Vijf beleggingslessen van Warren Buffett plus een bonustip van mij

Zoals de meeste lezers waarschijnlijk wel weten, beleggen wij een (groot) deel van ons spaargeld om zo op een gegeven moment voldoende passief inkomen te hebben om van te kunnen leven.

Ik denk dat de meeste mensen de naam Warren Buffett wel kennen. Hij is één van de rijkste mensen op aarde (nummer 2 als ik het goed heb) en heeft een zeer groot deel van zijn vermogen (77 miljard dollar) verdiend met beleggen.

“Value is what you get, price is what you pay”
Zijn beleggingsstrategie is eigenlijk heel simpel: Koop aandelen van bedrijven en hou ze zo lang mogelijk.
Hij bestudeert bedrijven tot in den treure en probeert de waarde van die bedrijven vast te stellen. Vervolgens vergelijkt hij die waarde met de prijs op de beurs. Als de prijs op de beurs fors lager is dan de waarde die hij aan dat bedrijf heeft toegekend, dan koopt hij een aanzienlijk deel van de aandelen en probeert om die nooit meer te verkopen. Vandaar de uitspraak hierboven.

In de Fiscalert van deze maand stond een mooi stuk over zijn beleggingsstrategie en de 5 beleggingslessen van Warren Buffett die ik jullie niet wilde niet onthouden…

1: Doe je huiswerk
Lezen, lezen, lezen. Dat is de eerste les. Warren Buffett leest alles wat los en vast zit over de bedrijven die hij op het oog heeft om te kopen, maar ook over de bedrijven waarvan hij al wel aandeelhouder is. Zijn uitspraak: “Buy great companies at a far price, not fair companies at a great price” vat het prima samen.

2: Heb geduld
Warren Buffett koopt geen andelen voor de snelle winst. Hij belegt voor de lange termijn. Hij heeft ooit gezegd: “Our favourite holding period is forever”. Zijn strategie wordt ook wel beschreven al buy and hold.
In het artikel in Fiscalert stond als bijschrift dat een beleggingshorizon van 15 jaar wel zo ongeveer het minimum zou moeten zijn. Dat middelt namelijk ook alle pieken en dalen in de beurs wel weg.

3: Pas op voor te hoge kosten
In één van zijn laatste jaarlijkse brieven waarschuwde Buffett voor te hoge kosten die veel beleggingsfondsen rekenen voor het beheer ervan. Maar je kunt ook denken aan de aan- en verkoopkosten die je bij je bank of broker moet betalen. Over het algemeen betaal je bij de grootbanken meer dan bij een aantal online brokers per transactie.
Ook door minder vaak te kopen en verkopen kun je veel kosten besparen. Al die kosten gaan namelijk ten koste van je rendement. Voor een overzicht van tarieven van brokers kun je hier kijken.

4: Beleg liever passief
Deze sluit aan op de vorige. Veel actief beheerde beleggingsfondsen presteren volgens Buffett (en dat klopt ook wel) slechter dan de index die ze proberen te verslaan. Dat ze het vaak niet halen heeft te maken met de vele aan- en verkopen die ze doen en de daarmee gepaarde hoge kosten.
Tegenwoordig is beleggen in indexfondsen populair. Buffett raadt particuliere beleggers ook aan om daarin te beleggen.
Deze indexfondsen volgen de index juist. Ze zullen de index niet verslaan, maar er ook niet van verliezen. En de kosten zijn erg laag doordat er maar weinig transacties plaatsvinden. Voor een goede uitleg wat indexfondsen zijn kun je hier kijken.

5: Beleg tegen de stroom in
Iedereen zeg altijd: “Buy low, sell high”, maar de meeste beleggers lukt dat niet. Dat heeft ermee te maken dat we allemaal mee willen doen als de bomen tot in de hemel lijken te groeien en als de koersen inzakken we allemaal ook erg zenuwachtig beginnen te worden en de boel uiteindelijk maar gaan verkopen. Voor Warren Buffett is die laatste situatie een uitgelezen kans om te kopen. Maar dan kom ik wel weer bij punt 1 uit. Dan moet je wel je huiswerk goed gedaan hebben en daar op durven te vertrouwen. Buffett zei wel eens:”Je moet kopen als iedereen wit ziet van angst en verkopen als iedereen rood ziet van hebzucht.”

Dit zijn de tips die stonden in het artikel in Fiscalert. Ik zou daar nog een tip aan willen toevoegen, waarvan ik lang geleden wel eens gelezen heb dat Warren Buffett dat ook toepast.

6: Herinvesteer dividend
Veel bedrijven (of eigenlijk alle bedrijven) waarin Warren Buffett geïnvesteerd heeft, keren dividend uit aan de aandeelhouders. En veel van die bedrijven verhogen dat dividend ook elk jaar. Je kunt dat dividend ontvangen en gebruiken, maar om je vermogen sneller te laten groeien en mogelijk sneller aan voldoende passief inkomen te komen kun je ook dit geld weer aan het werk zetten door het te herinvesteren.
Soms kan dat automatisch doordat een bedrijf daar een programma voor heeft en krijg je (een deel van) je dividend in aandelen uitgekeerd, en soms krijg je gewoon het geld. Wij investeren dat ontvangen geld ook weer. Je krijgt dan eigenlijk net zo’n sneeuwbal als wanneer je de besparing op de maandlasten door een hypotheekaflossing gebuikt bij een volgende aflossing.

Hoe beleggen wij dan?
Wij beleggen een beetje zoals Warren Buffett. Dus vooral in individuele bedrijven met over het algemeen een goede staat van dienst als het aankomt op dividenduitkering en dividendgroei. Daarnaast herinvesteren wij het uitgekeerde dividend.
Dat zullen we blijven doen zolang we nog niet leven van dit passieve inkomen. Daarna kan ik me voorstellen dat we het dividend gebruiken om van te leven.
Onze beleggingshorizon ligt tussen de 15 en 20 jaar. Dat is wat dat betreft ook mooi zoals in het artikel werd aangeraden.

Voor wie heel erg geïnteresseerd is in welke bedrijven Warren Buffett geïnvesteerd heeft, dan kun je die op deze site bekijken. De lijst wordt elk kwartaal geupdate.

Gisteren schreef Lekker Leven met Minder een mooi stuk over rentenieren. Ze gebruikte daar ook de term “Je geld werkt voor jou”.

Hoe laten jullie je geld voor je werken?

3 antwoorden op “Vijf beleggingslessen van Warren Buffett plus een bonustip van mij”

  1. Dank zij deze blog en al meerdere is bij ons wel de kogel door de kerk om er mee te beginnen mede omdat het kan. Gezien de huidige situatie is het mogelijk om aan ons 10 jaar doel vast te houden om volledig afgelost te zijn door jaarlijks minstens 15k extra af te lossen. Dan hebben we nu ook extra om geld weg te zetten en dat net als jullie ook te starten met beleggen.

    Een nieuwe uitdaging en doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.