Veel huishoudens hebben te weinig directe financiële slagkracht

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een bericht dat veel Nederlands huishoudens te weinig financiële buffer hebben om tegenslag op te vangen. Zo ook een aantal weken geleden. Normaal gesproken komt het Nibud met dit soort berichten, dit keer was het het Centraal PlanBureau (CPB).

Het blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een financiële buffer hebben van minder dan €10.000. Iets meer dan de helft heeft dan dus een buffer die groter is dan dat bedrag. Het gaat hierbij overigens om de liquide buffers, oftewel geld waar je direct bij kunt.
Ik weet niet hoe dit berekend is door het CPB, maar als alleen gekeken is naar spaargeld, dan horen wij ook zo maar bij die groep die minder heeft. Nemen we onze beleggingen mee, die we eigenlijk op elke beursdag te gelde kunnen maken, dan zitten we er ruim boven.

Gemiddeld genomen heeft de Nederlander wel een behoorlijk vermogen. Uit het rapport van de CPB haal ik we gemiddeld een vermogen hebben van meer dan €300.000. Dat is te zien in het plaatje hiernaast.
In dit plaatje spreekt het financieel vermogen voor zich denk ik: (spaar)geld, aandelen, obligaties, crypotomunten etc.
Het niet-financieel vermogen is vooral de waarde van je huis, verhuurpandjes etc.
De hypotheekschulden vallen onder langlopende leningen. Daarbij is niet gecompenseerd voor eventuele spaar- of beleggingshypotheken en de waarde die daarin is opgebouwd. Pensioenaanspraken spreken ook voor zich.

Wanneer je kijkt naar hoe de vermogens verdeeld zijn over verschillende categorieën zie je een beeld dat de meeste huishoudens bij elke soort vermogen een vermogen tussen de 0 en €50.000 hebben en dat dat bij het totaal netto vermogen ook zo is.
Kwa netto vermogen doen we het ook best aardig. Zelfs zonder pensioenaanspraken hebben we een vermogen dat langzaam richting de ton kruipt.

Als je naar de huizenvermogens kijkt (waarde huis min hypotheekschuld) dan zie je dat de jongste gezinnen de laagste huizenvermogens hebben. Dat is ook wel logisch. Wanneer je net een huis gekocht hebt en meer hebt gefinancieerd dan de woning waard was, en vervolgens de huizenmarkt ook nog eens instortte, is het niet heel raar dat je onder water komt te staan. Dit zijn ook nog eens gegevens uit 2014, dus als je de stijgingen van de huizenprijzen van de afgelopen drie jaar meeneemt  zullen de grafieken er heel anders uitzien. Als laat de grafiek links boven zien dat de groep van 30-39 verder onder water staat dan de twintigers. Zei mochten nog meer lenen ten opzichte van de woningwaarde dan de twintigers nu.

Wat dat betreft doen wij het best aardig. Zelfs als we de WOZ-waarde uit die we van dit huis hebben gehad (€181.000) gebruiken staan we met de huidige hypotheek boven water en staan we er wat huizenvermogen beter voor dan vele leeftijdsgenoten in 2014. En dan heb ik de waarde van de spaarhypotheek niet eens meegerekend. Voor een overzicht van onze hypotheek zie hier.
Al vallen we zelf natuurlijk ook in die groep en stonden we er in 2014 wat betreft hoogte van de hypotheek een stuk minder florisant voor met onze huidige woning onder water en het oude appartement ook.

Voor de liefhebbers is het rapport van het CPB hier te downloaden.

Hoe doen jullie het ten opzichte van je leeftijdsgenoten?

