Nog meer huizen zonder hypotheek gekocht

Gisteren was het op diverse plekken al te lezen, er zijn in 2016 meer huizen gekocht zonder hypotheek. In mei waren hier ook al berichten over, ik schreef er toen dit blog over. Consuminderen schreef er gistermiddag ook al over.

Nu zijn er cijfers over 2016 bekend. In 2016 werd volgens het kadaster 17% van de huizen zonder hypotheek verstrekt. Van de appartementen was dat zelfs 33%. Van de mensen die een huis zonder hypotheek kopen doet een groot deel dat om de woning te gaan verhuren. Ook zijn er redelijk wat ouderen die kleiner gaan wonen en het kleinere huis uit hun overwaarde betalen.

Toch zijn er ook jongeren (jonger dan 40) die een huis ogenschijnlijk cash afrekenen. Dat hoeft echter niet per se het geval te zijn. Het Kadaster kijkt voor deze cijfers naar hypotheken die geregistreerd worden door een officiële hypotheekverstrekker. Zo lijkt het of mensen die via een familiebankconstructie een hypotheek bij bijvoorbeeld hun ouders afsluiten hun huis zonder een hypotheek kopen.

Procentueel is de 17% contante aankopen niet een record,  in 2013 werd bijna 20% van de huizen contant betaald. Alleen werden er in 2013 een stuk minder huizen verkocht dan in 2016. En waarschijnlijk ook tegen een lagere prijs. Als je dus in totale waarde gaat kijken is 2016 wel echt een record geweest. De totale waarde van de woningen die in 2016 zonder hypotheek werden gekocht bedroeg zo’n 8,6 miljard euro.

Zoals bij bijna elk artikel dat over de woningmarkt gaat, wordt ook deze ontwikkeling gezien als slecht voor de starters. Doordat een starter eerst financiering moet regelen zou hij of zij vaker achter het net vissen. Ik vraag me af of dat echt zo is, maar het pleit er ook weer voor om eerst te gaan sparen voor de koop van een huis, zodat je zekerder bent dat je een huis kunt kopen.

Mij lijkt het wel wat om een huis contant te kunnen afrekenen, maar zo ver zijn wij nog lang niet. Zelfs niet als we kleiner zouden gaan wonen (of we zouden in een kippenhok in een achterbuurt moeten gaan wonen, dan wel).

Naschrift: Plaatjes zijn van RTLZ.

6 antwoorden op “Nog meer huizen zonder hypotheek gekocht”

 1. Goede nuancering: ik denk inderdaad ook dat een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen vanwege de kredietcrisis creatiever geworden zijn in het vinden van kapitaal om een woning te kopen…
  Ook vind ik het vrij logisch dat bij een aantrekkende woningmarkt, er meer wordt geïnvesteerd in vastgoed door beleggers.

  Gelukkig hebben we altijd nog een startsubsidie!

 2. Die groep van 70+ werd in het FD buiten beschouwing gelaten. Op Geldvoorelkaar wordt regelmatig geleend voor een huis. De familie die bijspringt is ook vaker voorkomend.

  In het verleden werd voor het studerend kind een huis gekocht door vermogende ouders. Ook als belegging.

 3. Onze eerste twee huurpanden hebben wij ook contact afgerekend (en we vallen onder de "jongeren"). Was best een goed gevoel. Maar het geld kwam eigenlijk uit de aflossing die we gedaan hadden in onze eigen woning. Kortom was gewoon geld schuiven van het ene pand in het andere.

 4. Ik ben zo eentje die contant heeft afgerekend volgens de statistieken (2015, eerste koopwoning, 30-er), maar inderdaad, er is wel een schuld bij de familiebank die niet is geregistreerd bij de aankoop.
  Overigens is dat wel weer bekend bij de belastingdienst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.