Savings rate (spaarpercentage)

Op diverse blogs valt er van alles te lezen over de savings rate. Bekend voorbeeld daarvan is mr money mustache en ook mevrouw money wenkbrouw blogt er maandelijks over.

Maar wat is dat nou eigenlijk? Dat spaarpercentage? De definitie is eigenlijk heel eenvoudig. de savings rate is dat deel van je inkomen dat je niet gebruikt voor consumptie. Maar dan blijven er voor mij nog steeds genoeg vragen over, bijvoorbeeld:

 • Gaat het om je bruto of netto inkomen?
 • Is rente op schuld consumptie of niet?
 • Wat doe je met rente op spaargeld, koerswinst op aandelen etc?
Ik weet niet precies hoe anderen hun savings rate berekenen, maar hieronder heb ik in ieder geval opgeschreven hoe ik het ga doen vanaf nu.
Voor de inkomsten ga ik uit van het volgende:
 • Netto salaris (dus wat ik daadwerkelijk gestort krijg)
 • Kinderopvangtoeslag
 • Ontvangen rente van papieren schenking
 • Eventuele overige inkomsten (bv euroclix uitbetaling, schenkingen, belastingteruggaaf)
Ik reken de kinderbijslag niet mee. Dat heeft ermee te maken dat we de kinderbijslag gebruiken voor een aparte spaarpot van onze dochter. Dat geld staat vast tot haar 18e verjaardag en daar kunnen wij dus niks mee. En vanaf dan is het ook echt van haar.
Ik neem ook de verplichte inleg in het pensioenfonds niet mee. Het is voor mij te ondoorzichtig om goed duidelijk te krijgen hoeveel daar nu elke maand naartoe gaat.

Voor sparen reken ik de volgende zaken mee:

 • Toename spaarrekeningen in een maand
 • Afname hypotheekschuld
 • Toename spaardepot van de spaarhypotheek
 • Afname restschuld
 • Inleg in beleggingsportefeuille
De meeste posten zijn echt geld dat we naar een bepaald potje sturen om de schulden te verminderen of de spaartegoeden te vergroten. Ik kijk dus niet naar ontvangen rente, dividend, koerswinsten et cetera. Puur naar wat we van ons geld naar deze potjes sturen in een maand. Uitzondering hierop is de rente in het spaardepot van de spaarhypotheek. Dat is op dit moment het grootste portie van ons passieve inkomen.
Door rendementen niet mee te nemen in deze berekeningen kan het dus zijn dat ons vermogen meer toeneemt dan je op basis van de spaarpercentages zou verwachten. Z
Volgende week volgt er een blog waarin ik ons spaarpercentage voor de eerste twee maanden van dit jaar bereken. Dan zal ik ook een doel stellen voor het hele jaar.
Berekenen jullie ook je spaarpercentage? En zo ja, hoe doe je dat? Wat neem je wel en niet mee? Ik ben erg benieuwd.

4 antwoorden op “Savings rate (spaarpercentage)”

 1. Aflossen op de hypotheek telt inderdaad als sparen, de rente niet. Lijkt me kloppen ;)Rente en dividend ontvangen mag je wel meetellen lijkt me, koerswinsten zou ik niet bij je spaarratio meetellen. Wel bij je evt netto waarde.

 2. Ieder heeft zo zijn eigen interpretatie van wat wel of niet inkomsten zijn. Gelukkig maar, dat houdt het spannend en persoonlijk.

  Mijn persoonlijke interpretatie was iets te lang om in een reactie te gieten, daarom heb ik er zelf een bericht over geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.