Tijd gekocht


In februari schreef ik dat ik overwoog om extra verlofdagen bij te kopen. Ik schreef toen dat we bij ons bedrijf maximaal 13 dagen per jaar kunnen bijkopen. Nu ik me er meer in verdiept heb, blijkt de regeling nog veel ruimer te zijn.

Die 13 dagen mogen we sowieso bijkopen. Dat zijn de dagen die we vroeger als ADV-verlof hadden. Dit mag niet geweigerd worden. In totaal is er echter de mogelijkheid om nog een stuk meer dagen te kopen, namelijk 30 in totaal.
Alleen voor die laatste 17 dagen moet je wel in gesprek met je leidinggevende en aangeven wat het doel van al dat sparen is. En ze kunnen ook geweigerd worden, al heb ik nog nergens kunnen vinden op basis waarvan dat geweigerd zou kunnen worden.

Voor de laatste maanden van het jaar heb ik aangevraagd, en al bevestigd gekregen, om elke maand 2 dagen bij te kopen. Dat kost me bruto ruim €550 per maand, dus €2.200 tot het eind van het jaar. Netto zal dan ongeveer de helft zijn. Dat geld zijn we niet kwijt, maar hebben we dan gespaard in vrije tijd.

Deze 4 maanden wil ik aankijken hoe dit bevalt. Het zal wat betreft inkomsten en uitgaven goed moeten uitkomen, maar we zullen hierdoor natuurlijk ook wat minder kunnen sparen, aflossen, beleggen en/of uitgeven. Het meest ideale is het natuurlijk als we het kunnen redden door minder uit te geven.

Als dit goed bevalt, ga ik volgend jaar door met sparen van dagen. Na september zal ik vertellen hoe de eerste maand met een lager inkomen bevallen is….

8 antwoorden op “Tijd gekocht”

  1. grappig, hier is t andersom..man maakt best wel wat overuren (hoort bij zn baan en krijgt hij uitbetaald) hij laat t deels uitbetalen en bouwt deels tijd voor tijd op.. maar door al t overwerken maakt hij de dagen dus ook nooit op.. :p hij kan met gemak (qua dagen diehij heeft staan) de rest van t jaar maar 4 dagen werken ipv 5… maar ja t werk moet wel gedaan worden haha. we laten dus soms de dagen/uren maar uitbetalen… terwijl hij best nog wel wat vrijneemt, maar 5a 10 overuren per week telt lekker aan…

  2. … ik vraag me af of het sparen en kopen van vrije dagen, nu wel of niet voordeliger is dan contractueel een aantal uren inleveren? Of maakt dat niets uit? En zo niet, waarom doe je dat dan niet gewoon (op den duur)?

    1. Voor de pensioenopbouw is het gunstiger om het zo te doen, in ieder geval voor mij. Een deel van mijn verloonde arbeidsvoorwaarden is niet pensioengevend. Pensioenopbouw is dus volledig ook al werk ik dan niet volledig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.