Waarom wij nog steeds niet aan crowdfunding doen

Het is al bijna een jaar geleden dat wij accounts aanmaakten bij twee crowdfundplatformen. Tot nu toe hebben we echter nog geen cent geïnvesteerd. Daar zijn meerdere redenen voor.
We hebben accounts bij duurzaaminvesteren.nl en bij horecacrowdfunding.nl. Bij het eerste platform worden vooral projecten aangeboden op het gebied van wind- en zonne-energie en heel soms in een waterkrachtcentrale. Het minimale bedrag dat je per keer moet investeren is €500, maar bij veel projecten is het ook €1.000. Dat vind ik forse bedragen voor iets waar we nog geen ervaring mee hebben.

Bij het tweede platform twijfelen we vooral of we überhaupt wel moeten investeren. Horeca is over het algemeen erg conjunctuurgevoelig, dus nu het goed gaat met de economie schieten nieuwe zaken als paddestoelen uit de grond. Maar als het wat slechter gaat gaan mensen al snel een keertje minder uit eten en zullen zaken met weinig vet op de botten weer net zo snel omvallen. Dat risico vind ik te groot.

Maar wat me het meeste stoort aan beide platforms is de korte beslissingstijd die je hebt voor een investering. Vaak krijgen we een mailtje dat er een nieuw project aan zit te komen en dat die de volgende dag open gaat. Soms krijgen we dat mailtje pas als het project al open staat.
En omdat wij niet willen investeren zonder dat we ons goed verdiept hebben in een bedrijf, vissen we dus eigenlijk vaak achter het net. Het gezochte bedrag is vaak al bij elkaar gesprokkeld voordat wij goed en wel door alle bijgevoegde stukken heen zijn.

Investeren jullie via crowdfundinge? En via welke platformen doe je dat? Ervaren jullie ook die korte beslissingstijd?

10 antwoorden op “Waarom wij nog steeds niet aan crowdfunding doen”

  1. Wij beleggen ook, zowel in een aantal fondsen als in individuele aandelen, maar wilden eigenlijk ook crowdfunding eens een kans geven. DAt komt er zo echter niet echt van.

 1. Die korte beslissingstijd is inderdaad wel wat apart. Lijkt me inderdaad dat je goed wilt onderzoeken waarin je investeert.

  Wij laten crowdfunding bewust links liggen om in te investeren. Als je dan toch geld in andere bedrijven stopt, liever in een paar die al lang(er) bestaan. Wij doen dat via aandelen, maar trackers (ETF's) zijn natuurlijk ook een goede optie.

 2. Ik heb in het verleden als administrateur voor diverse horecabedrijven gewerkt en heb voor mezelf toen besloten om nooit, maar dan ook nooit in een horeca onderneming te investeren. De kans dat je je investering niet meer terugziet is echt heel groot.

 3. Ik vind dit ook niet de beste platformen zelf, doe ik defensief investeren bij samen in geld en geld voor elkaar. Ik investeer alleen als er grote overwaarde op de panden is of een ondernemer die andere voldoende zekerheden kan hebben. Horeca en starters is in principe no go. Heb nu een twigital projecten, geen defalds en gemiddeld rendement van 6,5%. Kies voor de crouwd en doe het beleggen afbouwen, omdat ik aandelen veel te duur vindt.

 4. wat betreft trouwens beslistijden wordt in de nabije toekomst aangepakt. Dan moet het project van te voren geplaats worden en kan dan nog niet geïnvesteerd worden een aantal dagen later op tijd x gaat die open. Daarnaast heb je ook altijd je bedenktijd en kan je inverstering terug intrekken. Bedenktijd wisselt per platform, maar is altijd een paar dagen. Dus ik ervaar dat probleem met tijd niet. Mijn tip is wel investeer met een laag risico en dat doe je door te beoordelen of de lener voldoende zekerheden inbrengt.

 5. Ik heb een poosje terug geschreven over mijn crowdfunding-ervaring:

  http://lekkerlevenmetminder.nl/2017/06/26/crowdfunding-is-nog-goed-idee/

  Dit project sta ik nog steeds wel achter, ik geloof ook wel dat dat goed komt. De beslistijd was hier ook kort, maar ik had na het inschrijven nog de kans om af te haken. De ondernemer bracht zelf echter veel geld mee en de risicowaardering was zeer laag, dus vandaar dat ik het wel aandurfde. Bovendien geloof ik wel in die formule.

  Maar: ik ben niet zo geneigd om dit weer te doen. Het brengt toch een hoop risico met zich mee en het rendement is een stuk lager dan in de eerste instantie lijkt. Mooi als je anders niets hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook nog beleggen tegen vrijwel hetzelfde rendement (tenminste, zo doet mijn portfolio het op het moment) en dan kun je wél op elk moment bij je geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.