Vier dagen geen betalingsverkeer is toch niet meer van deze tijd?

In de afgelopen week kreeg ik diverse mailtjes van onze bank dat als we iets betaald wilden hebben, we de opdracht voor gisteren 15:00 uur gegeven zouden moeten hebben. Dit kwam omdat daarna het Europese betalingsverkeersysteem stil ging tot en met 2e Paasdag.
Ik snap hier echt helemaal niets van. In een tijd waarin de economie zo ongeveer 24/7 en 65 dagen per jaar is, worden er tussen banken vier dagen lang geen overschrijvingen gedaan.

Op de site van de Volkskrant staat een artikel over de achtergrond hiervan. Het blijkt dat dit betalingssysteem helemaal niet zo geautomatiseerd is als je in deze tijd zou verwachten. De overschrijvingen worden nog door medewerkers van de ECB gecontroleerd. En die hebben in dit geval een lang weekend. Dat is ook de reden waarom er in elk weekend geen overschrijvingen tussen banken plaatsvindt.

Dat er op Goede Vrijdag geen betalingsverkeer mogelijk is, terwijl dat in Nederland geen officiële feestdag is, komt omdat deze dag dat in Duitsland wel is. En de ECB staat in Duitsland.

Overigens staat in het artikel dat de ECB aan een nieuw systeem werkt waarbij wel altijd direct geld kan worden overgeboekt tussen rekeningen van verschillende banken. Dat zou in november gereed moeten zijn.
Daarnaast werken ook de Nederlandse banken aan een nieuw systeem waarbij overboekingen direct gebeuren. Dat zou in 2019 operationeel moeten zijn.

Mijn (M) werkgever heeft wel goed rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode. Normaal krijg ik altijd salaris op de 15e van de maand gestort. En als de 15e in het weekend valt op de vrijdag ervoor. Gisteren kreeg ik echter al netjes mijn salaris gestort.

De automatische overboekingen naar de diverse spaarrekeningen die ik altijd op de 15e gelijk doe, in het kader van pay yourself first, heb ik gisteren in de lunchpauze handmatig gedaan. Anders zouden ze in het weekend gebeuren en mis ik op die manier 4 dagen rente. En ondanks dat de rente bijna niets is, vind ik dat toch zonde…

Hebben jullie nog rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode?

9 antwoorden op “Vier dagen geen betalingsverkeer is toch niet meer van deze tijd?”

 1. Oei, geldt dit ook van je eigen spaarrekening naar je eigen betaalrekening? Dan zou ik nu al te laat zijn en zit ik tot dinsdag zonder geld. Niet heel handig… En ik ben het met je eens: totaal niet van deze tijd! Maar dat vind ik eigenlijk al van die weekendsluiting elke keer. Technisch gezien is dat volgens mij helemaal niet noodzakelijk namelijk.

  1. Als het bij dezelfde bank is, dan is het geen probleem. Als je een spaarrekening hebt bij een andere bank, dan duurt het tot dinsdag voordat het geld bijgeboekt is.

  1. Goeie vraag.Vandaag heb ik gewoon gewerkt, maar de andere drie ben ik vrij. Maar dat betekent niet dat de service die mijn bedrijf levert, die drie dagen stil staat. Er komt letterlijk het hele weekend nog water uit de kraan.
   Ik vind het niet raar dat mensen vrij zijn, maar meer dat er in deze bijna volledig geautomatiseerde wereld nog mensen aan te pas moeten komen..

  2. Duidelijk antwoord hoor. Zelf werk ik parttime in een winkel die tegenwoordig alle dagen van het jaar open is, en toen we gisterenavond eerder sloten (wettelijk verplicht) kwamen er nog klanten aan die daar heel boos om werden.
   Ook veel mensen verbaasden zich er hardop over dat het zo druk was in de winkel, en dat er blijkbaar nogal veel mensen vrij waren die dag. Uh ja, u toch ook? denk je dan.
   Het is inderdaad wel vreemd dat er nog steeds tussenkomst van mensen nodig is om die overschrijvingen tussen banken uit te voeren, lijkt mij dat dat toch volledig automatisch moet kunnen, en dan een menselijke controle uitvoeren op bijvoorbeeld grote bedragen bij transacties.
   Vandaag en morgen werk ik met mijn dochter in ons bedrijfje, maandag weer in loondienst werken, zo'n "lang" weekend is zo voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.