Nivelleert dit kabinet? Volgens mij niet!

Gisteren was het Prinsjesdag. Traditioneel de dag waarop het kabinet de plannen bekend maakt voor het volgende jaar. En traditioneel lekken die plannen vantevoren al uit. Maar daar wil ik niet over schrijven. 

Ik ergerde me gisteren aan dit artikel op de site van de Telegraaf. En het ging me dan vooral om het woord nivelleren. Dat wordt in dat artikel, en wel heel veel vaker in mijn ogen, geheel verkeerd gebruikt. 
Wat is nivelleren?
Volgens de Dikke van Dale betekent nivelleren: Verschillen kleiner maken, gelijkmaken.
De vraag is dan: doet het kabinet dit ook. Ik denk van niet en zal dat aan de hand van de in het hierboven genoemde artikel proberen uit te leggen. 
Ik neem de percentages die in het artikel genoemd worden:
Bijstandsgerechtigde, alleenstaand zonder kinderen
 • Een alleenstaande in de bijstand krijgt netto €972,70 per maand inclusief vakantiegeld
 • Die gaat er 1% op vooruit, ofwel €9,73 per maand
 • Volgend jaar zou dat dus netto €982,43 per maand netto
Vervolgens een alleenverdiener die €60.000 per jaar verdient. Ik kan uit het artikel niet opmaken of dit om bruto of netto gaat, maar ik ga uit van het meest ongunstige voor mijn berekening, dus een bruto bedrag. Ook ga ik er even vanuit dat er over dat hele bedrag 52% belasting wordt betaald, wat natuurlijk niet zo is.
 • €60.000 bruto per jaar is €5.000 bruto per maand
 • Netto is dat €2.400 per maand
 • Deze groep gaat er 0,5% op vooruit, ofwel €12 per maand.
 • Dit is dan €2.412 per maand netto.
Het verschil per maand is in 2016 €1.427.30 per maand en wordt in 2017 €1.429,57. Het verschil neemt dus met €2,27 toe, ondanks dat procentueel er wel meer stijging is voor de uitkeringsgerechtigde. Maar genivelleerd wordt er niet volgens de definitie van de Van Dale.
Wat mij verder opvalt is dat inkomens in de buurt van 2x modaal er dit keer beter vanaf komen dan inkomens rond de 1x modaal, zowel procentueel als ook in harde euro’s.
Er zijn trouwens ook nog groepen die erop achteruitgaan. Die groepen zitten vooral bij de gepensioneerden met hoge aanvullende pensioenen. Wat me daar niet duidelijk bij werd of dat komt door kortingen/geen indexatie van de pensioenen of door belastingmaatregelen.
Viel jullie nog iets op uit de miljoenennota?

5 antwoorden op “Nivelleert dit kabinet? Volgens mij niet!”

 1. Ze zeggen kinderopvangtoeslag gaat omhoog, dus die gezinnen gaan er honderden euro's per jaar op vooruit. Leuk bedacht, maar ik vermoed dat de opvangkosten minstens zo hard stijgen. Want die kdv's en bso's denken waarschijnlijk: nu kunnen we weer wat meer gaan vragen. Toch?

  Dus netto gaat een gezin met kinderen er dan toch niet op vooruit vermoed ik. En zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn.

 2. Laat beginnen met zeggen dat dit kabinet wat mij betreft meer zou mogen nivelleren.
  Maar wat betreft je definitie ben ik het niet eens. Het gaat niet om absolute getallen, maar om het nivelleren van de koopkracht.
  Als de inflatie in 2016 ongeveer 0.5% is, dan gaan de bijstandsgerechtigden er dus eigenlijk slechts 0.5% op vooruit. De alleenverdiener gaat er in dit geval niets op vooruit.

  Ook moet je bedenken dat een "kleinverdiener" relatief een groter deel van zijn of haar inkomen kwijt is aan vaste lasten. Een kleine toename van inkomen is relatief een groot verschil voor het geld dat over is.
  Voor een grootverdiener, die een kleiner deel aan vaste lasten kwijt is, is deze toename relatief veel kleiner.

  1. De procenten die genoemd werden gingen niet over inkomen maar over koopkracht. Ik heb dat voor de eenvoud aan het inkomen gekoppeld, omdat het eigenlijk om gaat hoeveel je overhoudt.
   Maar met jouw redenatie zou je dus kunnen stellen dat meer nivelleren beter is voor de economie: De kleinverdiener geeft alles wat extra overblijft uit, en bij de grootverdiener komt het op de grote vermogenshoop. Dan gebeurt er niets mee.

   En die definitie heb ik uit het woordenboek, dus dat is "de definitie". De politiek geeft er alleen een andere betekenis aan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor bezuinigingen. Terwijl men dan eigenlijk lastenverzwaringen bedoelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.