Vermogen Nederlanders stijgt alleen door huizenprijzen

Gisteren  schreef ik over de lage inkomens en eerder deze week ook al over het bijna niet toegenomen spaargeld in Nederland, het CBS publiceerde ook gegevens over het vermogen van De Nederlander.

Dat was in 2015 flink toegenomen volgens het CBS. In dat jaar steeg het gemiddelde vermogen met maar liefst 9% tot ruim €17.000. Dat lijkt heel wat, maar als je naar de grafiek kijkt die het CBS daarbij publiceerde zie je dat de vermogensgroei volledig bestaat uit de toename van de waarde van de woning.

In de grafiek van het CBS hierboven kun je mooi zien dat eigenlijk alleen de huizenprijs van invloed is op het stijgen en dalen van gemiddelde vermogen van de Nederlander. Voor de crisis was het vermogen . Alhoewel, het lijntje lijkt wel helemaal vlak, maar nu is het vermogen zonder huis zo’n €2.500 lager dan in 2007. De schommeling van de huizenprijzen is echter veel sterker en heeft veel meer invloed. Deze cijfers zeggen natuurlijk helemaal niets over de verdeling van het vermogen.

Ons vermogen is in 2015 toegenomen met bijna €38.000, waarvan €12.000 door de toename van de WOZ-waarde van ons huis. Het grootste gedeelte werd echter veroorzaakt door het aflossen van de restschuld en op de hypotheek. En een deel door het beleggen in aandelen. Onze grafiek loopt dus een stuk stijler dan de grafiek hierboven.

Als je kijkt naar de verdeling van schulden en bezittingen is ook het huis de grootste pot. Ruim 56% van het bezit komt van huizen, maar ruim 85% van de sxhulden zijn hypotheekschulden. Dat is hieronder goed te zien.

De totale studieschuld is wel aan het toenemen. De gemiddelde waarde van de studieschuld is wel gelijk gebleven in 2015, zo’n €8.000, maar er waren veel meer huishoudens met een studieschuld. In totaal zijn er nu bijna 900.000 huishoudens met een studieschuld.

5 antwoorden op “Vermogen Nederlanders stijgt alleen door huizenprijzen”

  1. Conclusie: na correctie voor prijsschommelingen op de woningmarkt verandert er niets aan het vermogen van de gemiddelde Nederlander. Behalve dan een toename va de studieschuld. Het verbaast me niet, economische groei zal eerder leiden tot consumptie-toename dan tot een verbeterde vermogenspositie.

  2. Armoede wordttoch steeds actueler. Daarnaast denk ik dat er ook steeds minder pensioen wordt opgebouwd door toename van aantal zzp-ers en wijzigingen in de systematiek van pensioenopbouw. Zelf heb ik er geen last van maar ik vind dit wel zorgelijk.

  3. Nemen ze de WOZ met peildatum 1-1-2016 dan mee voor je vermogen van 2015? Wij ontvangen die pas eind Februari. Mocht WOZ van 1-1-2015 meegenomen worden, dan vraag ik me af waar de stijging vandaan komt. Wij gingen toen nog met 3% omlaag.

    1. Vermogen over 2015 heb ik nooit berekenen. Toen hield me ik daar nog niet echt mee bezig. Het is de toename over 2016, waarbij ik de WOZ per 1-1-2016 heb genomen. Niet helemaal terecht, maar goed genoeg vind ik..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.