War on cash: nog maar tot €3.000 cash betalen

Onder het mom van de bestrijding van witwassen wil onze regering cashbetalingen nog verder beteugelen. Contante betalingen boven de €3.000 worden in het voorstel gewoon verboden. Het betekent niet dat er een meldplicht komt voor betalingen boven dit bedrag, zoals dat nu is boven de €10.000 , maar het wordt gewoon pertinent verboden.

Sleepwet

Dit doet me heel erg denken aan de sleepwet van al weer even geleden. Daarbij werd het toegestaan om het date/telefonieverkeer in een hele buurt/wijk te monitoren wanneer men het vermoeden heeft dat een terrorismeverdachte zich in die wijk ophoudt. Daar wordt dan ook heel veel data van niet-verdachte mensen mee opgevangen.

Auto (ver)kopen

Ik probeer me voor te stellen hoe dat dan gaat. Ik verkoop mijn auto via marktplaats voor €5.000 (of het verstandig is om cash te accepteren laat ik even buiten beschouwing) en dat wordt door de koper contant afgerekend. Ben ik dan in overtreding? Of niet toch niet?

Dan koop ik daarna een nieuwe auto bij een garage en wil die €5.000 gebruiken, dan mag die garage dat dus niet accepteren. Ik moet dan dus eerst naar de bank om die €5.000 te storten. Meldt de bank mij daarna ook gelijk aan als witwasverdachte? Vervolgens kan ik dan die nieuwe auto kopen hoop ik. Voor hetzelfde geld blokkeert de bank die €5.000 totdat ze zeker weten dat ik het niet witgewassen heb.

Data en controle

Zoals je merkt ben ik wat sceptisch over de maatregel. Zodra terrorismebestrijding of bestrijding van witwassen als argument wordt gebruikt ben ik altijd huiverig voor inperking van vrijheden en/of privacy. Dat lijkt nu ook het geval. Door steeds meer digitaal te moeten betalen krijgen banken en overheden steeds meer zicht op de bestedingen van individuen en daarmee ook op de persoonlijke levenssfeer van deze individuen. Ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling.

Persoonlijk betaal ik overigens bijna alles digitaal. Maar dat is wel mijn eigen keuze. Ik vind dat de vrijheid om te kiezen voor cash of digitaal betalen moet blijven.

Wil je meer lezen over the war on cash, lees dan eens dit artikel van follow the money.

Eén antwoord op “War on cash: nog maar tot €3.000 cash betalen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.