Schuldverklaring

Wanneer je een hypotheek aanvraagt wil de geldverstrekker zo goed mogelijk een inschatting maken of jij de lasten van die hypotheek elke maand kunt dragen. Daarvoor kijken zij niet alleen naar je inkomsten en uitgaven, maar ook naar je schulden die bij de BKR geregistreerd staan. Denk daar bij een een persoonlijke lening, een creditcard die niet maandelijks geheel wordt betaald, roodstaan op je betaalrekening, maar ook de lasten van je private lease-auto.

Het liefst zouden de geldverstrekkers ook de lasten die je hebt door aflossing  van je studieschuld meenemen in de berekeningen, maar dat is tot nu toe erg lastig voor die geldverstrekkers. Zelf kunnen ze de gegevens niet opvragen bij de DUO namelijk. En dus is er een deel van de mensen die een hypotheek aanvragen die deze schuld of lasten verzwijgt om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen.

Studieschuld telt mee bij berekening

Voor de hypotheekberekening is de hoogte oorspronkelijke studieschuld. Veel mensen vinden dat raar, maar als je gewoon netjes aflost zonder extra aflossingen blijven de lasten gelijk. Wanneer je extra afgelost hebt en daardoor je maandlasten gedaald zijn wordt daar overigens wel rekening mee gehouden.

Schuldverklaring

De DUO komt nu met een nieuw document, de schuldverklaring. Hierop komt te staan wat je studieschuld is en ook hoe hoog die ooit begonnen is. De geldverstrekker kan hier straks om vragen bij een hypotheekaanvraag. Je hoeft hem dan niet te aan te leveren maar dan krijg je ook geen hypotheek. Dus eigenlijk wordt het dan wel een verplicht document.

Hoe deden wij dat?

Toen wij onze huidige woning wilden gaan kopen had ik ook nog een studieschuld. Aangezien ik er vanuit ging dat die schuld bekend zou zijn lost ik vlak voor de hypotheekaanvraag de openstaande schuld van ruim €8.000 in één keer af. Ik kon daarmee bij de bank aankomen met de brief dat mijn studieschuld nog €0 bedroeg. Achteraf had ik dat ook gewoon kunnen verzwijgen en het geld in mijn zak houden, maar ik had me toen nog niet zo verdiept in de hypothekenwereld als nu.

4 antwoorden op “Schuldverklaring”

 1. Dat heb ik ook gedaan, maar niet omdat ik toen (al) een huis ging kopen. Daar had ik het geld nml. niet voor,
  Wel kreeg ik een leuke korting als ik gelijk mijn hele studie schuld afloste.
  Blijkbaar hield ik toen (30 jaar geleden) ook al niet van schulden.
  Ook mijn hypotheek heb ik versneld afgelost, Rij in een oude auto (17 jaar oud) en ben nu schuldenvrij.
  Moest er ook veel voor laten; ging niet meerdere keren per jaar op vakantie en als ik al ging was het in Nederland.

  1. Dat lijkt me heerlijk, schuldenvrij. Daar zijn wij nog wel even mee bezig om te bereiken, maar we gaan gestaag door..

 2. En let op he: de oorspronkelijke schuld (!). Dus als je €10000 schuld had, er nu nog €2000 openstaat wordt je nog steeds voor €10000 schuld gekort op je hypotheek (en dat rekenen ze dubbel, dus dan kun je €20000 minder lenen)

 3. ik vond het lastig.. we hadden het geld ervoor om duo in 1x af te lossen als de hypotheekverstrekker er naar had gevraagd.. maar dat betekende onzekerheid of er genoeg geld was voor alle klussen (uiteindelijk iets mer dan de helft van t spaargeld gebruikt en had t gekund maar zonder klus ervaring is kosten bepalen lastig en we wilden graag nog buffer over houden)
  uiteindelijk dus niets gezegd. deze maand betaal ik de laatste aflossing en zijn we alsnog van duo af. is de buffer flink gegroeid en wonen we nog erg tevredne in het huis dat we 3,5 jaar geleden hebben gekocht.. blijf het raar vinden dat ze niet kijken naar wat je met je geld doet, maar voor iedereen dezelfde standaard hanteert.. ik ben iets meer gaan verdienen en we kunnen de hypotheek en duo makkelijk betalen en ook nog sparen en beleggen etc. juist omdat iedereen anders met geld om gaat zouden ze best meer mogen kijken naar wat iemand over houdt maar goed er zijn nu eenmaal standaard regels. achteraf misschien geen verstandige keuze geweest van ons om te verzwijgen maar we zagen weinig keus omdat we anders weer net neit genoeg hypotheek konden krijgen volgens mij (gaat niet eens om een megabedrag.. 236 k annuitair)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.