Nieuwe pagina: Passief inkomen

Passief inkomen. Een term die op de FIRE/HOT/personal finance blogs regelmatig voorbij komt. Inkomen genereren zonder daarvoor te (hoeven) werken met als stip op de horizon dat deze passieve inkomstenstroom zo groot is dat je al je lasten ermee kunt betalen, of in ieder geval een groot deel. Dat brengt keuzevrijheid met zich mee om je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Ook wij zijn al een aantal jaartjes bezig met het opbouwen van een passief inkomensstroom, al werd die stroom behoorlijk ingedamd toen wij vorig jaar een groot deel van onze beleggingen verkochten om onze nieuwe auto te kopen.
Intussen zijn we, naast het aanvullen van de buffer, weer goed bezig met het vergroten van onze beleggingsportefeuille, waaruit toch het grootste gedeelte van ons passief inkomen zal moeten komen.

Op dit moment levert onze beleggingsportefeuille zo’n €340 op jaarbasis op. Het zal je niet verbazen dat dat niet volledig onze lasten dekt. En die €340 is dan ook nog eens bruto. Er gaat dus nog zo’n 15% aan dividendbelasting af. Dan blijft er zo’n €290 net over ofwel 24 euro in de maand. Om je een beeld te geven: we kunnen hier onze drinkwaterrekening van betalen.

Onze beleggingen zijn echter niet onze enige passieve inkomsten. We krijgen ook rente over een zogenaamde papieren schenking. Toen ik (M) 18 werd hebben mijn ouders mij op papier het toen maximaal toegestane bedrag geschonken en direct weer teruggeleend. Zij betaalden daar sinds dat moment maandelijks rente over. Sinds het overlijden van mijn vader zijn betaalt mijn moeder datzelfde bedrag nog steeds.
Per maand krijg ik in totaal ruim 100 euro gestort (de rente was in die tijd nog flink wat hoger dan nu).

Verder zijn er nog wat marginale posten waar we van tijd tot tijd wat inkomsten uit ontvangen, zoals dit blog (al kun je dat niet echt passief inkomen noemen want zonder blogposts geen inkomsten) en Euroclix. Bij die laatste verdien ik clix wanneer ik met hun creditcard betaal en wanneer ik via aankopen doe bij sites die met hen samenwerken. Ook kun je nog het één en ander verdienen met invullen van enquêtes maar daar kom ik de laatste tijd niet aan toe.

Oh ja, in principe is rente op over je spaartegoed ook passief inkomen, maar dat is dusdanig weinig dat ik dat niet meetel. De rente die we krijgen over het spaarsaldo in onze spaarhypotheek is daarentegen wel significant, alleen kunnen we dat niet gebruiken om onze lasten mee te betalen dus ook die ga ik niet meenemen in de berekening.

Op de nieuwe pagina Passief inkomen ga ik per maand bijhouden hoeveel inkomsten we genereren, maar ook hoeveel dat procentueel is van onze vaste lasten. Wat we allemaal tot onze vaste lasten rekenen zal ik in een volgende blogpost toelichten.

3 antwoorden op “Nieuwe pagina: Passief inkomen”

  1. Leuk artikel! En wat slim dat ze die 100.000 gelijk weer terug geleend hebben, zo hou je er uiteindelijk meer aan over. Hoewel dat denk ik vandaag de dag niet meer op gaat, aangezien de regels voor die schenking natuurlijk zijn dat je binnen een bepaalde tijd ook echt in het huis gaat wonen waar de schenking voor bedoeld was.
    Lijkt me leuk om dat maandelijks te lezen!

    1. dit was in 1996. toen was de ton voor je huis schenking er nog niet. wel was het toen mogelijk om eenmalig een grotere schenking te doen, zonder dat daar doelverplichtingen aan vast zaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.