Opvangkosten fors omlaag

Sinds deze zomervakantie is er voor ons in de kosten voor de kinderopvang een heleboel veranderd.Onze oudste dochter werd in de vakantie werd 4 jaar en kon dus niet meer op het kinderdagverblijf terecht waar ze vanaf haar geboorte naartoe ging. Zewas daar ook wel een beetje op uitgekeken aan het raken dus heel erg was dat niet.
En aangezien V met haar werk ook vastzit aan schoolvakanties hoefden we gedurende de zomervakantie ook geen andere opvang (BSO) te regelen. De maand augustus was daarom ook een maand zonder kosten aan opvang voor ons.

Na de zomervakantie mocht de oudste naar school. Ze had geen wendagen voor de vakantie gehad, maar mocht dat in de eerste week van het nieuwe schooljaar doen. Daar was ze het duidelijk niet mee eens toen we haar na dag één eerder ophaalden uit school terwijl de rest van de klas nog bleef (Ik hoop dat dat haar hele schoolcarriere zo blijft). Vanaf dag twee ging ze dus hele dagen.

De basisschool van onze dochter werkt met een continurooster, zoals schijnbaar steeds meer scholen doen. Die van onze school is echter wat extreem, de schooltijden zijn van kwart over 8 tot kwart over 1, waarbij er twee korte pauzes zijn om wat te eten en drinken voor de kinderen.

We dachten dat deze schooltijden ervoor zouden zorgen dat we veel buitenschoolse opvang zouden moeten afnemen, maar in de praktijk blijkt dat we met onze werkdagen perfect uitkomen om helemaal geen BSO te hoeven inschakelen. V werkt namelijk 2,5 dagen, ik 4 en samen met één opvangdag van (schoon)ouders kunnen we haar gewoon elke dag wegbrengen en weer ophalen.

Vanaf begin deze maand gaat onze jongste dochter naar het kinderdagverblijf waar onze oudste ook heen ging. Ondanks haar gehoorverlies kan ze gelukkig naar een normaal kinderdagverblijf. Ze gaat één dag in de week, net als haar zus in het begin.

Dit alles betekent ook een verandering in de financiën die zijn gemoeid met de opvang van onze kinderen.

Zo zijn de kosten van de kinderopvang gedaald van €592 naar €296. Een verschil van bijna 300 euro. Daar staat tegenover dat we nu ook minder kinderopvangtoeslag krijgen dan voorheen: €205 om €408. Ruim €100 minder dan voorheen. Netto levert ons dat een besparing op van €93.

Voor onze oudste dochter zijn er geen maandelijkse kosten meer. Wel krijgt ze schoolmelk op school, €53 per schooljaar. En natuurlijk de verplichte vrijwillige ouderbijdrage a 30 euro. Verdeel je dat over 12 maanden dan is dat nog geen 7 euro per maand. De totale kosten zijn dus ruim 86 euro lager dan voor de zomervakantie. En nu is het ook nog eens voor 2 kinderen…

7 antwoorden op “Opvangkosten fors omlaag”

  1. Hier helaas een ander verhaal. Voor onze zoons samen nemen we per week 63 uur opvang af. Onze uitgaven zijn dus flink gestegen. Ik kijk uit naar september 2019, dan gaat zoon A naar school. Hierdoor zullen de kosten flink dalen. Vorige week kreeg ik het nieuwe uurtarief te horen: €0,30 per uur omhoog. Per dag worden er 2 x 10,5 uur afgenomen. Dus 21 x €0,30 = €6,30 per dag extra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.