Ons pad naar financiële vrijheid: spaargeld

Onze weg naar meer financiële vrijheid is gebaseerd op een vrij simpel principe: Houd elke maand geld over en zet dat nuttig aan het  werk.

 

We baseren dat drie pijlers:

  • Voldoende spaargeld direct voor het grijpen
  • Zorgen voor zo min mogelijk hypotheeklasten op het moment dat we stoppen met werken
  • Een beleggingspot die geld genereert als we geen arbeidsinkomen meer hebben.

Hoe we dat precies insteken zal ik in een serie blogs proberen uit te leggen. Vandaag deel 1, Spaargeld.

Buffer

Als ik voor mijn persoonlijke situatie, dus zonder de inkomsten van vriendinlief, de bufferberekenaar van het Nibud invul kom ik uit op een minimale buffer van een kleine  €25.000. Dat is echter niet het bedrag waarnaar ik (we) streven op dit moment. In de berekening van de buffer van het Nibud zitten zaken die wij niet onder onze buffer rekenen, waarvan de vervanging van de auto (€14.000) wel de grootste post is.

Haal je die eruit dan kom je op €11.000 als minimale buffer uit en dat is ongeveer gelijk aan de 3x een netto maandinkomen dat wij nastreven, maar net iets lager.

Reserveringen

Naast deze minimale buffer willen we ook geld reserveren voor grote uitgaven, daar komt bijvoorbeeld het vervangen van de auto weer om de hoek kijken. Maar bijvoorbeeld ook het aanpassen van de tuin, het vergroenen van het huis en het moderniseren van de badkamer bijvoorbeeld.

We hoeven de verwachte kosten van alledrie die posten niet tegelijk op onze spaarrekening te hebben staan, maar wel kan die uitgave pas gedaan worden als het bedrag er bovenop de buffer erop staat. Het is dus niet de bedoeling dat we hiervoor de beleggingen aanspreken.

De reservering voor de auto is wel tricky, want je weet nooit precies wanneer die vervangen moet worden, dus het zaak die zo snel mogelijk bij elkaar te hebben gespaard.

Op het moment maak ik zo’n 20% van mijn netto inkomen over naar de spaarrekening, om zo snel mogelijk de buffer op peil te hebben en te gaan reserveren voor de grote uitgaven. Hoeveel sparen jullie?

Eén antwoord op “Ons pad naar financiële vrijheid: spaargeld”

  1. Ons plan is ook een buffer van drie maanden onze volledige lasten te hebben. We denken erover om dit naar 4 op te rekken. Verder nog niet direct andere potjes, de rest van het geld wordt aan het werk gezet door extra af te lossen en te investeren.

    Praktijk is soms wat weerbarstiger;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.