8 antwoorden op “Veel huishoudens hebben te weinig directe financiële slagkracht”

 1. Wij staan gelukkig niet onderwater met de hypotheek, al is de schuld nog best hoog op dit moment als je gewoon kijkt naar de harde Euro's.
  Doordat wij laatst onze nieuwe keuken hebben betaald is ons spaarsaldo uiteraard flink gedaald, en dat voelt toch best heel raar. Gelukkig weet ik dat het vakantiegeld en de belastingdienst er binnenkort weer aankomen, en is onze buffer nog intact. Ook zijn er nog wat andere potjes deels gevuld, dus we zullen echt niet in acute problemen komen. Genoeg financiele armslag dus, bij deze 30-39 jarigen 😉

 2. Geen idee hoe anderen t doen (ff geen zin om uitgebreid dingen te lezen :p) wij hebben flink spaargeld, een lagere hypotheek dan de woz waarde dus niet onder water (en als we t laten taxeren komen we nog veel hoger uit dan de woz waarde) annuitaire hypotheek dus hypotheek daalt elk jaar. klein pakketje aandelen (binck we storten elke maand 100 euro ), klein deel cryptocurrency, een lening aan een familielid.. al met al een nettowaarde van 40.000… prima met 34 jaar…

 3. Momenteel 75k euro hypotheek. WOZ waarde woning is 220k. Spaargeld is 95k. Geen aandelen oid. Leeftijd is 30 jaar.

  1. Excuus dan is er iets fout gegaan vanuit mijn kant.

   Het was nogal een uitgebreide reactie, ik zal het nu bij de kern van de boodschap houden.

   Ik zie bij meerdere bloggers een trend ontstaan waar beleggingen meegenomen worden als buffer. Iedereen predikt een 'buy-and-hold' strategie, zowel bij indexbeleggen als dividendbeleggen, en zal NOOIT (hoeven) verkopen bij economische tegenslag. Door beleggingen mee te nemen in je buffer loop je het risico dat je deze beleggingen toch zal moeten verkopen bij een financiële tegenslag. En laat de kans op langdurige financiële tegenslag (bijvoorbeeld werkloosheid) nu groter zijn tijdens een recessie dan in het huidige economische klimaat. In dat geval kan een (gedwongen) verkoop van beleggingen noodzakelijk zijn, ook al is dit totaal niet de filosofie.

   Ik wil niet zeggen dat jij (en anderen) de zaakjes niet op orde hebben, in tegendeel! Ik denk dat het merendeel van Nederland niet bewust nadenkt over (financiële) keuzes en inzicht heeft in de financiën. Wel wil ik benadrukken dat de mensen die in de afgelopen crisis hun baan zijn kwijt geraakt, hun huis moesten verkopen of veel geld zijn verloren geen 'domme' mensen zijn. Het is makkelijk om te oordelen over het verleden dat deze mensen verkeerde keuzes hebben gemaakt. Echter zullen zij op het moment zelf ook hebben gedacht dat zij de juiste keuze hebben gemaakt. Ik vind daarom dat de risico's van beleggingen op dit moment erg onder belicht worden. En dat hier best meer aandacht voor mag zijn in 'Fire land'.

  2. Dankje dat je toch nog een keer wilde reageren. Ik denk zeker ook dat je een punt hebt. Dat is ook één van de redenen waarom wij hebben besloten om onze buffer spaargeld te gaan vergroten, zie deze post: http://hypotheekweg.blogspot.nl/2018/05/herbalanceren.html

   Als iedereen elkaar vertelt dat de bomen alleen maar tot in de hemel kunnen groeien, begrijp ik heel goed dat je daar snel in meegaat. Dat deed ik ook een jaar of 10 geleden. Dat heeft geresulteerd in het verkopen van mijn appartement met ruim 10% verlies.
   Aan de andere kant zie ik in mijn zeer directe omgeving stellen die nu in een huurhuis wonen die heel graag wat willen kopen, maar niet de discipline (willen) opbrengen om het benodigde eigen geld bij elkaar te sparen. En dat terwijl ze dat met een heel klein beetje soberder leven, zelfs maar gedurende een half jaartje, gemakkelijk zouden kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.