Voorlopige tergugaaf: Wat te doen met (al die) poen?

Vlak voor onze vakantie is door onze accountant de aangifte voor de inkomstenbelasting ingediend bij de belastingdienst. Afgelopen vrijdag ontvingen we bericht over de voorlopige teruggaaf. Daarin staat (natuurlijk) exact hetzelfde bedrag als we hebben aangegeven. Helaas is het bedrag niet zo hoog als het plaatje hiernaast doet vermoeden.

De grote vraag is natuurlijk wat we met dat geld gaan doen.

We hebben voor dit jaar eigenlijk nog twee financiële doelen. Onze buffer is nog niet op het niveau wat we ons ten doel hebben gesteld en we willen nog maximaal boetevrij aflossen op onze aflossingsvrije hypotheekdeel.

We hebben nog een kleine twee weken om te beslissen hoe we het geld gaan verdelen. We twijfelen tussen het hele bedrag aflossen zodat we nog maar een klein beetje hoeven te doen in de laatste maanden van het jaar en het aflossen van een kleiner bedrag nu en dan de rest van het jaar vasthouden aan de maandelijkse aflossing van €600 die we nu al doen.

Zoals het er nu naar uitziet gaat onze voorkeur uit naar het gebruiken van het grootste gedeelte voor de extra aflossing en een kleiner deel gebruiken als aanvulling op de buffer. Daarna hoeven we de rest van het jaar minder extra af te lossen om uiteindelijk ons aflosdoel te halen.

Waar hebben jullie de teruggaaf voor gebruikt?

15 antwoorden op “Voorlopige tergugaaf: Wat te doen met (al die) poen?”

  1. een voorlopige teruggaaf zet ik op de spaarrekening, tot er een definitieve aanslag binnen is. Het levert zo niet veel op, maar is direct beschikbaar mocht de fiscus toch een deel terug willen.

  2. Aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, zo te lezen heb je daar het meest aan? De maandelijkse teruggaaf van HRA heb ik stopgezet, als zelfstandige betaal ik mijn inkomstenbelasting 1x per jaar, de HRA verwerk ik dan in de aangifte, hoewel het een redelijke aftrekpost is voelt het voor mij nooit als geld terugkrijgen, omdat er vaak een "groot" bedrag aan IB moet worden betaald.

  3. Ik moet altijd betalen vanwege een buiten de EU pensioen in eigen naam. Jammer, maar hopelijk,haal ik de pensioen gerechtigde leeftijd en dan zal het veel uitmaken.
    Ik probeer wel mijn bijbetaling laag te houden. Ik doe dit door mijn verzekering auto en ziektekosten in een keer te betalen in de emmer en ik geef geld aan het dierenasiel. Dan heb ik toch iets minder spaargeld.

  4. Wij hebben het geld gebruikt om extra af te lossen op onze aflossingsverplichting hypotheek en om extra in te leggen in onze bankspaarhypotheek.

    Persoonlijk zou ik eerst aflossen. Het spaart toch een beetje rente uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.