Waarom durven Nederlanders nauwelijks te beleggen?

De afgelopen dagen was op verschillende plekken (bijvoorbeeld hier) te lezen dat een zeer groot deel van de Nederlanders, ondanks de nauwelijks nog bestaande spaarrente, niet belegt.

Uit onderzoek van de
Universiteit Tilburg, tegenwoordig heel hip Tilburg University genaamd, blijkt dat slechts 23% van de Nederlanders belegt.

In de artikelen die rondgaan zie je een aantal redenen als rode draad hiervoor:

 • Angst voor risico’s,
 • Argwaan richting financieel adviseurs
 • Ook worden hoge kosten vaak als reden gegeven

Argwaan richting financieel adviseurs is denk ik een heel gezonde instelling, dat heeft het verleden helaas bewezen en er zitten zeker ook risico’s aan beleggen. De kunst is om die risico’s goed te spreiden. En hoge kosten, dat ligt er maar net aan waar je belegt. Bij de grootbanken zijn de kosten vaak inderdaad relatief hoog, zeker als je met kleine bedragen wilt beleggen. Maar er zijn ook brokers zoals bijvoorbeeld DeGiro en Binckbank die veel lagere kosten hanteren.

Hoe beleggen wij?
Als je gaat beleggen is het goed na te denken over een aantal zaken. Waarvoor beleg je? Is het met geld dat je lange tijd kunt missen? Voor welke tijdsperiode wil je beleggen? En hoe wil je beleggen?

Je ziet steeds meer mensen die voornamelijk beleggen in indexfondsen. Mr. FOB is daar een mooi voorbeeld van. Op zijn blog heeft hij heel goed uitgelegd hoe dat werkt.

Ook zijn er veel mensen, vooral veel in Amerika, die doen aan dividend(groei)-beleggen. Deze mensen kiezen aandelen die naast dat ze in beurswaarde stijgen, ook al een hele lange periode jaarlijks hun dividenduitkering verhogen. Kijk eens op deze en deze sites voor meer informatie daarover. Een voorbeeld zijn de Dividend Aristocrats, bedrijven die al 25 jaar op rij hun dividend verhoogd hebben. Kijk ook eens op de site van divnomics, zij is een Nederlandse dividendbelegger.

Wij beleggen ook grotendeels volgens de dividendgroei filosofie. Al kiezen we niet altijd bedrijven die al een geschiedenis van 25 jaar of langer hebben. Een bedrijf als Unilever heeft haar dividend pas 10 jaar op tij verhoogd, maar wij hebben Unilever wel substantieel in onze portefeuille zitten.
Daarnaast hebben we ook wat geld belegd in een tweetal fondsen.

Wat heeft het ons tot nu toe opgeleverd?
Wij beleggen nu een kleine anderhalf jaar. De eerste aandelen kochten we in februari 2016. We hebben sinds kort een portefeuille van net boven de €10.000 aan waarde, die we met €9.600 aan aankopen hebben gefinancierd, maar die is geleidelijk opgebouwd. Op deze portefeuille hebben we tot nu toe zo’n €300 aan dividend ontvangen en dat dividend hebben, op de paar laatste euro’s na, helemaal geherinvesteerd.
Dat betekent dat we eigenlijk maar €9.300 aan eigen geld hebben geïnvesteerd en dus €700 “winst” hebben gemaakt.
Die winst heb ik bewust tussen aanhalingstekens gezet. Want zolang je de aandelen niet verkoopt, is dit allemaal fictieve winst. Dat dat kan fluctueren hebben we deze week nog gemerkt, waarin op maandag we een koerswinst van 100 euro hadden, die de dag erna net zo makkelijk weer verdween omdat de dollar een flinke klap kreeg. Daar moet je wel tegen kunnen natuurlijk.

Vergelijking met sparen
Op basis van onze huidige portefeuille verwachten we dit jaar zo’n €400 aan dividend binnen te krijgen. Stel dat dit zo is, dan is dat 4% van de waarde van de portefeuille. Om een zelfde bedrag aan rente te ontvangen bij onze huisbank (0,15%), zouden we ruim €265.000 aan spaargeld moeten hebben.

Durven jullie te beleggen en hoe zijn jullie ervaringen?

16 antwoorden op “Waarom durven Nederlanders nauwelijks te beleggen?”

 1. Ik voel zelf nog niet genoeg financiële vrijheid om te beleggen. Eerst liever investeren in de 'gegarandeerde belegging' in de vorm van onze hypotheek.
  Ons inkomen is denk ik best hoog voor het gemiddelde, maar onze lasten zijn ook erg hoog door 3 kinderen op de opvang. Wat er onder de streep overblijft maakt niet dat ik het aandurf om een gokje met m'n geld te maken.
  Misschien stap ik na de volgende crisis in 😜

 2. Nu wel, maar jaren ook negatief tegenover beleggen gestaan. Kwam door gebrek aan lange termijn visie en een goed begrip van beleggen in het algemeen. Snap die 77% wel, maar dat wil nog niet zeggen dat het verstandig is

 3. Ik ben er nu ook rustig mee bezig. Eerst vooral in indexfondsen (tot nu toe), omdat ik niet helemaal goed weet hoe ik kan zien wat dan dingen zijn voor een dividendgroei-strategie. Kun jij me dat toevallig (in normalemensentaal) uitleggen? Dat lijkt me namelijk ook zeker een mooie vorm, in combinatie met fondsen.

