Vermogensrendementsbelasting herzien: Wat nu?

De aangekondigde nieuwe vermogensrendementsheffing heeft een behoorlijke impact. Collega-bloggers Geldnerd en Cheesyfinance schreven daar al goede artikelen over. Geldnerd rekende voor hoeveel extra vooral beleggers moeten gaan betalen aan vermogensrendementsheffing en Cheesy berekende dat ze zelf ongeveer eenderde meer aan vermogen nodig hebben bij het nieuwe belastingsysteem ten opzichte van het huidige. Tja wat moet je dan? En zijn er nog dingen die we zelf kunnen doen om de gevolgen van de belastingwijziging te beperken?

Langer doorwerken

Je kunt natuurlijk langer doorwerken om die extra 33% bij elkaar te investeren. Vermogensopbouw gaat niet lineair door het rente-op-rente-effect, maar het zou zo maar eens 15% langer (vanaf het begin van investeren) kunnen duren.

Van FIRE naar HOT

In plaats van volledig financieel onafhankelijk (FIRE) kun je ook kiezen voor een deeltijdpensioen. Eén of twee dagen in de week blijven werken voor inkomen en de rest van de week genieten van je pensioen.

Opeetvermogen

Een optie die wij zelf overwegen is het zorgen voor een opeetvermogen. De gedachte daarachter is dat we vermogen opbouwen via beleggen en op het moment dat we voldoende vermogen hebben om het tot onze pensioengerechtigde leeftijd uit te zingen verkopen we al onze beleggingen en zetten het op een spaarrekening, waarop tegen die tijd geen negatieve rente wordt berekend hopen we.

Nadeel is wel dat in het traject van het opbouwen van het vermogen, dat vermogen ook zwaarder belast zal worden dan nu het geval is. Daarmee zal de opbouw dus ook minder snel gaan dan bij het huidige stelsel.

Voorwaarde is wel dat je dan een aardig pensioen hebt opgebouwd waarmee je het in combinatie met de AOW je uitgaven tegen die tijd ook goed kunt behappen.

In een BV?

Her en der lees ik dat mensen overwegen om hun vermogen in een BV te stoppen en het zo naar Box 2 van de inkomsten belasting te tillen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet voldoende verstand van heb om daar zinnige uitspraken over te doen

Emigreren

Om helemaal geen last te hebben van het Nederlandse belastingstelsel kun je natuurlijk ook emigreren. Het liefst naar een land met hele lage kosten voor levensonderhoud en die ook nog eens je vermogen nauwelijks of helemaal niet belasten. Ik ben benieuwd welke landen het meest geschikt zijn om met een beperkt vermogen te kunnen rentenieren.

 

Heb jij nog ideeën om de gevolgen van de belastingwijziging te beperken?

 

 

Eén antwoord op “Vermogensrendementsbelasting herzien: Wat nu?”

  1. Leuke Blog! Wij kozen een half jaar geleden voor de laatste optie; emigreren. We wonen nu onze droom in het zuiden van Hongarije.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.