We zitten goed met onze hypotheek

Vorige week viel er te lezen dat het afgelopen jaar heel veel mensen hun hypotheek hebben overgesloten om op die manier te kunnen profiteren van de lage hypotheekrente.

Ook de Consumentenbond hield zich daar blijkbaar mee bezig want dit weekend ontvingen wij een mail met het aanbod om gratis te laten berekenen of het oversluiten van onze hypotheek financieel zinvol is.

Aangezien wij nog een tweetal hypotheekdelen hebben waarvan de rente nog (ruim) boven de 3% ligt en de huidige hypotheekrente bij een aantal aanbieders ruim onder de 2% ligt, was ik benieuwd of dit redelijk grote verschil ervoor zou zorgen dat oversluiten rendabel voor ons kon zijn.

Na het invullen van onze hypotheekgegevens ging de Consumentenbond voor ons aan de slag. We waren niet de enigen die dit op zaterdagochtend deden want eerst stonden we een minuut of 5 in de wachtrij, waarna de berekening ook nog zo’n 5 minuten duurde.

Uiteindelijk bleek uit de berekening dat oversluiten voor ons niet rendabel is. De kosten voor oversluiten werden berekend op ruim €26.000. Daar verdienden we in het gunstigste geval (bij 5 jaar vast) slechts €17.000 van terug. Dat is nog wel een (te) fors gat.

In hoeverre deze berekening heel nauwkeurig is weet ik niet, maar een boeterente van €26.000, dat is bijna net zo veel als dat we in 13 jaar in onze spaarhypotheek hebben gespaard.

Hebben jullie je hypotheek wel eens overgesloten?

2 antwoorden op “We zitten goed met onze hypotheek”

  1. Wij hebben rentemiddeling gedaan en volgens onze bank is dit een manier van oversluiten.
    Je kiest ook weer een nieuwe looptijd dus in dat opzicht klopt het wel. Door dit 2x te doen zijn we van 4,15 naar 3,1&2,9% rente gegaan. Voor ons de moeite waard. We verdienden de kosten binnen een jaar terug.
    Spaarhypotheek hebben we niet overgesloten dus die is nog 4,15%. Benieuwd wat we daar over 4 jaar voor aanbod voor krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.