Twintigduizend euro eigen geld voor je eerste huis

10Zoveel heb je gemiddeld nodig als je als starter een huis(je) van zo’n 60 vierkante meter wilt kopen. Althans dat zegt het Hypotheek Data Netwerk. Daarmee kun je dan de zogenaamde kosten koper ophoesten die je bij de aanschaf van een bestaande woning, bovenop de 100% financiering van de woning zelf met een hypotheek.

Ik was benieuwd welke kosten er allemaal onder de kosten koper kunnen vallen voor een starter op de woningmarkt. Dat zie je hieronder. En kom ik met die berekening ook op een bedrag van €20.000 uit?

Overdrachtsbelasting

Natuurlijk als eerste de overdrachtsbelasting. Die bedraagt 2% van de koopsom en hakt er dus gelijk behoorlijk in. Op een huis waarvoor je €150.000 betaalt is dat dus al €3.000.

Notariskosten

Je ontkomt ook niet aan notariskosten. De echte eigendomsoverdracht moet bij de notaris getekend worden. Kosten lopen al gauw op richting de €1.000. Wel ben jij als koper de opdrachtgever van de notaris, en kun jij er dus zelf één uitzoeken. Daarmee heb je als koper wel invloed op de kosten hiervan.

Nationale hypotheekgarantie

De NHG-premie bedraagt dit jaar 0,9% van de koopsom. Hiertegenover staat dan een lagere hypotheekrente. Op de koopsom van €150.000 is dit een bedrag van €1.350. Zo hebben we met de eerste drie posten al meer dan een kwart van de €20.000 opgemaakt.

Makelaarskosten

De verkopende makelaar hoef je niet te betalen als koper, die kosten zijn voor de verkoper. Neem je echter een aankoopmakelaar in de hand dan dien je die kosten wel te betalen. De beloning van de aankoopmakelaar ligt vaak rond de 1% van de aankoopsom en zou in dit geval dan €1.500 bedragen.

Bouwtechnische keuring

Geen overbodige luxe in veel gevallen. Een bouwkundige keuring kan je een hoop nare verrassingen besparen. Een bouwkundige keuring kostte ons bij de aankoop van ons huis €400.

Bankgarantie

Kosten voor een bankgarantie (10% van de aankoopsom) liggen gemiddeld op zo’n €300.

Hypotheekadvies en -afsluitkosten

Hypotheekadvies en de afsluitkosten voor de hypotheek variëren per adviseur en per geldverstrekker. Als starter betaal je bijvoorbeeld bij de ABNAMRO €1.500, maar bij De Hypotheker kan dat oplopen tot wel €3.500. Voor de berekening ga ik uit van het gemiddelde dus €2.500.

Bij elkaar opgeteld

Samen is dat toch een heel bedrag, maar ik kom toch maar op de helft van wat in de media circuleert. Hier kom ik maar op €10.050 uit. Dat is nog lang geen €20.000.

Waar die andere €10.000 dan vandaan moet komen weet ik niet. Of het zou gebruikt moeten worden voor het (laten) verbouwen van het huis en het inrichten ervan. Maar of je dat nou echt tot de kosten koper zou moeten rekenen….10

3 antwoorden op “Twintigduizend euro eigen geld voor je eerste huis”

  1. Ik heb vorig jaar een huis gekocht en had inderdaad bij lange na geen 20.000 euro nodig voor de bijkomende aankoopkosten. Qua klussen, verbouwen en inrichten kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.

  2. Misschien rekenen ze het overbieden mee, wat je zelf zult moeten bekostigen wanneer je huis op minder getaxeerd wordt dan je hypotheek kunt krijgen. Maar wat je haast wel moet bieden om het huis uberhaupt te kunnen krijgen?

    In Den Haag is daar in elk geval wel sprake van. Starters bieden 10.000 boven de taxatiewaarde (anders grijpen ze mis) en zullen dat zelf moeten bekostigen.

  3. Onze zoon kocht vorig jaar juli een huis van 167.000 en had bijna 11.000 euro eigen geld nodig. 20.000 lijkt mij erg veel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.