk gunstig voor de overwaarde van mensen die niet een nieuw huis kopen, maar niet voor kopers. Die sloten hypotheken af rond de waarde van de woning en “begonnen daarmee op nul” wat betreft overwaarde.

Spaar- en beleggingshypotheken

Overigens denk ik dat de werkelijke vermogens, vooral die in stenen stukken hoger liggen dan door het CBS gepresenteerd worden. De opgebouwde vermogens in de spaar- en beleggingspolissen zijn namelijk niet meegenomen in de berekeningen. Ik denk dat daar best nog wat vermogen “verstopt” zit. Dat zie ik al bij onze hypotheek.

Liquide middelen

Wat echter nog meer opvalt is dat het gemiddelde vermogen van mensen in 2017, zonder naar het huis te kijken, met slechts €600 steeg. Dat is 50 euro per maand en in mijn ogen helemaal geen getal om van in jubelstemming te geraken.

Deze liquide middelen liggen nu wel een hele honderd euro hoger dan in 2007. Oftewel, de liquide middelen zijn gemiddeld met 10 euro per jaar gestegen. Als je daar dan nog de inflatie overheen gooit dan schieten de tranen je in de ogen. De koopkracht van dat liquide vermogen is dan in 10 jaar tijd met 13,7% afgenomen (de inflatie was in die periode 16,7%).

Hoe doen wij het t.o.v. deze gemiddelden?

Eigenlijk zouden we natuurlijk onze cijfers van eind 2017 erbij moeten pakken om een goede vergelijking te kunnen maken. Voor zover ik het nog uit onze deels verloren gegane administratie kan terughalen was ons vermogen hoger dan gemiddeld. De overwaarde op ons huis was ruim €29.000 en aan liquide middelen ruim €19.000. Intussen is ons vermogen nog, in stenen, veel verder gestegen en ligt ons liquide vermogen nagenoeg op dat van de gemiddelde Nederlander in 2017.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.