Toch nog steeds veel huizen onder water

Ondanks dat de huizenprijzen gemiddeld genomen fors aan het stijgen zijn, staan nog lang niet alle huizen weer boven water. In regio’s waar de stijging niet zo snel gaat staan nog zo’n 340.000 huizen “onder water”.

De gemiddelde huizenprijs ligt op dit moment op €266.000 ten opzichte van €262.000 in 2008. Volgens Calcasa staan er in, vooral, het oosten en het zuiden van het land nog zo’n 340.000 huizen met een marktwaarde die lager is dan de originele aanschafprijs. Dat hoeft overigens niet te betekenen dan dat de hoogte van de hypotheek ook nog hoger is dan de huidige marktwaarde.
In het westen zou het gaan om nog zo’n 34.000 woningen.

Vooral in de Achterhoek liggen de prijzen nog steeds 7,5% lager dan in 2008, terwijl in de grote steden de prijzen al zo’n 10% hoger liggen.

Ons huis staat sinds januari niet meer onder water, maar ons vorige huis hebben we wel met verlies moeten verkopen. Die restschuld hebben we vorig jaar afgelost.

Staat jullie huis nog onder water?

8 antwoorden op “Toch nog steeds veel huizen onder water”

 1. Nee, al een paar jaar niet meer. Twee weken geleden hebben wij een waardebepaling laten doen, en deze viel een stuk positiever uit dan verwacht. Ik ging uit van een waarde van € 239.000, de makelaar kwam uit op een waarde van tussen de € 250.000,00 en € 255.000,00. In die zin staat ons huis nu ruim € 110.000,00 boven water.

 2. Ons huis staat ook al een paar jaar boven water. En met de huidige verkoopprijzen in de wijk zou ik 'm zelfs voor 50.000€ boven mijn oorspronkelijke hypotheek kunnen verkopen. Aantrekkelijk op papier, maar geen zin in verhuizen 😉
  Bovendien zou een nieuwe hypotheek flink hoger zijn vanwege de stijgende prijzen.

 3. Aflossen heeft ervoor gezorgd dat mijn huis niet meer onder water staat, maar de huizenmarkt heeft er vervolgens ook nog eens voor gezorgd dat de kans klein is dat het huis bij verkoop minder opbrengt als dat het toentertijd gekost heeft… hoop ik..!

 4. Nee, toen ik dit appartement kocht had ik een hypotheek over 50% van de aankoop prijs. Nu heb ik nog een hypotheek van 20% van de aankoop prijs. Ik ben meteen begonnen met elk jaar boete vrij aflossen. De huis prijzen zijn ook gestegen. Een woning in mijn gebouw is net voor 40.000 euro meer verkocht dan wat ik betaald heb

 5. Ons huis stond na een maand al niet meer onder water, maar hoe krijg je dat in deze tijd nog voor elkaar?
  Als je wat wilt moet je nu kopen als starter of oversluiter, de rente staat laag. Pak dat voordeel nu, want de huizenprijzen gaan nooit meer zoveel zakken.
  Denk ook dat je maar 1 maal kunt profiteren van de verkoop van je huis en dat is dat je er geen ander huis voor terug koopt. Sjalas.

 6. Ik hoop het niet, pas vorig jaar juli gekocht 😉 Zou wel beetje sneu zijn als we nu al onderwater zouden staan. Overigens is de hypotheek ongeveer 90% van de verkoopwaarde, dus we slapen er niet minder om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.