Nieuwe positie in de portefeuille

Gisteren schreef ik al dat we onze aandelen in Bank of Nova Scotia verkocht hadden en ook dat we ons geld zo kort mogelijk werkeloos aan de zijlijn wilden hebben staan. Dat is gelukt. Een dag nadat we de verkoop deden kochten we aandelen in een bedrijf waarin we nog geen aandelen hadden. Een nieuwe positie dus.

Het bedrijf

Chatham Lodging Trust (CLDT) is een bedrijf dat een aantal hotels in zijn bezit heeft in de grootstedelijke gebieden in de VS. Dat zijn niet de tophotels maar de klasse eronder. Het is geen grote trust en bestaat ook pas 9 jaar. Maar in die 9 jaar heeft het bedrijf haar inkomsten en omzet flink laten groeien. Ook zijn de marges van CLDT hoger dan van hun concurrenten.

Dividend

CLDT heeft haar dividend flink laten groeien sinds haar oprichting. In totaal is het dividend met maar liefst 83% verhoogd. Echter, sinds maart 2016 is het dividend gelijk gebleven. Van de winst keert CLDT zo’n 70% uit aan dividend. Normaal gesproken zou ik dat wat hoog vinden, maar vastgoedbedrijven uit de VS betalen meestal een groter percentage uit.

Het bedrijf betaalt haar dividend niet elk kwartaal uit zoals het gros van de beursgenoteerde bedrijven in Noord-Amerika maar maandelijks. Voor een stabiel inkomen is dat natuurlijk ideaal. Op dit moment betaalt het bedrijf op jaarbasis $1,32 uit.

De aankoop

Wij kochten 25 aandelen CLDT. Dat levert op jaarbasis dus ruim €29 op jaarbasis aan dividendinkomsten op. Dat compenseert dus ruimschoots voor de vermindering van €18 door de verkoop van BNS. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de deze aankoop iets hoger (zo’n 60 euro) was dan de opbrengst van de verkoop. Dat verschil is deels opgevangen met nog niet geïnvesteerd dividend en een paar tientjes nieuwe investering.

Portefeuille

Met de verkoop van Bank of Nova Scotia en de aankoop van Chatham Lodging is er met de grootte van de portefeuille eigenlijk nauwelijks veranderd. De dividendinkomsten worden er lichtjes door verhoogd. Wil je onze portefeuille bekijken dan kan dat hier. Ons verwachte dividend kun je hier bekijken.

2 antwoorden op “Nieuwe positie in de portefeuille”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.