Onderzoek op nu.nl geeft aan dat de meeste mensen het geld dat ze over houden vooral op de spaarrekening zetten.
Ondanks dat ze niet of nauwelijks nog rente krijgen op de spaarrekening spaart bijna 60% van de mensen die de enquete hadden ingevuld stug door.
Een groot deel van deze mensen denkt dat de spaarrente op termijn wel weer zal stijgen en een derde zegt ook niet te weten wat ze anders met hun geld zouden moeten doen.

Bijna een derde van de ondervraagden bewaart ook (een deel van) niet meer op de bank. Ruim de helft van die groep bewaart het gewoon thuis, onder het matras kan ik me zo voorstellen.

Ongeveer een vijfde lost de hypotheek of andere schulden af.
Een kleiner deel, 17%, heeft een spaarrekening in het buitenland geopend en slechts 13% belegt. Blijkbaar acht men het veiliger om het geld in het buitenland te stallen dan om te beleggen.

Wat doen wij?
Wij hebben ons spaargeld gewoon op de bank staan. Maar we lossen ook af op de hypotheek en we beleggen een beetje. Op dit moment is de verhouding dat we ca. €600 sparen, €600 extra aflossen op de hypotheek en beleggen we €100 per maand. Dat versturen we gelijk als het salaris gestort wordt. Als er dan vlak voor het nieuwe salaris nog wat extra over is bekijken we voor welk doel we dat gebruiken. Op dit moment is dat vooral sparen, maar eerder ging het extra geld naar beleggen.

Op welk manier zetten jullie het geld dat over blijft in?

8 antwoorden op “”

 1. Ik kan me niet voorstellen dat die cijfers kloppen. Maar misschien van de mensen die wat overhouden, gaat het naar de spaar.
  Toch denk ik dat de meeste mensen niks overhouden. Dat is wat ik om me heen zie/hoor. Meeste mensen hebben ook geen probleem met overgebleven geld, dat geven ze rustig uit 😉

  Onze buffer is oké voor nu, dus we lossen alles extra af. Als we aan onze max zitten gaan we verder sparen voor de keuken.

  Trouwens best wel heel knap dat jullie 1300€ per maand overhouden!
  Nog steeds alleen op het salaris van M?

 2. Wij zijn op een veilige buffer na, al het geld aan het aflossen. Polissen afgekocht en opengebroken, spaardepots en een nog te ontvangen bedrag wordt ook afgelost. De afgelopen paar jaar losten wij ook al af, niet veel, maar een begin was gemaakt. Nu, verspreid over 3 jaar gaat het rigoreus. 130.000 euro. Dit betekent echter dat onze lasten enorm verlaagd zijn en wij weer meer overhouden. Dit jaar gaat nog een 15.000 euro in het huis voor interne verbouwing en nieuwe tuin. Verder hebben we niets meer nodig en zal het geld verdeeld worden over buffer, aflossen en vakantiepot.

 3. Wij lossen af en hebben een investering gedaan in extra stenen (garagebox) Dit laatste kon mede dankzij een lening van familie en die lossen we nu dus in extra snel tempo af. Zodra dat klaar is, lossen we de hypotheek weer extra af, waarvan we nog maar 25.000 hoeven. Wat daarna komt, zien we wel. Ik lees me graag in over van alles en nog wat en daarnaast weten we natuurlijk niet hoe de zaken er dan voor staan.

 4. Wij lossen maximaal af op de hypotheek en gebruiken daar spaargeld voor. Daardoor worden onze lasten een stuk lager, terwijl we er heel weinig spaarrente op zouden krijgen. Ik denk er over wat met geld te beleggen, maar moet me nog wel even in de materie verdiepen.

 5. Wij lossen af en zijn een beleggingsportefeuille aan het opbouwen. De verhouding is ongeveer 50/50.
  Daarnaast hebben we juist vanwege de lage spaarrente onze buffer verlaagd. Deze was 6 maanden en is nu 3 maanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.