Spaarrecord

Nog nooit hadden de Nederlanders zoveel spaargeld als op dit moment. Dat las ik afgelopen vrijdag in een artikel op de financiële Telegraaf site. Onder de kop “spaargeld rolt nog niet” liet het artikel met cijfers zien dat het totale vermogen op spaarrekeningen, dus echt spaargeld, sinds 1998 verdrievoudigd is.
Nu zijn er in die 18 jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders bijgekomen, maar dat verklaart niet dat er zoveel meer geld gespaard is. Wat mij opviel in het artikel is dat er in dezelfde periode 2 miljoen huishoudens zijn bijgekomen. Het aantal huishoudens is dus harder gestegen dan het aantal mensen.

Volgens het artikel sparen 3 van 4 Nederlanders iedere maand.voor een specifiek doel. Dat kan een vakantie zijn of onderhoud aan de woning, maar ook wat velen de buffer noemen.
In de periode van 1998-heden zijn de consumentenprijzen 40%!!!! gestegen. Dat is een inflatie van bijna 1,9% per jaar. De lonen per uur zijn gestegen, maar ook worden er sinds 1998 meer uren per persoon gewerkt.

De stijging van het spaargeld begint volgens het artikel wel af te nemen. Daar helpt de lage spaarrente aan, maar er wordt de laatste tijd ook minder nieuw spaargeld bijgestort. Er zijn steeds meer mensen bezig met het aflossen van hun (hypotheek)schulden. Dat zorgt ervoor dat het spaargeld niet stijgt, maar het vermogen mogelijk wel. Als je namelijk maandelijks geld over houdt maakt het voor het netto vermogen niet uit of je het op de spaarrekening zet of je je schulden mee verlaagd. Het netto resultaat is hetzelfde.

Ook hebben mensen die een huis kopen steeds meer eigen geld nodig om alle kosten mee te kunnen betalen. En de huizen op dit moment als warme broodjes over de toonbank vliegen, zal er op die manier veel spaargeld worden gebruikt. Ook dat kan de groei van alle spaargeld samen remmen.

Dat we toch blijven doorsparen blijkt ook uit het volgende. Van de 3% in salarisverhoging voor dit jaar, wordt maar 2/3 ook echt uitgegeven. Dat betekent dat we die laatste procent extra sparen.

Als ik naar onze eigen situatie kijk, zit ons spaargeld bij lange na niet op het hoogste niveau. Wel is ons vermogen hoger dan ooit tevoren. In de tijd dat we veel meer spaargeld hadden stond daar bijvoorbeeld eenzelfde bedrag aan studieschuld tegenover en hadden we een hypotheek die veel hoger was dan de waarde van het huis.
Die studieschuld is weg, de restschuld die we nog hebben is veel lager dan de studieschuld toen, en het gespaarde bedrag in de spaarhypotheek is sindsdien ook  vertienvoudigd. Dat maakt dus dat ons vermogen een stuk hoger is dan 10 jaar geleden, terwijl we nu minder vrij spaargeld hebben.

Hoe is dat bij jullie? Is jullie spaargeld op een all time high?

7 antwoorden op “Spaarrecord”

 1. Mijn spaargeld was het hoogste nèt voordat ik mijn huis kocht. Ik heb dat geld vrijwel allemaal in het huis gestopt.
  Daarna was het spaargeld jarenlang verwaarloosbaar, maar nu ik mijn huis grotendeels afgelost heb, begint het weer te komen.

 2. Twee jaar geleden hadden we veel meer spaargeld en dat hebben we grotendeels in ons huis gestoken toen we dit huis kochten. De spaarbuffer is op orde en we lossen zoveel mogelijk extra af. Dat levert meer rendement op en hoeven we minder belasting te betalen.

 3. Ik hink momenteel erg op 2 of 3 gedachten, als we met ons spaargeld niets doen dan moeten we volgend jaar vermogensrendementsheffing gaan betalen. Er liggen nog een aantal klussen thuis die gedaan kunnen worden, waaronder nieuwe ketel, zolder herinrichten en de tuin aanpassen. We kunnen ook nog een extra storting doen in onze spaarhypotheek of de looptijd nog een jaar inkorten waardoor we weer extra kunnen storten. Ook geven we nog een jubileum feest wat een paar centen gaat kosten. Gaan we onze spaarbuffer drastisch verlagen door al die dingen te doen of maken we een keuze voor het een of ander? Zoveel geld in een jaar uitgeven is niet mijn ding, maar aan de andere kant is de spaarhypotheek door de looptijdverkorting en extra storting ook een jaar eerder weg. Sparen levert ook bijna niets op.
  Wat is verstandig?

  1. Bijstorten in je spaarhypotheek is nooit weg, lijkt me. Ik zou dan ook niet over dat geld denken in termen van 'uitgegeven', maar meer als 'goed geinvesteerd'.
   In jullie geval is het misschien handig om wat met die hypotheek te doen, en als je dan nog steeds boven de grens zit van vrh, misschien nog een van je klussen aanpakken? Bijv CV kun je het best in de zomer doen, dan heb je niet zoveel last van een koud huis…
   Succes met kiezen!

 4. Ons spaargeld was erg hoog, net voordat we dit huis kochten. Hard gespaard, uitkering van de levensloopregeling etc en we wilden dit nieuwe huis. Daar is het grotendeels ingegaan. Vorig jaar nog een verbouwing erachteraan dus daar is toen ook een flinke duit in gaan zitten. Nu zit het op een vrij laag niveau (voor ons minimaal), omdat we zoveel mogelijk aflossen. Voorlopig zullen we niet zoveel gaan sparen dat we in de buurt komen van de vrh. Genoeg aflosmogelijkheden nog, genoeg klussen voor de toekomst.

 5. Binnenkort wel, als de overdracht van mijn huis geweest is. Nu zit ik ongeveer op 2/3e van het hoogste dat ik ooit gehad heb, straks is dat bijna het dubbele. En hier gaat het ook bewaard worden voor een volgend huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.