Waarom ik tegen het pensioenakkoord stemde

Afgelopen zaterdag was een spannende dag voor de onderhandelaars van het pensioenakkoord. Nadat de CNV-leden al hadden ingestemd met het onderhandelaarsakkoord, zou dan de uitslag van het ledenreferendum van de FNV bekend worden gemaakt. Die stemden uiteindelijk ook in ruime meerderheid voor. Ik ben zelf ook lid van de FNV en ik zal gelijk kleur bekennen: ik heb tegen gestemd.

veel is nog onduidelijk

Laat ik beginnen met nog eens te herhalen dat ik op zich voor een eerlijkere opbouw van het pensioen ben. De reden dat ik toch niet voor dit akkoord gestemd heb is dat er mij nog te veel te vaag en te onduidelijk is. En met mijn (on)gezonde wantrouwen richting de overheid, die in mijn ogen notoir onbetrouwbaar is, durf ik nu nog niet te zeggen of dit echt een goed akkoord is; er zijn nog veel te weinig details uitgewerkt om het goed te kunnen beoordelen.

Die details waren ook een deel van de redenen waarom vorig jaar de onderhandelingen over het pensioen klapten, naast de eisen van de bond(en) over de AOW-leeftijd.

Wat is wel concreet en uitgewerkt?

Eigenlijk is alleen de tragere verhoging van de AOW-leeftijd goed en concreet uitgewerkt. De AOW-leeftijd wordt nu een aantal jaar bevroren en stijgt daarna minder hard, namelijk met maar tweederde van de toename van de levensverwachting. Dus voor elk jaar dat de levensverwachting stijgt, stijgt de AOW-leeftijd met 8 maanden.

Voor mij persoonlijk betekent dat nu dat ik AOW ga ontvangen vanaf het moment dat ik 68 jaar en 4 maanden ben, terwijl dat eerst ronde mijn 70e verjaardag lag. Overigens zeggen andere bronnen weer dat ik pas 2 maanden later voor het eerst AOW krijg. Dus zelfs hier is het nog niet 100% duidelijk hoe het wordt.

Wat is er dan nog niet concreet en uitgewerkt?

Nou eigenlijk de rest. Hoe de pensioenopbouw nou precies gaat werken (eerlijker), wat de gevolgen zijn voor mensen uit verschillende leeftijdscohorten (30-ers en 40-ers zijn mogelijk de pineut) en hoe de negatieve kanten van dit akkoord gecompenseerd gaan worden, en hoe snel en met hoeveel er geïndexeerd (of gekort) gaat worden op de pensioenen bij (on)voldoende dekkingsgraad.

Door al deze details nu nog niet uit te werken is het niet zo moeilijk om tot een akkoord te komen. Het gaat pas echt spannend worden als dit akkoord uitgewerkt moet gaan worden.

Berekeningen Pensioenfederatie

De pensioenfederatie heeft voor een aantal “modelpensioenfondsen” doorgerekend wat de effecten van dit pensioenakkoord zijn voor mensen van verschillende leeftijd zonder en met compensatiemaatregelen uit de premie.  Ik raad iedereen aan dit document van hen eens te lezen. Dat geeft mij een schrikbarende beeld voor mensen van mijn (onze) leeftijd.

Dat de leden van de vakbonden massaal voor stemden verbaast me niet, die zijn gemiddeld genomen toch wat ouder.7

De pensioenfederatie trekt dan ook de volgende conclusie:

Ik moet natuurlijk wel een volledig beeld geven, want in hetzelfde document en op basis van dezelfde berekeningen, geeft de pensioenfederatie ook een plaatje van de vervangingsratio’s. Die gaat er wel voor ieder leeftijdscohort op vooruit. De vervangingsratio is de verhouding tussen bruto loon en de hoogte van het uitgekeerde pensioen. Die is voor de huidige systematiek gesteld op 100% en ligt dus gemiddeld ietsjes hoger bij de nieuwe pensioensystematiek. Echter is dat een gemiddelde van verschillende economische scenario’s, er zijn ook scenario’s waarbij ook die vervangingsratio lager uitkomt dan nu het geval is.

Vooral voor jongeren liggen de vervangingsratio’s een stuk hoger dan in de huidige systematiek.

 TOch maar zelf opbouwen?

Toen ik in april begon met het schrijven over hoeveel vermogen we nodig dachten te hebben om eerder te kunnen stoppen met werken, schreef ik tussen neus en lippen door dat ik maar uitging van een systeem waarbij we tegen die tijd helemaal geen AOW of pensioen zouden krijgen en we dus niet alleen een periode tot aan onze pensioenen moesten overbruggen, maar eigenlijk oneindig lang met dat potje moeten kunnen doen. Die blogposts kun je overigens hier, hier en hier nog eens teruglezen.

Zo ver is het natuurlijk nog lang niet, maar met de onzekerheden die er volgens mij nu nog zijn met dit pensioenakkoord sterkt het ons in onze gedachten om zelf genoeg vermogen op te bouwen om van te leven.

2 antwoorden op “Waarom ik tegen het pensioenakkoord stemde”

  1. Ik had hetzelfde, heb niet gestemd omdat ik te laat in de gaten had dat de inschrijving was verlopen. Allerlei vagen mededelingen, daar gaat over gepraat worden, dat wordt uitgezocht en ga zo maar door. Het enige wat daadwerkelijk vaststaat was de vertraging vwb de AOW leeftijd en meer niet, er is voor gestemd met alleen die daadwerkelijk toezegging. Dat is het enige wat de leden voor ogen hadden en naar mijn bescheiden mening is er niet verder gekeken, iedereen was gefixeerd op de AOW leeftijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.