We hebben 2x zoveel schuld als we verdienen

En dan heb ik het niet over ons gezin. Maar over alle Nederlandse gezinnen bij elkaar. Volgens dit artikel op RTLZ.nl bedragen de particuliere schulden 218% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is dus inclusief de hypotheekschulden.

Dit is een stuk hoger dan de norm die de EU daarvoor gesteld heeft, namelijk 133%, maar een stuk lager dan ik eigenlijk had verwacht. Ik dacht me namelijk verhalen te kunnen herinneren dat de hypotheekschulden van alle Nederlanders samen wel 6x zo hoog waren ten opzichte van het BBP. Dat blijkt dus wel mee te vallen.

De hypotheekschulden zijn toegenomen en ook de studieschulden namen toe het afgelopen kwartaal. Andere persoonlijke schulden, zoals persoonlijk krediet namen juist iets af.

Als ik naar onze situatie kijk denk ik dat wij in het gemiddelde vallen. We hebben geen persoonlijke schulden en ook geen studieschulden (meer). Alleen een hypotheek. En die is precies 218% van ons bruto inkomen :). Dat is wel pas na de aflossing die op 1 oktober wordt verwerkt.

Wij zijn wat dat betreft dus een erg gemiddeld Nederlands gezin. Al hebben we niet 1,8 kind :).

9 antwoorden op “We hebben 2x zoveel schuld als we verdienen”

  1. Kan ja nagaan! Jullie hebben al heel veel afgelost, en zitten op 218%
    Geen idee hoe wij daarin zitten. Denk iets hoger. Maar dat is een (langdurige) schuld die je niet kunt vergelijken met een jaarinkomen natuurlijk. Schuld neemt af in de jaren, en inkomen neemt hopelijk toe 😉

    In die zin vind ik het ook een rare vergelijking van schuld tov BBP.

  2. Oef, wij zitten rond de 400%, net een jaar geleden een huis gekocht met fikse hypotheek. Maar aangezien we 1.8 kind te weinig hebben, is er voldoende geld over om die hypotheek te betalen 😉

  3. even rekenen.. onze hypotheek is nog 229.000 (pas sinds vorig jaar feb dus nog niet veel afgelost) en nog een studieschuld van 5.500. maakt samen dus 234.500. ons inkomen is ong 45.000 en 12.000 dus 57.000. dus onze schuld is wel heel veel hoger.. ook ongeveer 400%. maar de hypotheek betalen is geen enkele moeite en lost zichzelf af gelukkig. een annuiteitenhypotheek dus slinkt elk jaar. en ook de studieschuld loopt niet lang meer. (wil m nog sneller aflossen.. eens overleggen met mn man, wil er gewoon vanaf :p maar sowieso nog maximaal 3,5 )

  4. Hmm, mijn hypotheek is nog zo'n 400% van mijn bruto jaarinkomen. De hypotheek is gelukkig volledig annuïtair, door de aflossing zal deze ratio dalen. Daarnaast werk ik in een branch waar het erg goed gaat. De inkomens stijgen over het algemeen alweer, maar ik werk pas enkele jaren dus mijn inkomen stijgt relatief snel.

  5. Deze statistiek zegt niet zoveel. Stel je verdient 80000 , hypotheek 320000 (jouw deel), dus jouw hypotheekschuld is 400%. Maar je leeft vrij normaal/sober en houdt 20000 netto/jaar over, dan is er helemaal niets aan de hand. Een veel betere statistiek is dus je hypotheek: spaar ratio: hoe lager hoe beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.