Nieuwe WOZ-waarde bekend

Nu het weer de periode is dat de nieuwe WOZ-waarde van ons huis bekend wordt gemaakt, kijk ik regelmatig of dit al bekend gemaakt is. Zo ook gisteren.
En inderdaad, ondanks dat we nog geen post hebben gehad van onze gemeente, was op de site van het WOZ-waardeloket al wel de woningwaarde per 1-1-2017 bekend.

De WOZ-waarde is ten opzichte van het jaar ervoor fors gestegen, namelijk met maar liefst €18.000. Op een oude WOZ-waarde van €203.000 is dit een stijging van 8,9%. Wat dit betekent voor onze gemeentelijke lasten weet ik nog niet.

Zijn we hier nou blij mee? Voor onze netto-waardeberekening is het heel gunstig. Onze netto-waarde is met het verstoken van het vuurwerk ook gestegen met €18.000. En ook de hypotheekratio daalt een stuk. Onze netto hypotheek bedraagt nu nog iets minder dan 70%.

Een hogere WOZ-waarde betekent in het algemeen echter ook hogere gemeentelijke lasten. Dat is dan weer minder gunstig.
Gaan we dan bezwaar maken? Eerlijk gezegd denk ik het niet. Ik heb namelijk ook even gekeken hoe de WOZ-waarde van onze buren (de hele straat) is. En wat blijkt? Ons huis heeft de laagste WOZ-waarde van de straat. Bij bezwaar maken denk ik juist dat we eerder slapende honden wakker maken en zo misschien nog wel op een hogere waarde uit zullen komen.

Is jullie nieuwe WOZ-waarde al bekend?

Wil je zelf ook kijken of je WOZ-waarde al bekend is? Dat kan hier.

15 antwoorden op “Nieuwe WOZ-waarde bekend”

 1. dit was bij ons al in de eerste week van januari bekend. stijging van 225.000 naar 230.000 (ligt nog onder de taxatiewaarde van 242.000 dus ik ga zeker geen bezwaar maken idd 😉 )

 2. De onze is ook nog niet bekend.
  De website http://www.cijfernieuws.nl/ozb-2017/ geeft je een inzicht wat de ozb tarieven zijn voor verschillende gemeenten. De tarieven verschillende nooit heel veel van jaar tot jaar. Bedenk wel dat de toename van EWF meestal veel groter is (typisch 0.7% x 42% = 0.3%) dan de toename van gemeenteheffingen (typisch 0.04% – 0.2%). De EWF valt alleen minder op, zeker omdat het percentage dit jaar is veranderd (van 0.75% naar 0.70%).
  In jouw geval was de EWF in 2017 639,-, die zou eigenlijk in 2018 naar 597,- gaan, maar door de waardestijging is het 650,- geworden.

 3. Wij hebben vorig jaar bezwaar gemaakt. Onze WOZ-waarde was 18% gestegen. Die van de buren resp. 10 en 6%. (We hadden niet significant geklust). De waarde van de buren was volgens ons veel meer in overeenstemming met de marktwaarde. Zeker per m3. Op het bezwaar kregen we een flutantwoord. Dus in beroep.
  Toen kwam het antwoord: we hebben een paar fouten gemaakt, de inhoud van uw pand is veel hoger (er staat in de toelichting expliciet dat je daar niet over kunt discussiëren) en bij de buren hebben we het ook fout gedaan. Dus uw WOZ handhaven we, want met die nieuwe m3 komen we precies op de eerder berekende prijs uit, en die van de buren gaat volgend jaar omhoog.
  Lekker dan. Sorry buren. De rechter heeft de dienst nog wel op de vingers getikt voor het flutantwoord en de fouten. Maar ja.

 4. Yep onze WOZ is met 9.000 gestegen dat betekent met extra aflossen dat we er nu een kleine 1.000 euro boven zitten met de schuld ipv 10k euro. Dus wat dat betreft prima. Onze gemeentebelasting is 11,20 euro op jaarbasis omhoog gegaan. Dat vind ik wel meevallen met een huis wat nu 9k meer waard is in woz

 5. Voor onze woning is het nog niet bekend op dit moment. Tussen 2015 en 2016 zat een stijging van 3K. In 2016 was het 225K, ik ben bang dat dit nu zo maar eens naar 260K kan gaan aangezien er in de buurt vergelijkbare huizen voor rond de 300K verkocht zijn.

  Nog even in spanning afwachten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.