  1. Ik kijk bij een bedrijf naar de volgende zaken:
   maken ze (steeds meer) winst?
   Hoeveel dividend betalen ze ten opzichte van die winst
   Wat is de aandelenprijs ten opzichte van de inkomsten

 4. Beleggen klinkt gewoon eng, denk ik. Ik leende onlangs het boekje beleggen voor dummies" en als dummy haakte ik daar ontzettend op af. Waarschuwingen als "je moet wel weten wat je doet!!!" helpen ook niet.

  Toch beleg ik wel. Via indexen. Voordat ik dat besloot, belegde ik al een beetje ("oefengeld" via mijn bank en daar heb ik ook dividend ontvangen en ge-her-investeerd…
  En – inderdaad – met ongeveer 4% rendement, zowel via de bank als een goedkopere broker, kosten meegerekend. Dat betekent dus eigenlijk dat die lange adem ook helemaal niet persé nodig is, aangezien ik pas anderhalf jaar geleden startte. En: in tegenstelling tot bij het aflossen van je hypotheek, kun je vrij snel geld vrij maken uit beleggingen. En – dus 0 je winst pakken. Of je verlies. En die horror is waar mensen denk ik of afhaken.
  Overigens heb je – om de vergelijking met hypotheek af te maken – ook kosten bij het aangaan van een hypotheek: notariskosten, bankkosten, advieskosten etcetera. Dat vergeten mensen vaak….

 5. Wij hebben er minder goede ervaringen mee. Achteraf gezien was h handig geweest om de afgelopen jaren te beleggen in aandelen. Nu zit er een bubbel in omdat mensen nauwelijks meer rente op spaargeld krijgen. Die lage rente is op een andere manier ook een nadeel. In de VS (en het zou me niet verbazen als het in Europa ook gebeurt) lenen bedrijf geld om hun eigen aandelen te kopen. Zo gaat de waarde op de aandelen omhoog terwijl er geen bedrijfsprestatie tegenover staat.

 6. Het is de kunst om op tijd in-, en uit te stappen. Het moment om uit te stappen komt steeds dichterbij. Zelf slechte ervaringen met aandelen gehad. Aan de spaarloonregeling destijds een lijfrente gekoppeld, maar gelukkig dat we die met een garantiekapitaal hebben afgesloten. We krijgen tenminste de inleg met een klein beetje, nog geen % per jaar schat ik, terug. Dat geldt overigens voor ons gehele aandelenpakket. Bezint, want die bubbel is aanstaande en dan weer wonden likken.

 7. Ik geloof niet in de 'kunst' om in- of uit te stappen. Dan wordt het gokken. Buy and hold. Als de koersen fors dalen, is dat hooguit een logisch moment om bij te kopen.

  Ik denk dat het imago van beleggen mensen afschrikt: grote risico's, je moet er veel verstand van hebben en het kan alleen met grote bedragen. Wat mij betreft allemaal niet waar (behalve dat er natuurlijk wel risico's zijn). Maar ja, daar moet je dan wel eerst zelf achter komen. Mensen moeten een behoorlijke drempel over.

 8. Het zit ook wel in onze volksaard om zo min mogelijk risico te willen lopen. We zijn bijv. ook het meest oververzekerde volk ter wereld. De meeste mensen zien beleggen als alternatief voor sparen en sparen is minder risico dus dan is de keus snel gemaakt.

 9. Zou het wel willen doen, maar weet niet hoe het werkt en hoe ik de "winst of dividend?" moet zien. Op het moment ook niet echt de centjes ervoor, wie weet als het duidelijker wordt over het hoe en wat dat ik het wel eens ga proberen

 10. Al langere tijd aan het twijfelen, echter durf ik niet zo goed om zelf te beslissen waarin ik dan ga beleggen. Bankier zelf bij de ING en die hebben nu tijdelijk een actie om geen basis en servicefee te berekenen tot april volgend jaar. Daarom overweeg ik nu serieus om beheerd beleggen te doen, ik snap dat ik dan meer kosten maak omdat de ING natuurlijk ook winst moet maken, maar ergens heb ik er dan ook vertrouwen in dat mensen met beleggingsverstand zich ermee gaan bemoeien. Ik snap het principe indexfonds wel, maar toch zelf aankopen blijft een beetje als gokken aanvoelen. Toevallig bekend met het fenomeen beheerd beleggen?

  1. Uiteraard moet je de optie kiezen waar jij je prettig bij voelt.
   Als je maar beseft dat 1) alle kosten die de bank in rekening brengt worden feitelijk van jouw inleg afgeroomd en 2) de experts van de bank slagen er lang niet altijd in om een beter resultaat te behalen dan een breed gespreide index.

 11. Interessant zeg. Wij zijn eigenlijk vrij snel met beleggen begonnen, wel echt voor de lange termijn. Ik merk wel dat wij het grote voordeel hebben dat we nog jong zijn. Mijn ouders willen bijvoorbeeld ook wel beleggen, maar hebben een korte horizon dan dat wij hebben en durven het daardoor minder aan.

  Nederlanders zijn best risicomijdend, en aandelen hebben dan weer een hoog risico. Het is wel aan te raden er wat over te lezen en weten voordat je instapt zodat je voor jezelf helder hebt wat je ermee wilt bereiken. Voordeel is wel dat je ook met kleine bedragen kan investeren, dus een relatief lage drempel hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.