Soms moet je ook verkopen

Over onze beleggingsstrategie hebben we al vaker geschreven. In principe beleggen wij via het “buy and hold” concept. We kopen aandelen of indexfondsen om ze in principe tot in de eeuwigheid te houden voor het dividend dat ze uitkeren.

Echter, blind je strategie volgen zonder meer na te denken kan ook een recept voor een ramp zijn als je niet alleen in indextrackers belegt. Daarom bekijken wij de bezittingen in onze portefeuille regelmatig of we nog wel genoeg vertrouwen hebben of ze nog voldoen aan ons doel.

Prestaties

De Bank of Nova Scotia (BNS) is één van bedrijven die het langst in onze portefeuille hebben. We hebben het vorig jaar ook niet verkocht toen we een deel van onze portefeuille in geld omzetten voor de aanschaf van onze nieuwe auto. Dat had mede te maken met de prestaties tot dan toe, we stonden ermee op verlies.

Dat verlies is sindsdien alleen maar opgelopen. Na de daling van de hele beurs in het laatste kwartaal vorig jaar is de beurs in de in de eerste maanden van dit jaar weer volledig opgeveerd. Echter niet de koers van BNS. Die bleef laag.

Bedrijfsvoering

We hebben ook niet het vertrouwen dat de koers van BNS op de middenlange termijn alsnog opveert. Dat heeft veel met de huizenmarkt in Canada te maken. Als de huizenmarkt in Nederland al overspannen is, dan zit die in Canada tegen een burnout aan. Daar wordt gerept over een bubbel in eigenlijk alle grote steden. Er is in verhouding nog niet zo veel hypotheekschuld als er in Nederland is, maar ik vond pas een staatje dat aangaf dat Canada op een 6e plaats wereldwijd staat als het gaat om de hoogte van de hypotheekschuld in verhouding tot het netto inkomen.

Dividend

Om eerlijk te zijn, het dividendrendement van BNS is prima. Bij de huidige koers zo’n 5%. En dat is de afgelopen tijd ook verbeterd. Met een dalende koers en een stijgende dividenduitkering stijgt het rendement lekker door. Dat was uiteindelijk niet voldoende reden om het aandeel te houden. Door de verkoop zakt ons verwachte jaarlijkse netto dividendinkomen met zo’n 18 euro.

Verlies

Uiteindelijk verkochten we het aandeel met €30 koersverlies (op zo’n 400 euro aanschafkosten). Rekenen we het ontvangen dividend mee van de afgelopen jaren dan komt het verlies uit op €10.

Vervanging

We willen onze eurootjes zo hard mogelijk voor ons laten werken en dat betekent dat geld op de beleggingsrekening weer zo snel mogelijk ingeruild dient te worden voor dividendopleverende aandelen, ETF’s of beleggingsfondsen. Op dit moment hebben we daar een order voor uit staan. Op het moment die order is uitgevoerd zullen we dat laten weten, en anders volgt het wel in onze beleggingsupdate van deze maand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.