Mijn salarisstijging, wat blijft ervan over?

In navolging van al heel wat collega-bloggers heb ik, nu de eerste maand van het jaar erop zit ook eens gekeken hoeveel ik van mijn nieuwe netto salaris overhoud.

Inkomen
Mijn netto salaris is best wel wat gestegen in het met de jaarwisseling. De CAO gaf een loonsverhoging van 2,5% en ook kreeg ik dankzij mijn goede beoordeling er nog eens 2,5% bovenop. Mijn salaris steeg netto van €3.011 naar €3.175 een stijging van 166 euro.
De stijging voelt als meer, omdat ik pas in november vorig jaar met terugwerkende kracht nog een CAO-verhoging had gekregen en ik eigenlijk alleen in december dit “oude” salaris had ontvangen.

Stijging vaste lasten
Hoeveel stegen onze vaste lasten dan? De hypotheeklasten stegen door het omzetten van de aflossingsvrije hypotheek, maar dat is onze eigen keuze dus dat tel ik niet mee.
De gemeentelijke belastingen stegen met 2 euro, de waterschapslasten heb ik nog geen stijging van voorbij zien komen.
Het voorschot op de energierekening steeg met 8 euro, de autoverzekering met 1 euro.Dat valt alleszins mee. Ook de contributie van de vakbond ging ietsjes omhoog, zo’n 50 cent.
De grootste stijging zat hem in de zorgverzekering. Die ging met ruim €360 omhoog op jaarbasis oftewel 30 euro op maandbasis.

De kinderopvang steeg met 35 euro, maar ook de kinderopvangtoeslag steeg met 6 euro, netto stegen de kosten voor kinderopvang dus met 29 euro.

In totaal blijft er van de 166 euro salarisverhoging nog €95 over aan netto vooruitgang. Uiteindelijk is dat een verhoging van mijn besteedbaar inkomen van 3,15%. Dat valt allezins mee want ik heb in de diverse blogs een stuk minder rooskleurige getallen voorbij zien komen.

Hoeveel bleef er (extra) van jouw eerste salaris van het jaar over?

5 antwoorden op “Mijn salarisstijging, wat blijft ervan over?”

 1. Ik dacht dat juist de hogere inkomens er minder op vooruit zouden gaan, of misschien zelfs er wat op achteruit zouden gaan (in geld zowel als procentueel) maar jouw cijfers wijzen op het tegendeel.

 2. Stijging? Nope door een hogere pensioenpremie een daling van 18 euro netto.
  Vaste lasten stijging van 70 euro. Al met al eens zien hoe we die 88 in de maand bij elkaar gaan peuteren.
  Zal wel uit het pret uitjes en vakantie budget gaan komen.. want eigenlijk passen de boodschappen niet uit het weekbudget.

  Petra

 3. wij hebben beiden een wisselend inkomen.. mn man 4 wekelijks dus ook niet op een vaste datum.. ik als zzper werk op uurbasis dus afhankelijk van gewerkte uren. mn tarief heb ik uiteraard wel verhoogd. mn man heeft meestal overuren die bij zn salaris zitten.. voor beide echt geen idee hoeveel we erop voor uitgaan 😉

  qua vaste lasten.. we zouden meer betalen voor de auto verzkering maar die heb ik per 1 feb overgesloten en betalen nu 13 euro per maand minder.. en ook een dubbele verzekering opgezegd scheelt ook 12 euro.. dus al 25 per maand er op vooruit 😉 kinderopvang nemen we niet af omdat ik zelf gastouder ben, wel lunchopvang, geen prijsstijging hier. uitvaartverzekering zal iets omhoog gegaan zijn en de kosten van mn boekhouder zijn iets gestegen (betaal maandelijks ) weinig schokkende dingen dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.