Ons pad naar financiële vrijheid: Beleggingen

Onze weg naar meer financiële vrijheid is gebaseerd op een vrij simpel principe: Houd elke maand geld over en zet dat nuttig aan het  werk.

 

We baseren dat drie pijlers:

Hoe we dat precies insteken zal ik in een serie blogs proberen uit te leggen. Vandaag deel 3, Beleggingen.

Passief inkomen

Ons beleggingspotje is er uiteindelijk voor om in ons levensonderhoud te voorzien als we minder of helemaal niet meer werken, maar nog geen pensioenuitkeringen en AOW ontvangen. Het is dus zo dat het geen oneindig inkomen hoeft te genereren, maar voor een beperkte tijd.  Voor het gemak gaan we ervan uit dat we 10 jaar aan maandlasten moeten kunnen overbruggen. Dat betekent dus 120x onze maandlasten. Op dit moment komt dat neer op een bedrag van €360.000.

Dat bedrag kan wisselen door wisselingen in ons uitgavenpatroon. Denk in de eerste plaats maar aan inflatie die onze uitgaven vanzelf flink zullen doen stijgen. Maar ook de twee grootste maandelijkse uitgavenposten, de hypotheek en de kinderopvang zullen gaan veranderen.  De hypotheek willen we voor een groot deel afgelost hebben voordat we stoppen met werken en de kinderopvang stopt zodra onze jongste telg naar school gaat. Dat laatste is al over een goed half jaar het geval.

Voor het gemak van het rekenen en plannen ga ik ervan uit dat het wegvallen van deze twee kostenposten gecompenseerd wordt door de inflatie op alle andere posten.

Ook ga ik er voor het gemak niet van uit dat de waarde van de beleggingsportefeuille nog stijgt vanaf het moment dat we ervan gaan leven of dat het dan nog dividend gaat uitkeren.

Twee portefeuilles

We beleggen op twee plekken, te weten bij DeGiro en bij de ABNAMRO. We hebben voor deze combinatie gekozen om de (transactie)kosten zo laag mogelijk te houden. Zo beleggen we bij ABNAMRO alleen in beleggingsfondsen, want die kunnen we zonder transactiekosten (ver)kopen. Bij DeGiro beleggen we in ETF’s uit de kernselectie (ook geen transactiekosten onder bepaalde voorwaarden) en dividendaandelen. Voor die laatste betallen we wel transactiekosten, maar die zijn daar vrij laag.

De kern van onze beleggingen zal bestaan uit he Kempen Global High Dividend fonds en het alom bekende VWRL. Uiteindelijk zullen deze twee beleggingen samen zo’n 40% van mijn portefeuille moeten gaan zijn, nu ligt dat nog veel hoger, zo rond de 90%.

Daarnaast beleggen we zoals gezegd in dividendaandelen, die we onderverdelen in drie groepen, oplopend in ervaren risico. Hoe hoger het risico hoe lager de groep en hoe lager het aandeel in de portefeuille. De verdeling zal er als volgt uit zien:

  • Kern: 40%
  • Laag 1: 30%
  • Laag 2: 20%
  • Laag 3: 10%

Het dividend dat we nu ontvangen wordt weer opnieuw geïnvesteerd, bij ABNAMRO gaat dat rechtstreeks en bij DeGiro indirect via cash.

 

Wat houden jullie als beleggingsstrategie aan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.