Ook bij ons schieten kosten voor kinderopvang omhoog

De afgelopen dagen waren er diverse berichten over de kosten voor de kinderopvang. Voor de meeste mensen gaan die op dit moment netto omhoog. Nieuwe regels over het aantal begeleiders per X kinderen hebben ervoor gezorgd dat de personeelskosten van veel opvanginstanties gestegen zijn. Ook bij ons zijn de kosten gestegen.

Tarieven

Het maximumtarief dat (deels) vergoed wordt is voor 2019 vastgesteld op €8,02 per uur. Hoeveel van die ruime acht euro ook daadwerkelijk vergoed wordt in de vorm van kinderopvangtoeslag is onder andere afhankelijk van het inkomen van de ouder(s)/verzorger(s) van het kind. Het deel van het uurtarief dat boven deze €8,02 ligt dient sowieso zelf betaald te worden. Door het extra personeel dat nu ingezet moet worden zijn de uurtarieven bij veel kinderopvanginstanties nu hoger komen te liggen.

EN hoe zit dat dan bij ons?

Het kinderdagverblijf waar onze jongste naartoe gaat rekent exact acht euro per uur. Dat is dus net onder het tarief waar de overheid vanuit gaat. Dat betekent dus ook dat het grootst mogelijke deel, voor onze situatie van de kosten vergoed krijgen. Tot en met afgelopen mei was kregen wij maandelijks €208,22 gestort en betaalden we €333,33. Netto betaalden we dus €125,11.

Vanaf nu omhoog

Per deze maand krijgen we echter een stuk meer kinderopvangtoeslag gestort. Dat heeft ermee te maken dat mevrouw FinVrij een dagje extra is gaan werken. Een collega in de praktijk ging eerder weg dan gepland en zij heeft dat gat nu ingevuld. Heerlijk voor de inkomsten natuurlijk, maar we kunnen de jongste van 1 jaar natuurlijk niet alleen thuis laten en opvangen binnen ons sociale netwerk lukte ook niet, in ieder geval niet structureel. Gelukkig had het kinderdagverblijf nog een gaatje in gaat onze jongste nu dus voor een tweede dag daar spelen.

Dat betekent ook dat de kosten voor ons verdubbelen naar €666,67 per maand. Echter stijgt ook de kinderopvangtoeslag naar €479 in de maand. Netto stijgen voor ons de kosten naar €187,67, dat is minder dan een verdubbeling.  De extra inkomsten van mevrouw FinVrij gaan daar ruimschoots overheen.

De maand juni houden we trouwens geld over van de gestorte kinderopvangtoeslag. Dat heeft ermee te maken dat deze toeslag vooruit wordt betaald. Eigenlijk hadden we in mei dus al dit hogere bedrag moeten ontvangen maar toen waren de raderen van het toeslagencircus blijkbaar nog niet uitgedraaid. Dat zijn ze intussen dus wel. We kregen in juni daarom een extra hoge toeslag uitgekeerd die dus boven de kosten van de opvang uitkomen. Helaas is dat eenmalig.

Terugwerkende kracht

Ik verwacht overigens dat we, zodra onze belastingaangifte van 2018 gedaan is, nog een bedragje aan kinderopvangtoeslag extra te ontvangen. In 2018 ben ik namelijk officieel 4 dagen gaan werken, maar de toeslag die we toen ontvingen was gebaseerd op een volledig salaris. Hoeveel dat zal worden weet ik echter nog niet…

Hoe vallen de kosten van de kinderopvang bij jullie uit?

2 antwoorden op “Ook bij ons schieten kosten voor kinderopvang omhoog”

  1. Fijn dat je kdv niet zo duur is.

    Ik heb alleen kinderen op de bso voor 2 dagen per week. (En soms vakanties).
    Per 1 Jan betalen wij 8,25€ per uur per kind hiervoor, maar de maximale vergoeding is vanuit de overheid nog maar 6,80€ ofzo.

    Bijna 1,50€ per kind per uur zelf betalen (plus nog het percentage wat je niet vergoed krijgt vanwege je inkomen) vind ik veel. Eerder lag dit verschil veel lager.
    Nu zie ik meer bso’s in den haag met zulke hoge prijzen dus het zal wel kloppen. Maar mijn salaris is niet hoog dus dan hakt het erin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.