Vier ton belastingvrij

Nee helaas, we hebben dit bedrag niet gewonnen in één of andere loterij, daar spelen we namelijk niet in mee. Wel is dit mogelijk de nieuwe vrijstelling in de vermogensrendementsbelasting vanaf 2022. Gisteren kwam het kabinet namelijk met nieuws naar buiten over de toekomst van die belasting.

400€ belastingvrije rente-inkomsten

Hoe de regels er uiteindelijk precies komen uit te zien is natuurlijk nog afwachten, maar van wat ik tot nu toe heb gelezen over deze nieuwe opzet stelt het kabinet dat over het geld dat je op een spaarrekening hebt staan je de eerste €400 aan rente belastingvrij krijgt. Ook gaat de belastingdienst uit over een veel reëlere rente: 0,09% op dit moment.

Bij deze cijfers kom je dan uit op een spaarpot van ruim €444.000 waarover geen vermogensrendementsheffing betaald hoeft te worden. Voor elke €1.000 spaargeld boven dit bedrag betaal je straks slechts 33 cent belasting. Wel wordt ieder jaar de “rekenrente” opnieuw vastgesteld, waardoor het vermogen waarover geen belasting wordt geheven jaarlijks anders kan uitpakken. Overigens is dit bedrag, net zoals bij de huidige systematiek, per persoon. Als je dus een fiscaal partner hebt wordt dat bedrag tweemaal zoveel.

Alleen op de spaarrekening

Deze vrijstelling geldt dus alleen voor geld op de spaarrekening. Voor vermogen dat je belegd hebt, in aandelen of in vastgoed, worden de regels anders. Als ik het goed begrepen heb worden blijft voor beleggers eenzelfde vrijstelling gelden als nu het geval is, een kleine €31.000 per persoon. Daarboven wordt het inkomen op dat vermogen meer belast dan voorheen, namelijk 33% tegen 30% nu. Ik kan alleen nog nergens vinden hoe dat inkomen uit het belegde vermogen wordt bepaald, fictief met de percentages van nu, fictief met nieuwe percentages of het werkelijk inkomen dat uit de beleggingen is gehaald.

Box 3

Voor mensen die beleggen (in vastgoed) met geleend geld pakken de nieuwe plannen niet goed uit. De hoogte van de lening mag in de toekomst niet meer van de waarde van de belegging worden afgetrokken, wat dus betekent dat straks voor de belastingdienst je vermogen stijgt als je een pandje koopt dat volledig gefinancierd is met een lening. Terwijl wanneer je naar je eigen balans zou kijken je vermogen gelijk gebleven zou zijn.

Mix van vermogen

Zoals het er nu naar uitziet worden verschillende vermogenssoorten straks op een andere manier belast. Ik heb echter nog nergens gelezen hoe dat straks moet samenwerken. Dus hoe werkt het met heffingsvrij vermogen als je bijvoorbeeld een deel aan spaargeld aanhoudt en een deel hebt belegd in aandelen of vastgoed. Hoe gaan dan al die bedragen en percentages met elkaar samenwerken? Het wordt er niet eenvoudiger op. Ook is er meer ruimte om te “spelen” met je vermogen. Je zou best een heel jaar kunnen beleggen en op 31 december alles verkopen en op de spaarrekening storten en vervolgens op 2 januari weer al je beleggingen terug te kopen, bij voorkeur voor een lager bedrag.

Gelukkig heeft de belastingdienst nog tot 2022 om dit allemaal in hun software te kunnen inbouwen en voor die tijd zullen er ook wel meer praktische details naar buiten komen. Ik ben heel benieuwd.

9 antwoorden op “Vier ton belastingvrij”

 1. Ik, las eea. ook al en vind net als jij heel veel dingen nog onduidelijk.
  Wel hoorde ik dat methode van vlak voor de pijldatum je aandelen verkopen niet zal werken, omdat ze daar iig. maatregelen tegen willen nemen.

  Mmmmh moet het nog zien en anders is emigreren nog een optie (Belgie of Duitsland)

 2. Gelukkig heeft de belastingdienst nog tot 2022 om dit allemaal in hun software te kunnen inbouwen….en toen schot ik in een hele erge giegelbui, lachbui, tranen met tuiten van het lachen. Maar goed, dat is omdat ik steeds vaker lees van problemen bij de oude systemen die ons Rijk gebruikt, bij belastingdienst ,UWV, overal.

 3. Op fd.nl en businessinsider.nl staan meer details; beleggingen worden met 1.76% belast (33% van 5.33% verwacht rendement).

  Dit maakt obligaties als belegging in je portefeuille heel onaantrekkelijk, want met de huidige lage rentes is het bijna onmogelijk om daar meer rendement op te behalen dan 1.76% plus ~2% inflatie!

  Ook investeren met geleend geld gaat worden belast. Bijvoorbeeld mensen die met een hypotheek beleggingswoningen verhuren, of mensen met een hypotheek in box 3 om minder vermogensbelasting te betalen (zoals ik).

  Ik vind het een slecht doordacht plan…. Waarom belasten ze niet gewoon werkelijk rendement? Waarschijnlijk omdat dat ICT technisch te ingewikkeld voor ze is. 😊

  1. Zoals wel vaker lijkt er weer beleid te worden gemaakt op basis van een paar excessen die in de media zijn geweest. Belasten van echt rendement blijft het eerlijkst..

 4. Ik vind het belasten van rendement helemaal niet eerlijk. Over mijn verdiende inkomen betaal ik al een fors bedrag aan inkomstenbelasting. Daarnaast betaal ik 21% BTW over ongeveer alles wat ik koop, tel daarbij op de gemeentelijke lasten en alle andere belastingen die ik voor het gemak niet opnoem en van dat kleine beetje wat je overhoudt en probeert te beleggen gaan ze ook nog eens een keer extra belasting over heffen.

  Wat Bart ook schrijft je bent al bijna 4% aan rendement per jaar kwijt als je geld belegd bij een bedrag boven de 60 K. Dat is toch niet normaal…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.